Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld

De atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld biedt illustraties en verhalen van José Luis González Macías. Als je een atlas verwacht zoals je die kent van aardrijkskunde of foto’s van vuurtorens, dan is het dat niet. Het zijn meer korte verhalen die zich afspelen bij vuurtorens. Het zijn spannende, bijzondere en liefdevolle verhalen. Daarnaast met prachtige illustraties van de vuurtorens zelf, maar ook van het gebied erom heen. Wil je meer weten? Lees dan vooral deze review.

voorkant

Prachtige titel

Toen ik het boek Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld uitkoos, was dat met name vanwege de titel. Prachtig toch? Ik had beeldmateriaal verwacht van alle vuurtorens die op een bijzondere plek staan. In gedachten was ik terug op Nova Scotia, de reis die ik maakte met mijn ouders. Bovendien vind ik vuurtorens altijd wel iets geheimzinnigs hebben. Een stukje leven in vaak verder eenzaam land. Tot slot, niet te vergeten het prachtig boek van Annet Schaap over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter. Reden genoeg om allerlei verwachtingen te hebben van Atlas van vuurtorens.

Atlas van vuurtorens

Waar zijn de foto’s?

In eerste instantie kwam deze verwachting niet uit. Toen ik Atlas van vuurtorens in handen kreeg, was ik verrukt van de vormgeving. En toen ik het open sloeg, was ik in eerste instantie teleurgesteld. Waar waren de foto’s? Maar goed, die teleurstelling liet ik even voor wat het was. Ik begon het voorwoord te lezen. En toen was ik eigenlijk alweer minder teleurgesteld. Het is ook helemaal niet de bedoeling dat er foto’s in zitten. De ondertitel is niet voor niks “Een literaire reis langs de meest afgelegen vuurtorens op aarde”.

Illustraties met verhalen

José Luis González Marcías heeft de vuurtorens zelf nooit in werkelijkheid gezien. Hij heeft illustraties gemaakt en bij iedere illustratie een kort verhaal geschreven. Uit de overlevering, alsof hij er zelf is geweest. En die verhalen zijn stuk voor stuk bijzonder. Het is eigenlijk meer een verhalenbundel. Met prachtige illustraties van vuurtorens. Ik droomde weg naar het einde van de wereld en afgelegen oorden door deze Atlas van vuurtorens.

Atlas van vuurtorens, een literaire reis

Welke verhalen kan je verwachten in Atlas van vuurtorens? Eén van de bijzondere verhalen , maar ook een beetje luguber, vond ik het verhaal over Eldred Rock. De vuurtorenwachter Nils Adamson wachtte op zijn assistenten, die nooit meer terugkeerden. Hun bootje werd teruggevonden, maar de twee mannen niet. Bijzonder is het verhaal van Godrevey, waar een vergelijking wordt gemaakt met Virginia Woolf en de vuurtorenwachter Lewis. Beiden leden, volgens de schrijver, aan de destructieve gevolgen van eenzaamheid. En het verhaal van Ida Lewis, een vrouwelijke vuurtorenwachter in 1879. Al lang voor die tijd bekend vanwege haar moedige reddingsacties. Haar huwelijk aan het vasteland duurde niet lang. Ida kon er niet aan wennen om ver van de vuurtoren te zijn. Kortom, Atlas van vuurtorens is de ondertitel “een literaire reis…” meer dan waard.

Flannan Isles

Specificaties Atlas van vuurtorens

Uitgeverij: Meulenhoff | Auteur / illustrator: José Luis González Macías | Vertaling: Irene van de Mheen | 9789029094900 | februari 2022 |153 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

voorkant dubbel
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.