Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan, een tof weetjesboek

Al schrijvend aan deze recensie wordt het boek steeds uit mijn handen gehaald. Mijn oudste dochter van 8 krijgt maar geen genoeg van Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan. Het staat dan ook bomvol toffe weetjes, boeiende informatie en coole foto’s en afbeeldingen. Het is een kinderlijk weetjesboek zonder dat het kinderachtig is. De oceaan is ook een fascinerende plek. We weten als mensen meer over de maan dan over onze eigen oceaanbodems…

Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan

Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan

Ontdek het antwoord op al je vragen over de oceanen en zeeën. Dit boek staat vol fascinerende feiten voor nieuwsgierige kinderen! Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan is een musthave voor kinderen die graag heel veel willen weten en vol met vragen zitten. Duik mee in de diepte van onze oceanen en zie wat er in, op en boven leeft!

  • Wat leeft er op de zeebodem?
  • Zijn er onder water ook vulkanen?
  • Waarom is plastic schadelijk voor de oceaan?
  • Hoe duikt een onderzeeër?
  • Wat zijn de grootste roofdieren van de oceaan?

Waterdamp hing in de dampkring tot de aarde afkoelde tot onder 100 graden;
toen kwam de eerste regen.

Blz 8

Wat wil je weten?

Kinderen zijn gek op vragen stellen. Het liefste de hele dag en nacht door. Dat kan wat irritant zijn, maar we weten allemaal dat het onderdeel is van kind zijn. Zo leren ze nieuwe informatie. Het is wat mij betreft zelfs noodzakelijk tot leren. Er komt een vraag, dit vanuit de interesse en beleving van een kind. Dan staan de hersens vol open om nieuwe informatie op te zuigen. Belangrijk dus om hierop in te springen. Waarom wij het als volwassene soms irritant vinden? We hebben niet overal een antwoord op! Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan kan je redding zijn lieve volwassenen. En dit boek maakt niet alleen kinderen slimmer.

Eigenlijk is het jammer dat we ons als volwassenen vaak laten remmen tot vragen stellen. We zijn dan opeens bang dat een vraag dom is. Of dat het niet belangrijk genoeg is om te vragen. Wat mij betreft bestaan er wel domme vragen, maar is het dommer om niks te vragen. Wil je iets weten? Denk als een kind en vraag het! Uitzonderingen daar gelaten uiteraard, maar vragen over kennis zijn goed om te stellen. Alleen zo kan je leren. Nou ja, en Google maakt vele mensen (die het goed gebruiken) ook slimmer. Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan is een mooie manier om zonder scherm over dit onderwerp heel veel te leren.

Duiken maar

Tijd om te duiken in Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan! Maar liefst 143 pagina’s vol informatie, weetjes, afbeeldingen en foto’s. Kennis om het brein en de waaromhonger te voeden! Ik moet eerlijk zeggen dat ik als volwassene het ook een aangename duik vind. Ik weet bij lange na niet alles en onze kennis als mens groeit ook steeds. Het is dan fijn om vers uitgegeven boeken te lezen om die nieuw verworven kennis mij weer eigen te maken. En om mijn dochters vragen en kennis bij te kunnen benen.

Mijn oudste dochter blijft dit boek maar erbij pakken. Ze leert lezen en kan hier en daar zelf uit de voeten. Maar het liefste heeft ze dat ik haar voorlees. Want als ik erbij ben, kan ze weer vragen stellen :). Ze vindt dit boek echt heerlijk. Ze duikt er vol in en haar hersens nemen alle informatie gulzig op. Er is heel veel informatie opgenomen in Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan. Het is opgedeeld in 5 hoofdsecties: De blauwe planeet, Oceanen nader bekeken, Habitats in de oceaan, Het leven in de oceaan en De oceanen en de mens. Aansluitend nog antwoorden, vriendenquiz, woordenlijst en een register. En je duik is compleet!

Wat wil je leren?

Wat wil jij leren in Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan. Want ik denk dat dat er zeker in staat plus nog zoveel meer. Duik in de flora en fauna, geschiedenis, aardrijkskunde, klimaat en milieu dingen. Ga in het water, op het water en er boven! Overal staan korte stukjes informatie met een illustratie of foto. Dat leest en leert ontzettend fijn. Visueel is net zo belangrijk als de tekst. Het is heel behapbaar voor kinderen. Ook staan er overal leuke weetjes, quiz- en waar of niet vragen. Het antwoord op die vragen kan je achterin vinden.

Reis mee lang koraal, zie hoe vogels leven midden op de zee en leer meer over het klimaat en de natuur. Hoe ontstaan vulkanen? En heb je wel eens snorkelachtige wortels gezien? Wij wel dankzij Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan. Ons geliefde monster staat er in, namelijk de Diepzeehengelvis. Maar nu weten we ook hoé het komt dat zijn lampje licht geeft! Ben je ook benieuwd? Sja… Op bladzijde 87 vind je het antwoord.

Een topboek! Wij zijn fan en op de achterkant zie ik dat nog 7 uit deze reeks verschenen zijn. Mooie cadeautips voor de feestdagen en verjaardagen wat mij betreft. En goede aanvullingen voor elke boekenkast, bieb en klas.

Specificaties Waarom? De grote encyclopedie over de oceaan

Uitgever: Lannoo | 9789401485654 | September 2022 | 144 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Andere delen

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.