Een slijmzoen voor je oma – boek over de tofste zeedieren

Al veel boeken over dieren heb ik mogen lezen voor StoerLeesVoer, maar zelden zijn ze zo mooi geïllustreerd als Een slijmzoen voor je oma. Wil je meer weten over de blobvis of de kegelslak? Of kennismaken met de koekjessnijder, de zeekomkommer en het blaadjesschaap? Dan is dit boek volledig geschikt voor jou. Ook als je de behoefte tot kennismaken niet meteen voelt, maar wel nieuwsgierig bent geworden ben je vast wel welkom om dit fantastische boek van Matthijs Meeuwsen te lezen.

Een slijmzoen voor je oma

Een slijmzoen voor je oma

De meeste diersoorten in de oceaan zijn nog niet door wetenschappers ontdekt. En diegene die we wel kennen, proberen we vaak zo snel mogelijk weer te vergeten. Omdat ze te glibberig zijn. Niet knuffelachtig genoeg. Lelijk ook vaak. Daarom heb jij waarschijnlijk nog nooit gehoord van de klapmuts, de kerstboomworm of de koekjessnijder. Zonde! Je moet eens weten wat die beesten allemaal kunnen…

Even vooraf

Een slijmzoen voor je oma begint met een hilarisch eerste hoofdstuk, ‘even vooraf’ genaamd. Ik stond direct aan, vanwege de invalshoek van het boek. Want zeg nou zelf, dit is toch een goed begin:

Een kleine waarschuwing is wel nodig: na het lezen van dit boek vind je het op het droge maar een saaie bedoening. Dan vraag je je ineens af waarom leeuwen eigenlijk geen licht geven. Waarom koeien hun kop niet opblazen. Waarom er geen stokstaartjes wonen in de kont van een giraffe.

Sorry daarvoor.

Een slijmzoen voor je oma, pagina 8

Een slijmzoen voor je oma bevat originele dieren

Ik kende het grootste deel van de dieren uit Een slijmzoen voor je oma niet. Dit kan iets zeggen over mijn dierenkennis, specifiek dieren uit het water, absoluut. Maar ik denk dat het ook iets zegt over de originele invalshoek die Matthijs Meeuwsen heeft gekozen. Heel eerlijk gezegd dacht ik dat een deel van de dieren niet echt bestonden, zo idioot klinken ze namelijk. De koekjessnijder, yetikrab, een onsterfelijke kwal, het krabbezakje, de kerstboomworm. Maar ik heb nieuws… dit boek is echt non-fictie. Google ze maar eens! Uitgever Querido attendeerde de lezers op dit geweldige dier: het blaadjesschaap.

Humoristische benadering

De stijl van Matthijs Meeuwsen vind ik heerlijk. De wijze waarop hij de dieren beschrijft is humoristisch en in een verhalend perspectief. Dit maakt dat ik er direct helemaal in zit. Het doet mij wat denken aan de boeken van Bibi Dumon Tak, zoals Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda. Toch is het absoluut een aanvulling op de, al zeer goed gevulde, collectie non-fictieboeken over dieren. Absoluut geen herhaling van zetten, maar juist heel aansprekend.

Slijmzoen van een oma is zo aansprekend geschreven dat je de feitjes over de dieren goed onthoudt. Want naast dat het heel humoristisch en mooi is, is het ook een heel informatief boek. Zo heb ik geleerd dat een octopus een lievelingsarm heeft, dat zeekomkommers zo diep in de oceaan leven dat weinig andere diersoorten dat zouden overleven, dat de zeepok de langste piemel heeft van alle dieren (je zult maar een vraag hierover krijgen tijdens een pubquiz!) en dat een zeenaaktslak zijn kop los kan koppelen van zijn lijf en hij hierdoor ook weken zonder hart kan leven.

Matthijs Meeuwsen is de auteur van Slijmzoen voor je oma

Matthijs Meeuwsen (1984) werkte als journalist op alle zeven continenten. Inmiddels schrijft hij het liefst voor kinderen en over de natuur, o.a. voor National Geographic Junior en Wild van Freek. Hij woont vlakbij zee en is gefascineerd door alles wat leeft onder water.

Illustraties van Paco Vink

De fantastische illustraties in Een slijmzoen voor je oma zijn van Paco Vink. Ik ken deze illustrator van de boeken van André Kuipers. Paco Vink heeft echt een enorme bijdrage geleverd aan het boek. De sfeer is heel goed gekozen, de dieren goed gelijkend (na een rondje google kon ik dit constateren) en vooral het kleurgebruik spreekt mij heel erg aan. De donkerte van de oceaan in combinatie met de felgekleurde dieren zetten de context heel mooi neer. Het zorgt ervoor dat ik de informatie nog beter kan onthouden.

Het blaadjesschaap

Specificaties Een slijmzoen voor je oma

Auteur: Matthijs Meeuwsen | Illustraties: Paco Vink | Uitgever: Querido | 152 pagina’s | mei 2023 | 9789045128160 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.