Een octopus heeft nul botten – vol feitjes met getallen

Cijfers zijn fascinerend. En de wereld om ons heen is ook fascinerend. Als je die twee dingen met elkaar combineert, dan krijg je een ongelofelijk boek, namelijk ‘Een octopus heeft nul botten’. Een boek voor iedereen die gek is op de wetenschap en zich soms een voorstelling probeert te maken van het feit hoe groots of klein die op sommige momenten is.

octopus met boek op blauwe achtergrond

Tellen met ‘Een octopus heeft nul botten’

Vraag jij je weleens af…
Hoeveel rijstkorrels er zitten in een kilo rijst?
Hoe vaak het hart van een zwarte beer klopt in een uur?
En hoe vaak je ademhaalt op een dag?
Hoe ver het reizen is naar de maan en terug?
En hoe ver naar Saturnus?


De antwoorden op ál deze vragen staan in ‘Een octopus heeft nul botten’ – samen met nog veel meer ongelooflijke feiten die te maken hebben met getallen en de wereld om ons heen.

Fascinerende getallen

Ik ben gek op weetjesboeken en boeken over de natuur. Ik heb al heel veel van dit soort boeken mogen lezen voor StoerLeesVoer. Daarom ben ik de laatste tijd wel iets selectiever geworden in welke boeken ik nog aanvraag, omdat mijn kast inmiddels uitpuilt en sommige boeken elkaar toch wel een beetje overlappen qua informatie. Maar voor ‘Een octopus heeft nul botten’ ben ik meteen gezwicht. Want dit boek heeft een superleuke invalshoek, namelijk getallen.

En ik kan je vertellen: dit boek is echt heel origineel. Het begint bij het cijfer 0, en gaat zo verder naar 1, 2, 3 etcetera. Maar dat is nog niet alles, gaat het eerst over dingen met het cijfer 4, dan gaat het daarna over het cijfer 4 met vier nullen erachter. Of eerst over 8, en dan 8 met acht nullen erachter. En dan worden de getallen pas echt bijzonder, want het gaat dan om zulke grote hoeveelheden dat je je dit nauwelijks kunt voorstellen!

Een octopus heeft nul botten

Vertaald door Diederik Jekel

Dit toffe boek is vertaald door Diederik Jekel. En dat is heel grappig, want toen ik de omschrijving van het boek las, moest ik eigenlijk ook meteen aan hem denken. Dit boek gaat over natuur en wetenschap en laat kinderen zich verbazen over deze onderwerpen. Diederik Jekel zegt over het boek ‘Een octopus heeft nul botten’:

Diederik Jekel:

Wij ouders helpen onze kinderen graag met het voelen, proeven en ervaren van nieuwe dingen. We willen dat ze de wereld kunnen ontdekken. Net zo belangrijk (en leuk!) is het meten en tellen van alles om ons heen. Het is ook een fijne manier om de wereld te beter te begrijpen en te kunnen doorgronden. Dit boek staat vol met lieve, leuke en uitdagende dingen die je in de wereld kunt vinden en kunt tellen. Ik kon echt kippenvel krijgen als kind als ik erachter kwam hoe groot getallen kunnen worden en hoe ver de planeten van ons weg staan. Precies de zaken waar dit mooi geïllustreerde boek vol mee staat.

Verbazingwekkende feitjes in ‘Een octopus heeft nul botten’

En dit boek heeft echt fantastische feitjes! Ik heb heel veel boeken gelezen met feitjes, dus mij verbaas je niet meer zo snel. Maar de feitjes zijn bij dit boek echt geweldig! Ik heb zoveel leuke nieuwe dingen geleerd, dat ik dat al een reden vind om dit boek te lezen! Bijvoorbeeld hoe hoog bepaalde type wolken hangen, hoeveel korrels rijst er in een kilo zitten en hoe ver de ring om Saturnus eigenlijk bij de planeet vandaan ligt. (en dat ga ik je nu vast verklappen: dat is 6 miljoen kilometer!). Door dit soort feitjes sta je dus weer eens even stil bij hoe bijzonder onze natuur eigenlijk is. En ik weet zeker dat heel veel kinderen dat met me eens zullen zijn na het lezen van ‘Een octopus heeft nul botten’!

narwals in het water

Specificaties ‘Een octopus heeft nul botten’

Auteur: Anne Richardson | Illustraties: Andrea Antinori | Vertaling: Diederik Jekel | Uitgeverij: Volt | 9789021485249 | 29 januari 2024 | 80 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.