Aanslag op de Dam – een Anne Kramer thriller

Ik ben gek op politieseries en boeken die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen bij de politie. Aanslag op de dam is dus een boek naar mijn hart. Niet eerder las ik een deel van de Anne Kramer serie. In deze serie staat rechercheur Anne Kramer centraal. Joop van Riessen schreef eerder 14 boeken in deze serie. Na het lezen van dit deel kan ik alleen maar zeggen: dat smaakt naar meer!

Aanslag op de dam

Aanslag op de dam

Op 4 mei krijgt chef Recherche Anne Kramer tussen de middag een ambtsbericht van de AIVD: er zou die avond tijdens de nationale herdenking op de Dam een aanslag op de Koning plaatsvinden. Anne Kramer staat voor een onmogelijke beslissing: moet ze de herdenking afblazen of niet? Vooralsnog besluit ze om achter de schermen op zoek te gaan naar de terrorist, maar met het wegtikken van de tijd neemt de druk extreem toe. Dan wordt het acht uur…

Joop van Riessen

Joop van Riessen schreef Aanslag op de Dam. In 1965 begon hij zijn carrière bij de Amsterdamse politie aan het bureau Warmoesstraat; pas in 2004, inmiddels hoofdcommissaris, verliet hij het korps. In de tussenliggende veertig jaar maakte hij de internationalisering van Amsterdam mee, de opkomst van de drugshandel en de georganiseerde misdaad, de professionalisering van de politie én de corruptie binnen het korps. En ook de toenemende bemoeienis van media en politiek. Hij kreeg te maken met bekende criminelen zoals Holleeder, Van Hout, Klepper, Mieremet en Mink K.

Hij gaf de laatste tien jaar leiding aan alle grote evenementen en operaties op het gebied van de openbare orde – de Eurotop in 1997, het EK 2000, het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima – en was betrokken bij de aanpak van verschillende terreurdreigingen in Nederland.

Zijn schrijversdebuut maakte hij in 2007 met In naam der wet*, een terugblik op veertig jaar bij de Amsterdamse politie, vol memorabele belevenissen en anekdotes. In 2009 verscheen zijn eerste politiethriller, Vergelding* (shortlist Schaduwprijs 2010). De serie thrillers met Anne Kramer in de hoofdrol omvat inmiddels vijftien delen. Hiervan is Aanslag op de Dam de meest recente.

Aanslag op de Dam blijf je lezen

Het was heel lastig om Aanslag op de Dam weg te leggen. Ik bleef lezen in het spannende boek. Al vanaf het begin, als de dochter van Anne Kramer te maken krijgt met haat op straat, ben ik geboeid. De twee verhaallijnen komen goed bij elkaar. Wellicht wat voorspelbaar even, maar het verloop van het samenvallen vond ik absoluut niet voorspelbaar. Dit geldt overigens ook voor het eind, dit had ik niet zien aankomen.

Aanslag op de Dam is vlot geschreven en bevat niet veel tijdssprongen. Dit is ook één van de redenen dat ik er gemakkelijk in kon komen. Zeker als ik het boek toch even weg moest leggen. Het is onderdeel van een serie. Maar dit heb je niet door als je aan het lezen bent. Het is dus absoluut ook als los boek te lezen. Dit vijftiende deel heeft mij wel op een nieuw spoor gezet, de Anne Kramer serie! Ik heb dus direct bij de bibliotheek andere delen gereserveerd.

Uit eigen carrière

Dat Aanslag op de Dam en ook de andere Anne Kramer boeken door een oud-rechercheur geschreven maakt het boek ‘echter’ voor mij. Ook al zijn de situaties die beschreven worden niet 1 op 1 uit zijn eigen carrière, toch weet je dat hij goed op de hoogte is van details en protocollen. Met interesse heb ik dan ook de werkzaamheden van Anne Kramer gevolgd, met als hoop dat dit dichtbij de echte situatie komt waar Joop van Riessen in gewerkt heeft.

Aanslag op de Dam is een aanrader voor mensen die graag politie- en rechercheboeken leest. Voorbeelden hiervan zijn Trauma, Afrekening en de Kauffmann en Kauffmann serie.

Specificaties Aanslag op de dam

Auteur: Joop van Riessen | Uitgever: De Kring | 256 pagina’s | april 2023 | 9789462972643 | meer informatie via je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.