Thea Beckmanprijs 2022 – een overzicht van de genomineerden

De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek. Jaarlijks wordt de prijs in het derde weekend van september uitgereikt in het Archeon. Dit jaar gaat het om een boek voor kinderen tot 12 jaar. Volgend jaar wordt er weer een boek voor jongeren van 12 – 15 jaar gekozen. Hoog tijd om de genomineerden van de Thea Beckmanprijs 2022 aan jullie voor te stellen!

Thea Beckmanprijs 2022

De Thea Beckmanprijs

Thea Beckman, wie kent haar niet? Het is natuurlijk helemaal niet gek dat de prijs voor het beste historische jeugdboek naar haar vernoemd is. Haar bekendste boeken zijn Kruistocht in spijkerbroek, waarmee ze een Europese prijs won voor het beste historische jeugdboek, en Kinderen van Moeder Aarde. Om genomineerd te worden voor de prijs moet het boek aan de volgende criteria voldoen:

  • Het moet aantrekkelijk zijn voor de doelgroep
  • Het moet informatief en historisch betrouwbaar zijn – moet iets toevoegen aan het historisch besef
  • Het moet van literaire kwaliteit zijn en een meeslepend en mooi verhaal zijn
    Bron: www.archeon.nl

De winnaar van de Thea Beckmanprijs 2022 krijgt 1000 euro van Archeon. De winnaar wordt gekozen door een volwassen jury. Daarnaast is er een jonge jury die de Jonge Beckmanprijs mag uitreiken. Deze jury bestaat uit een enthousiast panel van jongeren die alle boeken van de shortlist leest. De winnaar van deze prijs krijgt 500 euro.

De boeken die op de shortlist van de Thea Beckmanprijs 2022 staan

In mei wordt er een longlist gepresenteerd en vanuit die longlist zijn er 5 boeken die op de shortlist worden geplaatst. Deze 5 boeken maken dus nog kans op deze mooie prijs. Dit jaar maken de volgende boeken kans op de Thea Beckmanprijs 2022:

Het lied van de vreemdeling
Linda Dielemans

Het Pungelhuis
Annet Huizing

Waarom de maand verdwijnt: Lotti’s oorlog
Martine Letterie

Altijd vluchten
Christine Linneweever

Ik zal je bewaren
Jeska Verstegen

Genomineerden Thea Beckmanprijs 2022

Het lied van de vreemdeling

Thea Beckmanprijs 2022
Titel: Het lied van de vreemdeling | Auteur: Linda Dielemans | Illustrator: Martijn van der Linden |
Uitgever: Leopold

41.000 jaar geleden. Une is een neanderthalermeisje. Nano komt uit een stam van moderne mensen, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Ze zien er anders uit, spreken een andere taal, hebben andere gewoonten en gebruiken. Kunnen twee stammen die zo van elkaar verschillen samenleven? Maar wanneer de vulkaan uitbarst, gloeiend hete lava spuugt en de aarde beeft, is het enige wat telt: overleven.

Linda Dielemans is schrijver en archeoloog. Ze voert je mee naar de verre prehistorie, naar een tijd waarin de neanderthalers die al honderdduizenden jaren in Europa woonden ineens te maken kregen met een heel ander soort mensen. Eerder schreef Linda Dielemans de Schaduw van de leeuw, dat werd bekroond met de Thea Beckmanprijs en de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury.

Het Pungelhuis

Het Pungelhuis
Titel: Het Pungelhuis | Auteur: Annet Huizing | Uitgever: Lemniscaat

De vader van Ole draagt een duistere geschiedenis met zich mee.
Bleek ik toch al jaren een opa te hebben. Eentje. Maar daar kwam ik pas achter op de dag dat hij doodging. Waarom heeft niemand Ole ooit vertelt dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was? Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant. Vlakbij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten.

Annet Huizing schrijft fictie en non-fictie voor kinderen. Ze debuteerde bij deze uitgeverij met Hoe ik per ongeluk een boek schreef, waarvoor ze een Zilveren Griffel won. Ook haar tweede boek, De Zweetvoetenman, werd met een Zilveren Griffel bekroond. Dit is de eerste keer dat ze genomineerd is voor de Thea Beckmanprijs.

