Een wereld vol bomen, ontdek 75 soorten van wortel tot blad

Ik heb wel een bomenknuffelaar in me hoor. Ik doe het niet, maar ik kan intens genieten van een mooie boom. De prachtige bladeren in de herfst, tot de volle bloei in de lente. Elk seizoen een andere look. En dan benoem ik nog geeneens het belangrijkste… bomen zijn noodzakelijk voor ons leven! Het zijn de longen van onze aarde. Een wereld vol bomen is een prachtig boek met 75 soorten. Van wortel tot blad. Zet je bomenkennis in volle bloei!

Een wereld vol bomen

Een wereld vol bomen

Door middel van uiterst toegankelijke, deels wetenschappelijke beschrijvingen geeft ‘Een wereld vol bomen’, een algemeen beeld van de boom als essentieel onderdeel van onze planeet. Dit tijdloze boek is een uitnodiging eropuit te gaan. Ontdek die esdoorn achter in je tuin, de sequoia midden in het park, de plataan op het plein of de pijnboom in de bergen. Leer de bomen bij je thuis en op vakantie beter kennen. Ontdek meer dan 70 geïllustreerde soorten, gepresenteerd tot in de kleinste details. Kom alles te weten over hun kenmerken en maak kennis met typische anekdotes, mythen, symbolen en andere bijzonderheden over bomen.

Victor Coutard, auteur en journalist, werkt graag met thema’s die diversiteit van de natuurlijke wereld weergeven. Hij is een groot liefhebber van bomen en het bos. Yannis Varoutsikos maakte de illustraties van Een wereld vol bomen.

Eigen tuin

In mijn eigen tuin staat een prachtige kersenboom. Deze boom staat niet in een wereld vol bomen. Maar dat geeft niet, er zijn genoeg andere prachtige soorten om te ontdekken. Ik vind zelf de Japanse sierkers bijvoorbeeld prachtig. Die bloesemblaadjes in volle groei zijn een feestje in de lente. Als ze vallen en je moet je tuin vegen is het iets minder. Maar goed ook dat hoort bij de natuur. Een tof weetje wat in het boek ‘Een wereld vol bomen’ bij de Japanse sierkers staat:

De zachte weg

Weet je hoe judo is ontstaan, dat trouwens zachte weg betekent? In 1882, op een winterdag, keek Jigoro Kano naar een Japanse sierkers. Hij merkte op dat de dikke, stijve takken snel braken onder het gewicht van de sneeuw. De jonge, dunne, soepele twijgen daarentegen doorbogen! En daardoor viel de sneeuw er van af, en braken ze niet. Oftewel: de soepele wint het van de sterke! Een tof weetje uit Een wereld vol bomen.

Witte moerbei

Deze boom valt mij ook op in het boek Een wereld vol bomen! Wij zijn namelijk thuis gek op moerbeien, op de vrucht van deze boom. Het is een lekkere variatie op rozijntjes en ander gedroogd fruit. Leuk om hier meer van te lezen. Zo zie ik bij groei staan dat de witte moerbei zeer langzaam groeit, 4 meter in 20 jaar! De vruchten kunnen wit, roze of paars zijn.

Er is meer

Maar het boek Een wereld vol bomen bied ons meer. Veel meer dan de bomen die erin staan. Ik leer wat een boom is, wat maakt een boom een boom. Het onderaardse leven komt aan bod met oppervlakkige wortels en penwortels. De bast, stam, bladeren, bos.. alles komt aan bod en dat is erg interessant. De 1001 technieken om zaad te verspreiden is een mooie manier van voortplanting.. voor de bomen.

En je leert ook nog bomen identificeren aan bijvoorbeeld het silhouet. Volgens een studie van Botanic Gardens Conservation International (BGCI) telt de wereld 60.065 verschillende soorten bomen. Al is er wel enige reuring tussen de botanici omdat ze het niet altijd eens zijn over de classificatie van bomen. Het boek Een wereld vol bomen kiest in dat geval voor een consensus tussen de verschillende bronnen.

Lekker ademen

Ik vind Een wereld vol bomen een heerlijk boek. Het is een fijn informatief naslagwerk. De illustraties zijn eenvoudig en duidelijk. De vormgeving is overzichtelijk en consequent. Ik vind het ook leuk dat er weetjes bij staan, hier ben ik gek op en dit zijn de dingen die ik onthoud. Zo weet ik nu waar nu de naam judo vandaan komt. Mijn dochter vind het ook een tof boek en ik denk dat het voor in een klas ook echt een leuk boek is.

Specificaties Een wereld vol bomen

Auteur: Victor Coutard | Illustraties: Yannis Varoutsikos | Vertaling door Renate Hagenouw | Uitgever: Terra | 9789089898418 | Oktober 2020 | 208 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.