Een boek met de mooiste gedichten over poezen en andere dieren

Zoals elk jaar rond de geboortedag (op 20 mei) van Annie M.G. Schmidt wordt er een speciale week georganiseerd. Dit om te vieren dat het werk van de grootste Nederlandse kinderboekenschrijfster van de twintigste eeuw springlevend is. Het thema van deze feestelijke week is dit jaar: Miauw! Lees jij Miauw, miauw, miauw! De mooiste gedichten over poezen en andere dieren dan ook voor?

De feestweek en Miauw, miauw, miauw!

Tijdens de feestelijke Annie M.G. Schmidt-week zouden van 13 tot en met 23 mei 2020 met name de kattenverhalen en -versjes van Annie M.G. Schmidt centraal staan in boekhandels, op scholen en in bibliotheken. De aandacht voor Annies bekendste katten zal dit jaar door het coronavirus helaas iets anders uitpakken. Maar ik heb me voorgenomen om mijn zoontje in deze week elke dag iets voor te lezen uit Miauw, miauw, miauw De mooiste gedichten over poezen en andere dieren!

Poezen als mensen in De mooiste gedichten over poezen en andere dieren

miauw, miauw, miauw van Annie MG Schmidt

Op de achterkant van Miauw, miauw, miauw De mooiste gedichten over poezen en andere dieren! is te lezen dat Annie M.G. Schmidt liever kat geweest was dan dame. Ook daar is een gedicht aan gewijd in het boek. En dat zij zich echt in het kattenleven heeft verdiept, dat merk ik als kattenliefhebster meteen. Mijn katten hebben ook allemaal een eigen karakter. Er was ooit iemand op bezoek die over mijn (inmiddels overleden) kat zei: “Als hij een mens was, dan zou hij echt zo’n heertje zijn.” Bij de katten die Annie M.G. Schmidt beschrijft, zie je ook meteen voor je hoe zo’n kat zal zijn. De sprekende illustraties van Sylvia Weve bevestigen dat.

Kennismaken met veel poezen

miauw, miauw, miauw van Annie MG Schmidt

Pepijn de kat, de kat van ome Willem, het poesje Pieternel. Je leert ze allemaal kennen alsof het mensen zijn. Samen met mijn zoontje gaan we bij één van onze katten zitten. Murdock vindt het ook wel wat om gezellig voorgelezen te worden. Dat ik Murdock al jarenlang als mijn (zorgen)kind zie, vertel ik nog maar niet aan mijn zoontje. Dan zou het in theorie eigenlijk zijn grote broer zijn, haha. Daar zou Annie M.G. Schmidt vast ook een mooi gedicht van gemaakt kunnen hebben.

Eenentwintig poezen

Behalve met de bovengenoemde katten maak je kennis met nog véél meer andere in Miauw, miauw, miauw De mooiste gedichten over poezen en andere dieren! Het gedicht over de eenentwintig poezen vindt mijn zoontje het leukste. Dat komt vooral door de illustraties die naast het gedicht staan, want terwijl ik het aan hem voorlees, zit hij eigenlijk alleen maar naar alle katten te wijzen en te vertellen hoe ze kijken. De een is boos, de ander geschrokken. Hij wilde de muisjes in ieder geval allemaal aan onze poes Nina laten zien, omdat ze laatst speelgoedmuisjes voor haar 12e verjaardag heeft gekregen. Die speeltjes had mijn zoontje uitgekozen.

Ook veel andere dieren

Naast allemaal katten, kun je ook gedichten voorlezen over bijvoorbeeld de beer uit Breukelen en het insectenbevolkingsregister. Maar ook over de kip Catootje, Rosalind en de vogel Bisbisbis, veertien uilen. Voor ieder wat wils dus. Mijn zoontje vind alle dieren leuk en luistert aandachtig naar alles wat ik daarover voorlees.

De mooiste gedichten over poezen en andere dieren op school

Uitgeverij Querido laat graag nieuwe groepen kinderen kennismaken met het werk van Annie M.G. Schmidt door middel van lessuggesties. Dit jaar wordt dus haar liefde voor poezen in het zonnetje gezet. Poes Siepie uit Jip en Janneke en Juffrouw Minoes uit Minoes zijn van de partij. De lessen rond Miauw, miauw, miauw De mooiste gedichten over poezen en andere dieren! maakte de uitgeverij voor groep 1 tot en met 8. De kinderen mogen zelf rijmen op het woord kat, een eigen zeedier verzinnen of een nieuw toverdrankje voor de dame die woont in Bronk aan de Rijn bedenken.

Conclusie: een hartstikke leuk boek

Jip en Janneke hebben mij op de één of andere manier nooit echt aangetrokken, zelfs niet met poes Siepie, maar dit boek vind ik daarentegen hartstikke leuk. Het bevat wel wat moeilijke woorden voor een driejarige, zoals grimmige tronie. En wat ‘wuft’ betekent, moest ik ook even googlen. We houden wel de traditie om dit boek jaarlijks tijdens de Annie M.G. Schmidt-week erbij te pakken. En wat mijn zoontje en mij betreft daarnaast véél vaker.

Specificaties ‘Miauw, miauw, miauw De mooiste gedichten over poezen en andere dieren!’

Auteur: Annie M.G. Schmidt | Uitgever: Querido | 9789045124681 | april 2020 | 56 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

miauw, miauw, miauw De mooiste gedichten over poezen en andere dieren van Annie MG Schmidt
Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.