Spetter spat, alles wordt nat – Elle Delange & Anna Lindsten


Uitgeverij Clavis komt met dit te leuke boekje; spetter spat, alles wordt nat. Op het moment van schrijven niet heel toepasselijk aangezien we midden in een hittegolf zitten. Gelukkig kennen we in Nederland ook genoeg regenachtige dagen en kunnen we ons allemaal wel bedenken hoe dit verhaal zal gaan.

regenkleding aandoen

Spetter spat

Spetter spat, alles wordt nat is een lief verhaal op rijm voor waterratjes vanaf 4 jaar’; zo kenmerkt dit boek zich. Het verhaal gaat over een kind en een hond. Ik zeg bewust kind want uit de tekst en de illustraties kan ik niet opmaken of het om een jongen of een meisje gaat. Ergens vind ik dit wel mooi; zo kan iedereen zich identificeren met het personage. Vooral in deze tijd van genderneutraal zijn is dit denk ik een mooie ontwikkeling in prentenboekenland.

Het kind gaat op avontuur in dit boek. Spetter spat, alles wordt nat zoals de titel zo mooi zegt. Jas en laarzen aan en naar buiten, op ontdekking. Samen komen het kind en de hond  verschillende dieren tegen en vliegen de mooie momenten je om je oren.

spetter spat, alles wordt nat

Thema’s

Buiten het feit dat spetter spat, alles wordt nat op rijm is geschreven wat natuurlijk prachtig is, komen er een aantal thema’s in het boek voorbij. Natuurbeleving, dieren, behulpzaam zijn, plezier hebben, samen zijn en letterlijk na regen komt zonneschijn.

Het verhaal is heel herkenbaar voor kinderen en is zo geschreven alsof iedereen het zo mee kan maken. De illustraties vullen de tekst perfect aan en spreken kinderen zeker weten aan. Het is pagina vullend maar niet overheersend en dat leest erg prettig.
Vooral de natuurbeleving staat centraal; het kind en de hond genieten van de natuur en alle dieren die erin leven. Ze zijn lief en behulpzaam voor hen en laten zo zien dat het welzijn van alle dieren belangrijk is, of het nu gaat om een slak, rups of wormpje. Groot of klein; ieder dier mag er zijn!

bootjes, rupsen en regendruppels

Spetters overal

Wat ik ook erg waardeer aan spetter spat, alles wordt nat is de algehele opmaak. Wanneer je het boek openslaat, krijg je meteen een indruk van wat er in het boek gaat voorkomen. Rupsen, bootjes en dus spetters die knallen van het papier; erg leuk! Ditzelfde zie je aan het einde van het boek voordat je deze weer dichtslaat na het uitlezen van het verhaal. De afwerking zal bij kinderen niet zo belangrijk zijn of de aandacht trekken, maar bij ons als volwassenen wel. Een boek is pas af als er aan alles is gedacht

Enthousiast geworden?

Specificaties Spetter spat, alles wordt nat

spetter spat, alles wordt nat

Auteur en illustrator: Ellen Delange & Anna Lindsten |juli 2020 | Uitgeverij: Clavis | 9789044838060 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.