Waarom de maand verdwijnt: Lotti’s oorlog

Waarom de maan verdwijnt
Titel: Waarom de maan verdwijnt: Lotti’s oorlog | Auteur: Martine Letterie | Illustrator: Rick de Haas | Uitgever: Leopold.

1942. Het is oorlog. Lotti en haar moeder zijn niet langer veilig. Lotti raakt alles kwijt: haar huis, haar hondje. Maar de mooie verhalen van haar baboe kan niemand haar afpakken. Die zitten voor altijd in haar hoofd en geven haar de kracht en de fantasie om te overleven. Mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt vertelden hun verhaal aan Martine Letterie, daarop baseerde ze dit boek. Dit boek is geschreven voor kinderen van 7 tot 12 jaar oud.

Eerder maakten Martine Letterie en Rick de Haas Kinderen met een ster, dat werd bekroond met een Zilveren Griffel. Ook maakten zij Verboden te vliegen, dat werd bekroond met de Thea Beckmanprijs in 2020.

Altijd vluchten

Altijd vluchten
Titel: Altijd vluchten | Auteur: Christine Linneweever | Uitgever: Kluitman

Amsterdam, 1820. Ze keken nog een keer de woning rond, maar ze zagen niets meer wat het nog waard was om mee te nemen. Pa zette zijn hoge hoed op. Ze klommen de trap op naar buiten. Andries trok de deur achter zich dicht. De klik van het slot gaf hem een goed gevoel. Hij hoopte met heel zijn hart op een beter leven in de koloniën. Met een zieke moeder en een vader die al hun geld opzuipt, is het leven van Andries niet makkelijk. Hij hoopt dat alles beter zal worden als hun gezin de kans krijgt om opnieuw te beginnen in een kolonie in Drenthe of Overijssel.

Het valt flink tegen voor Andries. Het leven is daar keihard. Andries moet spitten tot zijn handen ervan bloeden. Zij vader brengt hen telkens in de problemen, waardoor ze nooit lang op dezelfde plek kunnen blijven. Maar waarvoor vluchten ze? Wat is er vroeger gebeurd? Zal het Andries en zijn familie lukken om af te rekenen met het verleden en eindelijk ergens écht opnieuw te beginnen?

Christine Linneweever is zeer succesvol met haar boeken in de Gouden-paardenserie. Altijd vluchten is haar tweede historische jeugdroman. Eerder verscheen Het geheim van de Ravenhorst. Dit is de eerste keer dat ze genomineerd is voor de Thea Beckmanprijs.

Ik zal je bewaren

Ik zal je bewaren
Titel: Ik zal je bewaren | Auteur en illustrator: Jeska Verstegen | Uitgever: Querido

Bij Jesje thuis wordt veel gezwegen. Vooral als het over de Tweede Wereldoorlog gaat verstart haar moeder. Houdt zij iets geheim? In Jesjes hoofd dansen allerlei vragen rond. Dat worden er alleen maar meer als Jesjes oma haar op een dag Hesje noemt. Zou dat een meisje uit oma’s familie zijn? Wat is er met haar gebeurd? De enige met wie ze haar diepste gedachten kan delen is de zwarte buurtkat Moos. Maar hij kan niets terugzeggen. Jesje zal zelf antwoorden moeten zoeken.

Jeska Verstegen is schrijver en illustrator. In Ik zal je bewaren vertelt ze over haar eigen jeugd en over de familie van haar oma, een nichtje van uitgever Emanuel Querido. Dit is voor haar de eerste nominatie voor de Thea Beckmanprijs.

En de winnaar van de Thea Beckmanprijs 2022 is?

Tijdens het derde weekend van september is de uitreiking van de Thea Beckmanprijs 2022 in het Archeon. Natuurlijk komen we daarna met een uigebreide recensie van het winnende boek! Wil je tot die tijd meer historische boeken lezen? Kijk dan voor meer inspiratie hier:

Thea Beckmanprijs 2022
Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.