Meester Bil en de snoepfabriek – een juf Fiep boek

Wat leuk! Na Dikke Juf Fiep 2 mogen we ook Meester Bil en de snoepfabriek lezen thuis. Deze grappige boeken voor jonge lezers vallen goed in de smaak. Het boek wat we nu lezen is gemaakt voor kinderen die AVI niveau Eind groep 4 kunnen lezen, maar mijn dochter Jinte in groep 5 vindt het ook een heel leuk boek. Laat dus soms die AVI niveaus maar een beetje los, het is veel belangrijker dat je kind kan genieten van een verhaal. Dat gaat vast goedkomen met dit avontuur van de klas van Juf Fiep.

Meester Bil en de snoepfabriek

Meester Bil en de snoepfabriek

De gemene meester Bil ontsnapt samen met zijn vriend Pier uit de gevangenis. Bil overvalt de snoepfabriek. Hij wil snoep stelen om te verkopen. Zo kan hij rijk worden zonder les te hoeven geven. Maar dan komt de klas van juf Fiep langs voor een rondleiding. Waar is de directeur? En waar zijn alle snoepmakers? En waarom doen de machines het niet? De kinderen gaan op onderzoek uit. Gaat het ze lukken om meester Bil tegen te houden?

Auteur Corien Oranje en illustrator Marja Meijer schreven, naast Meester Bil en de snoepfabriek, al meerdere boeken samen. Ze werken al jarenlang aan de vrolijke Juf Fiep-reeks. Dit is het derde deel uit deze serie, die op AVI E4 niveau is gemaakt. In 2023 won het boek Meester Bil is Meester Dief de Eigenwijsprijs, categorie groep 3 t/m 4. Dit is een publieksprijs vanuit de Christelijke Boekenprijzen. Het is goed om te benoemen dat ik in deze serie geen directe link zie met het geloof, dat is ook niet de insteek van deze boekenprijs.

Een grappig avontuur

Meester Bil en de snoepfabriek is het vervolg op het eerdergenoemde boek waarin Meester Bil een dief is. Dit merk je in hoofdstuk 1, waarbij daar kort aan gerefereerd wordt. Dit verhaal is prima te lezen zonder de eerdere delen, maar dus ook goed op volgorde als serie te volgen. Bij de start van het verhaal zit Meester Bil nog in de gevangenis. Hij is bijna jarig en heeft veel zin in taart. Maar ja, zoals de bewaker al zegt, “het is hier geen hotel”. Ook omkopen met 100 euro is geen optie. Meester Bil is duidelijk gewend dat er naar hem wordt geluisterd.

Ondertussen gaat het in de klas van Juf Fiep heel wat gezelliger. Het contrast met dat wat de meester in de gevangenis allemaal zegt over kinderen is groot. Dat maakt het verhaal heel grappig. Je kunt je goed voorstellen dat je veel liever les krijgt van Juf Fiep!

Meester Bil en de snoepfabriek bevat humor, die ook ik als volwassene best kan waarderen. Ik kan mij in ieder geval echt goed voorstellen dat het voor kinderen heel erg grappig is. Ik zie bijvoorbeeld de meester en Pier al zo uit de gevangenis naar beneden gaan, met behulp van lakens. Naast humor is het ook echt een spannend verhaal. De klas en de meester beleven allerlei avonturen in de snoepfabriek, maar gelukkig komt het allemaal weer goed!

Meester Bil en de snoepfabriek is een wat rijker AVI boek

Ik ben heel blij om te zien dat er in Meester Bil en de snoepfabriek afwisselend taalgebruik wordt gehanteerd. Vaak zie je in AVI boeken dat de taal flink verarmd is, omdat het moet passen binnen de normen. In dit boek staan moeilijkere woorden, die in verschillende contexten worden gebruikt zodat kinderen ook actief aan hun woordenschat werken. Je kunt hierbij denken aan ‘fata morgana’ en bijvoeglijke naamwoorden als ‘reusachtige’ en ‘mierzoete’.

Meeter Bil en de snoepfabriek leent zich ook heel goed voor het samenlezen met je kind. Wij doen dat thuis altijd graag, want op die manier maken de kinderen toch wat leeskilometers. Bijvoorbeeld door allebei een zin te lezen. Als je kind al wat sneller leest is per zin afwisselen soms wat te gekunsteld, je kunt er dan ook voor kiezen om allebei een bladzijde te lezen. Op deze manier ben je als ouder betrokken bij wat je kind leest en kun je er ook over doorvragen. Dat bevordert leesbegrip en woordenschat.

Ik stimuleer scholen altijd om zo snel mogelijk over te stappen naar rijkere boeken en niet in AVI niveaus te blijven. Toch vind ik Meester Bil en de snoepfabriek een absolute aanvulling van je schoolbibliotheek. Serieboeken zijn erg gewild bij kinderen en het taalgebruik in dit boek is uitdagend genoeg. Het is wel echt een zelfleesboek, geen voorleesboek wat mij betreft.

Klas van juf Fiep

Is jouw kind gek op snoepjes? Wil hij wel eens in een snoepfabriek kijken? En…. is hij gek op verhalen met een grapje en een avontuur. Dan is Meester Bil en de snoepfabriek een echte aanrader!

Specificaties Meester Bil en de snoepfabriek

Auteur: Corien Oranje | Illustraties Marja Meijer | Uitgever: Columbus Jongbloed Media | 96 pagina’s | hardcover | september 2023 | 9789085435341 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.