De mammoet had willen zingen – betekenisvolle dierenverhalen van Toon Tellegen

Een klein kunstwerk – zo kunnen we dit nieuwe boek van Toon Tellegen zeker wel omschrijven. De mammoet had willen zingen heeft een prachtige combinatie van betekenisvolle verhalen en oogstrelende illustraties. Zoals we gewend zijn van Toon Tellegen, leren de dierenverhalen ons allerlei dingen over ons eigen leven en onze gevoelens. Bijzonder hoe deze korte verhalen zoveel vertellen en losmaken. Over wat belangrijk is in het leven en hoe we met moeilijkheden kunnen omgaan. Een combinatie van diepzinnigheid en vermaak, geschikt voor jong en oud.

de mammoet had willen zingen

De mammoet had willen zingen

In deze nieuwe verhalen keren een aantal bekende dieren terug uit eerdere verhalen van Toon Tellegen. Waaronder de olifant met zijn pirouettes in de boom, maar ook egel en eekhoorn. De bekende stijl voelt direct vertrouwd. Het eerste verhaal gaat over de mammoet die had willen zingen. Eekhoorn komt de schim van de mammoet tegen in het bos. Een sombere schim. Want de mammoet is natuurlijk al lang uitgestorven, dus er is niet meer dan een schim over. Hij had graag nog van alles willen doen. Zoals zingen. Een beetje galmen was gelukt, maar aan meer was hij niet toegekomen.

Galmen, fluisterde hij, dat bestond al, dat kon ik een beetje. Hij slikte iets weg en leek een traan van zijn wang te wissen. Misschien had ik samen met kikker kunnen optreden, ging hij verder. Hij kwaken, ik galmen, hij de boventonen, ik de ondertonen, iets voorwereldlijks zouden we brengen, hij op het water, ik op de kant, ik weet het niet…

Uit: De Mammoet had willen zingen

Een verhaal over dromen die niet uitkomen en gemiste kansen. Over wensen en verlangens hebben, maar niet de mogelijkheid hebben om dit waar te maken. Dan is misschien juist de les om je kans te grijpen als deze zich voordoet. Om niet te twijfelen of stil te staan.

de mammoet had willen zingen

Angst, somberheid, hoop en samenzijn

De mammoet had willen zingen en de veenmol wil zijn verjaardag niet vieren. De problemen van de dieren in het bos variëren van kleine ongemakken tot grootse existentiële crisissen. Sociale angsten, somberheid, agressie, eenzaamheid – er komt van alles voorbij waar we als mens ook mee bekend zijn. Maar het wordt wonderlijk knap teruggebracht tot waar het om gaat in het leven. Soms gewoon blijven doorgaan tot betere tijden komen. Hulp vragen als dat nodig is. Weten dat er altijd een keuze is, zo leren we in het verhaal Of. Als je erover nadenkt, een heel krachtige en veelzeggend woord.

En dan is er die ene eekhoorn die stiekem toch een verjaardagstaartje brengt, ook al wilde je echt geen verjaardag vieren met anderen. Want samen zijn, is natuurlijk voor heel veel moeilijkheden een doeltreffende manier om je beter te voelen. En dat laat deze bundel weer op bijzondere en subtiele wijze zien. Over blij zijn met wie je bent en tevreden zijn met wat je hebt. Een stukje fear of missing out loslaten. Van De mammoet had willen zingen tot De laatste brief van eekhoorn. Allemaal mooie lessen.

eekhoorn laatste verhaal

Toon Tellegen en Igor Oleynikov

De mammoet had willen zingen is een bundel met nieuwe verhalen van Toon Tellegen. Voor dit boek is er een bijzonder mooie samenwerking met illustrator Igor Oleynikov. Een Russische illustrator die perfect weet aan te sluiten bij de verhalen. De illustraties geven de verhalen nog zoveel extra verbeelding en sfeer.

Het is een winterse en sprookjesachtige sfeer, met een donker randje. De sombere mammoet in het donkere bos, het vuurvliegje en de kracht van licht. Donker en licht wisselen elkaar af, en dat is natuurlijk ook hoe het leven gaat.

vuurvliegje

Wijze lessen voor jong en oud

Ondanks de diepere lagen, zijn de verhalen uit De mammoet had willen zingen ook voor kinderen (7+) leuk om te lezen. Zeker omdat het dieren zijn. Wat halen zij er uit aan wijze lessen? De filosofische en diepzinnige gedachten zijn natuurlijk vooral voor volwassenen aansprekend. Maar dat maakt het een bundel die een heel breed publiek kan aanspreken. De verhalen zijn diepzinnig en luchtig tegelijk. Je moet er af en toe om grinniken, en het zet je ook aan tot nadenken.

Met mij gaat het goed, dacht de eekhoorn en hij nam een klein hapje van de honing die hij voor een dag als deze had bewaard.

Uit: Zee van verdriet
de zee van verdriet
Het indrukwekkende verhaal Zee van Verdriet

Dit boek De mammoet had willen zingen is erg geschikt als een mooi cadeau voor de feestdagen! Kijk ook bij onze andere favoriete verhalenbundels van Toon Tellegen:

Specificaties De Mammoet had willen zingen

Auteur: Toon Tellegen | Illustrator: Igor Oleynikov | Vormgeving: Brigitte Slangen | Uitgeverij Querido | 9789045126531 | september 2022 | 112 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

de mammoet had willen zingen
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.