De filotective, een reis door de wereld van de filosofie

In De filotective van Stine Jensen maak je (leeftijd vanaf een jaar of 10) een reis door de wereld van de filosofie. Je kan als een speurneus raadsels en vraagstukken oplossen. Dat is leerzaam en spannend ineen dus! In het boek staan leuke verhalen, maar niet alles is waar. Als lezer moet je de waarheid van de leugens onderscheiden. Daarbij moet je nadenken zoals een filosoof en zoals een detective, als een filotective dus. 

Stine Jensen is bekend van boeken en tv

Schrijfster Stine Jensen is een bekende filosoof en kinderboekenschrijver. Ze schreef al veel succesvolle, filosofische kinderboeken, die meerdere prijzen wonnen. Denk aan boeken zoals Alles wat was en Vriendschap is alles. Voor Human maakte ze het programma Dus ik ben, over identiteit. Dat heb ik gevolgd en vond ik erg interessant. Dus naar De filotective was ik erg benieuwd.

Dit boek gaat vooral over de grappige en gekke verhalen over filosofen. Het is een soort sappige roddelgeschiedenis van de filosofie. Om ervoor te zorgen dat dat niet uit de hand loopt, en de waarheid wel voorop blijft staan, ben jij in dit boek de enige echte filotective.

De filotective

Welk antwoord is juist?

De filotective bestaat uit twaalf hoofdstukken. Aan elk begin staan de plaats delict en de filosoof, dan volgt een kort verhaal. Gelukkig komen er ook vrouwelijke filosofen in de verhalen voor zoals de Britse Mary Wollstonecraft. Per filosoof krijg je een stukje geschiedenis en hoe zijn of haar werk vandaag de dag nog een rol speelt. In het hoofdstuk over Socrates staat bijvoorbeeld:

Hij stelde ze vragen en hij bleef maar doorvragen. Niet omdat hij dom was, maar hij deed expres net alsof hij iets niet wist, om de ander zo tot inzichten te brengen. Dat noemen we nu de Socratische methode.

In ieder verhaal staan vraagstukken met verschillende antwoordopties waaruit je kan kiezen. De juiste antwoorden staan verderop in het hoofdstuk, op zijn kop. Zo is er de vraag wat een paradox is en de vraag waar God aan is dood gegaan. Bij de antwoorden moeten kinderen goed nadenken wat ze de beste verklaring vinden en onder andere logica gebruiken. Ethiek komt ook aan bod, bijvoorbeeld bij het bekende trolleyprobleem van Philippa Foot. 

Filosofie gaat leven in De filotective

De filotective is goed uitgelegd, bijvoorbeeld dat ‘filo’ houden van betekent en ‘sofie’ wijsheid. Het is verder leerzaam omdat je aldoende leert en niet alleen door ergens ‘over’ te lezen. Kiezen uit de antwoorden leert je zelfstandig nadenken in plaats van alles voor waar aan te moeten nemen. Het is uitdagend en je leert veel, zoals wat verifiëren en falsifiëren zijn. Het boek is verder rijk aan illustraties en mooi vormgegeven. De tekeningen van Georgien Overwater zijn kleurrijk, grappig en geven een beeld aan de filosofie die anders zo abstract kan zijn.

De filotective haakt ook leuk in op de actualiteit zoals Corona en de show The masked singer. Wie is namelijk The Masked Philosopher? Ofwel, zoek de juiste filosoof bij het kostuum. Belangrijke actuele thema’s zoals gender komen ook aan bod. Zo zegt filosoof Judith Butler: ‘iedereen mag zijn lichaam en leven vormgeven zoals hij of zij dat wil!’ Nou Judith, daar ben ik het helemaal eens!

Een leuk en leerzaam doeboek

De filotective is leuk voor kinderen vanaf een jaar of tien maar ook leuk voor iets oudere jongeren en voor volwassenen. Ik ben 34 en heb ook nog van alles geleerd. Bijvoorbeeld dat bij een oxymoron twee woorden elkaar tegenspreken als ze samen worden gebruikt zoals ‘levende dode’. Lezers kunnen ook samen in discussie gaan over de vraagstukken en leren van elkaars gedachten. Dat is weer eens wat anders dan een bordspelletje. 

Al met al is dit doeboek een leuke kennismaking met de filosofie. Hopelijk komt er een vervolg zodat de filotective met nog meer filosofen kennismaakt. Ondertussen ga ik enkele andere boeken van Stine Jensen lezen. 

Specificaties De filotective

Auteur: Stine Jensen | Illustrator: Georgien Overwater | Uitgeverij: Kluitman | 9789020622768 | 80 blz | Oktober 2021| Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.