Ik ben Sara – een verhaal over liefde voor jezelf

Als ik de cover van Ik ben Sara bekijk ben ik meteen nieuwsgierig. De titel en de foto roepen vragen bij mij op. Want wie is Sara? Ik zie haar niet. Haar hoofd is verstopt achter haar hoed. Het prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Ook ben ik na het lezen van de flaptekst benieuwd of dit boek autobiografisch is. De auteur, Irene van Gent, lijkt eenzelfde zoektocht aan te zijn gegaan als Sara. Zoals je leest, ik stond meteen ‘aan’ voordat ik het boek ging lezen.

Ik ben Sara hoofdfoto

Ik ben Sara

Ik ben Sara is een verhaal over de essentie van ware liefde.

Sara (33) woont sinds drie jaar bij haar vriend op zijn boot. Samen zeilen ze door Griekenland. Maar hoe vrij het leven ook lijkt, ze krijgt steeds meer het gevoel dat ze opgesloten zit. Ze is te afhankelijk van hem geworden.

Op een dag ontmoet Sara in een dorpje een oude vrouw, die haar een brief geeft met een geheimzinnige inhoud. Daarin wordt ze uitgedaagd op zoek te gaan naar de sleutels voor een gelukkig leven. Durft Sara het leven dat ze kent los te laten en echt voor zichzelf te kiezen?

Iets te toevallig

Jarenlang rende ik weg voor de waarheid
De waarheid van wie ik werkelijk ben
Nu ben ik thuis
Thuis bij mezelf
Bij de essentie van wie ik echt ben
Thuis bij mijn innerlijke licht
Dat altijd schijnt
Zelfs als het in en om mij donker is
Nu kan ik zien wat ik altijd al wist
Dat ik hier ben met een reden
En dat die reden liefde is
Ik ben een wezen dat liefde brengt
Dat liefde ontvangt
En gelooft in een wereld waar liefde alles overheerst.

Ik ben Sarah – proloog

Als ik begin te lezen in Ik ben Sara merk ik dat ik wat verward ben. Sara heeft toch al haar hart gevolgd en haar ideale leven gecreëerd? Het lijkt zo idyllisch allemaal, al zeilend langs prachtig Griekse dorpjes. Al gauw merk je als lezer dat het wringt bij Sara. Dit is toch niet wat echt bij haar past. Je merkt ook haar loyaliteit naar haar vriend, Guido, en de kansen die ze heeft gegrepen om dit voor elkaar te krijgen. Toch voelt het logisch dat ze van boord gaat om eens een uitgebreide wandeling te maken.

Dat wat er volgt is wat mij betreft allemaal net iets te toevallig en gericht geschreven. Je voelt dat er een keerpunt moet komen en het voelt wat voorspelbaar dat er precies op dat moment ook daadwerkelijk dat een oude vrouwtje komt die toevallig net een brief heeft geschreven. Later in het verhaal komt de ‘wet van aantrekking’ terug en juist de overtuiging dat toeval niet bestaat. Maar dit begin was voor mij toch wat ’to much’ en te voorspelbaar. Zeker toen Guido ook nog op dat moment tot inkeer lijkt te komen.

Hoofdstuk 2

Sterk is het dat Ik ben Sara zo geschreven is dat ik wel de drive voel om door te lezen. Ik ben namelijk wel heel erg benieuwd wat er op haar pad gaat komen. Dit komt echt door de schrijfstijl van Irene van Gent. Het verhaal leest heerlijk weg en zit taaltechnisch prima in elkaar. Naarmate het verhaal vordert raak ik steeds enthousiaster over het boek en herken ik ook veel van mijzelf in de zoektocht die Sara aangaat.

Sleutelfiguren in Ik ben Sara

Sara komt gedurende haar zoektocht meerdere belangrijke figuren tegen. Dat ze ze tegen komt is ietwat voorspelbaar, maar de rol die ze spelen in het leven van Sara absoluut niet. Net als je denkt dat iets op een bepaalde manier gaat ontwikkelen, buigt haar pad toch weer af. Dit maakt het sterker dan de start van het boek. De kleine illustraties die de verschillende delen van haar pad aangeven zijn prettig, ze delen het boek heel natuurlijk op in behapbare delen.

Het is mooi om de ontwikkeling van Sara te volgen. Ik kan mij op veel delen goed met haar identificeren. De rol die yoga en meditatie spelen in haar leven is voor mij herkenbaar en ik kan mij goed voorstellen dat dit helpt in haar zoektocht naar zelfliefde en liefde voor anderen. Leuk ook om te lezen dat cacao iets gaat betekenen voor haar, hier ben ik mij ook meer in aan het verdiepen.

Irene van Gent

Irene van Gent is de auteur van Ik ben Sara. Ze heeft eerder de boeken Natuurlijk! Eten!, Geluk in 8 koppen thee en Volg je eigen weg geschreven. Ik ben Sara is haar eerste roman. Irene nam zelf afscheid van alles waarvan ze dacht het nodig te hebben. Ze is ook spreker. In haar lezingen neemt ze mensen mee naar een wereld die rustiger, liefdevoller en eenvoudiger is.

Specificaties Ik ben Sara

Auteur: Irene van Gent | Uitgever: Paris Books | oktober 2022 | 9789493280489 | 300 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.