Ruimte! – Een reis van een leven vol spullen en stress naar vrede en aandacht

Courtney Ellis deelt haar reis van een leven vol spullen, stress en vermoeidheid naar een leven van ruimte, vrede en aandacht. Dat doet ze met humor en herkenbare verhalen. Ook geeft ze praktische tips voor het opruimen van spullen en ruimte maken in je agenda. Het boek gaat echter niet alleen over nee zeggen, maar laat ook zien waar je juist ja tegen kunt zeggen. Courtney Ellis schrijft namelijk naast opruimen en organiseren ook over aandacht geven aan jezelf en anderen, en over God de eerste plaats in je leven geven.

ruimte

De schrijfster van Ruimte!

Courtney schreef twee boeken. Uncluttered: Free Your Space, Free Your Schedule, Free Your Soul ging op nummer 1 in zijn categorie op Amazon in première en de eerste druk was in een maand al uitverkocht. Haar tweede boek, Almost Holy Mama: Life- Spirituele oefeningen voor vermoeide ouders, kwam ook op de eerste plaats uit! Maar Courtney is niet alleen schrijver. Maar ook spreker, pastoor, bemoediger en inspirator.

Ze moedigt een breed scala aan mensenmassa’s aan, bijvoorbeeld op MOPS-bijeenkomsten (moeders van peuters) en verscheidene radiostations in de VS. Ze brengt het Woord op spirituele retraites en middelbare schooluitjes en begeleidt leiderschapsretraites voor studenten tot gepensioneerden. Samen met haar man Daryl dient ze als co-pastoor in een presbyteriaanse kerk in Zuid-Californië, waar ze het heerlijk vindt om samen met Jezus aan het werk te gaan.

ruimte

Leer Courtney en haar gezin kennen

Over haar activiteiten lees je ook in Ruimte! Toen ik erin begon, moest ik een beetje wennen aan de manier van schrijven, aan bepaalde woorden klonk het erg ‘vertaald’, alsof er steeds met een Amerikaans accent gesproken werd. Er stond bijvoorbeeld ergens: “In de jaren negentig droomde ik van een carrière als kunstschaatster… Houd je mond!” En ik hoorde meteen haar stem in mijn gedachten een Amerikaanse “Shut up!” roepen. Je kunt er ook eigenlijk niet omheen, omdat het is geschreven alsof ze tegen je praat. Daarom zou het dus ook niet kloppen, wanneer er niet zulk soort woorden bij zouden staan. In de loop van het boek, leerde ik Courtney wat beter kennen en kon ik haast niet wachten to meet up again. 😉

In Ruimte! heeft het gezin een heftig jaar achter de rug. Ze zijn van Winconsin verhuisd naar Zuid-Californië waar ze twee keer zoveel huur betaalden voor de helft van het aantal vierkante meters. En dat oppervlak stond nu vol met rotzooi. Heel veel rotzooi. Je leest mee hoe Courtney haar best doet om daar vanaf te komen. Dat viel niet mee als shop-verslaafde met uitpuilende kledingkasten. Maar ze maakte er creatieve uitdagingen van om hiervan af te komen. Zoals alleen nog maar zwarte, witte en spijkerkleding te dragen in de veertigdagentijd die ingaat op Aswoensdag. Ze merkte dat aankleden gemakkelijker werd, doordat ze niet langer tientallen opties hoefde te overwegen. Wat het oplevert? Ruimte! Ook komt ze er als ja-aholic achter dat nee zeggen ook veel vrijheid creëert.

Ruimte in tweeën verdeeld

Deel 1 van het boek, de eerste 6 hoofdstukken, gaat over ‘De vrijheid van minder’ en het tweede gedeelte noemt ze ‘De genade van meer’. Courtney vertelt veel over het geloof en over hoe je op een eenvoudige manier ruimte kunt maken voor God. Het houden van de sabbat komt aan bod, ‘de meest urgente en moeilijkste van alle geboden’. En hoe meer ze het nazocht in de Bijbel, kwam ze erachter dat haar idee van gastvrijheid niet klopte. De bijbelse definitie is namelijk heel anders dan een huishoudelijk hoogstandje, daar is gastvrijheid een kwestie van het hart. Eenvoudigweg ruimte maken voor de ander.

Daryl en Courtney willen in de opvoeding van hun kinderen de nadruk leggen op creativiteit, ruimhartigheid, verbeeldingskracht en vreugde. Ze hebben 7 zelfbedachte spreuken uitgekozen als leidraad om de jongens de principes van goddelijke eenvoud te leren. Vervolgens vertelt ze over vrijgevigheid en dat één van de moeilijkste lessen is geweest dat haar geld toebehoort aan God. Van haar moeder leerde ze al om 10 procent aan de kerk te geven.

Aan het einde van het boek gaat Courtney terug naar het doel van een opgeruimd leven. Aanbidding is volgens het boek Openbaring het doel waarvoor de mens gemaakt is. En in de conclusie las ik dat het ruimte maken Courtney en haar gezin al gemakkelijker afgaat. Het gaat sneller en kost minder inspanning, omdat ze als gezin een nieuwe routine ontwikkeld hebben.

kleding

Opgeruimde kledingkast

Het hele boek is vrij luchtig en met veel humor geschreven. Op een prettige manier wist Courney mij aan het denken te zetten over het creëren van ruimte in mijn gezinsleven. Het heeft me in ieder geval alvast ruimte in mijn kledingkast opgeleverd, haha!

Wanneer en waar ga jij beginnen?

Specificaties ‘Ruimte!’

ruimte

Auteur: Courtney Ellis | Vertaling: Tobya Jong | Uitgeverij Sestra | 9789492831637 | augustus 2020 | 240 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.