Canon van de Nederlandse natuur – een compleet boek

Een dik boek valt bij mij op de deurmat. Direct ben ik onder de indruk als ik Canon van de Nederlandse natuur doorblader. Prachtige foto’s, interessante weetjes en een fijn leesbare opmaak. Ik weet niet zoveel van natuur, maar heb meteen zin om er in te beginnen. Het boek begint bij 3 miljard jaar geleden en leidt je door de geschiedenis van de natuur. Regelmatig inzoomend op een dier of een verschijnsel in onze omgeving. Zoals in het boek staat: “Wat je niet kent, kun je niet koesteren”.

Canon van de Nederlandse natuur

Canon van de Nederlandse natuur

Wat kenmerkt de Nederlandse natuur? Van haring tot knotwilg en van de grote vuurvlinder in Overijssel tot het zinkviooltje in Zuid-Limburg. ‘Canon van de Nederlandse natuur’ beschrijft vijftig karakteristieke soorten planten en dieren, met aandacht voor bodem en landschap, water en weer en ook de geuren en geluiden van de natuur in Nederland. De canon leidt ons langs klassiekers en staat boordevol weetjes en verrassingen. Een rijk naslagwerk voor elke natuurliefhebber.

Wat is kenmerkend voor de Nederlandse natuur? De grutto natuurlijk, en de zeehond, de populier, het helmgras, maar verder? Ook de Maashagedis, 70 miljoen jaar geleden, tot de recentste aanwinsten: de wolf en de vondelparksluipwesp komen aan bod. 

Vensters

Zoals een goede canon betaamt bevat de Canon van de Nederlandse natuur een overzicht in vensters. In elk venster leer je een karakteristieke planten– of diersoort kennen en lees je meer over de context, zoals bodem en landschap, water en weer, geuren en geluiden van de natuur in Nederland. Naast een beschrijving van de eigenschappen en leefomgeving is er aandacht voor de historische en moderne achtergronden, zoals de jacht, visserij of de turfindustrie, de provincies en landschappen van Nederland en bekende biologen en wetenschappers.

Niet alleen voor natuurliefhebbers is dit boek geschikt, juist ook voor mensen die zich wat meer bewust willen zijn van al het moois om je heen. Dit maakt het boek namelijk voor mij zo goed. Het kleine wordt gezien en besproken, waardoor ik met een meer open blik naar buiten ga. Ook de tijdlijn maakt het interessant, de volgordelijkheid heb ik als het om natuur gaat nog onvoldoende in beeld.

Canon van de Nederlandse natuur bevat prachtige foto’s

Het aantrekkelijke van Canon van de Nederlandse natuur is het gebruik van prachtig fotomateriaal. In de verantwoording staat uitgebreid toegelicht wie welke foto heeft gemaakt. De heldere kleuren geven het boek een frisse uitstraling en de foto’s zijn goed gekozen. Ze geven echt context aan het verhaal, waardoor ik mij nog meer voorstelling kan maken van het geschrevene.

Website

Naast dit prachtige boek is er ook een website gelanceerd van de Canon van de Nederlandse natuur. Deze website is een geweldige toevoeging, omdat het veel informatie bevat maar ook verwijzingen naar andere bronnen. Het totaalpakket, namelijk het boek en de website, geven alle mogelijkheden om voor volwassenen en kinderen de natuur van Nederland in kaart te brengen. Het is daarmee zeer vergelijkbaar met de canon van de geschiedenis.

Wat een werk heeft er gezeten in de Canon van de Nederlandse cultuur. De redactieraad, bestaande uit Barbara Gravendeel, Michiel Hooykaas, Elze Polman en Menno Schilthuizen hebben de auteur Dick de Vos hierbij ondersteund. In het jeugdjournaal is er aandacht besteed aan dit boek:

Specificaties Canon van de Nederlandse natuur

Auteur: Dick de Vos | Uitgever: KNNV Uitgeverij | oktober 2023 | 240 pagina’s | 9789050119337 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.