Emma en het kerstengeltje – een laatste boek van Lucinda Riley

We hebben allemaal beschermengeltjes om ons heen. Ik kan mij nog een rijmpje herinneren dat ik vroeger op mijn kinderkamer had hangen over engeltjes. Met de kerst hangen veel mensen een engel in hun kerstboom. Dat noemen ze een kerstengel. Op sommige scholen is er met de kerst een toneelstuk waarbij iemand de engel mag zijn. In Emma en het kerstengeltje weet kerstengeltje Esmee een manier om de kerst van Emma toch nog bijzonder mooi te maken.

Lucinda Riley

Wat voelt het gek om een laatste boek van Lucinda Riley in handen te hebben. De bekende schrijfster van haar wereldberoemde zeven zussen serie voor volwassenen schreef samen met haar zoon Harry Whittaker het kinderboek Emma en het kerstengeltje. Overigens heeft haar zoon Harry aangegeven het laatste boek uit de zeven zussen af te schrijven voor zijn moeder. Dus voor de mensen die willen weten hoe het nu zit met Pa Salt.. nog even geduld! Maar nu gaan we over op dit prachtige boek in kerstsferen!

Beschermengelen

Soms ben je bang dat er iets naars gaat gebeuren, dan kun je een beschermengel om hulp vragen. Ze zijn altijd om ons heen om ons te beschermen. Je kunt ze misschien niet zien, maar wel soms voelen als een zuchtje wind die om je heen waait. Engelen zijn vooral veel in de hemel waar ze spelen met de wolken, maar horen ze een roep om hulp dan zweven ze naar de aarde. Emma en het kerstengeltje gaat over een engeltje dat Esmee heet. De kaft is prachtig ingezet met glimmende gouden sterretjes.

Emma en het kerstengeltje

Emma en het kerstengeltje begint met dat er een kersttoneelstuk op school is. Emma speelt een van de herders, haar jongere broertje speelt een schaap. Wat zien ze er schattig uit met een theedoek op haar hoofd en haar broertje met een trui vol wattenbollen. Haar broertje is zenuwachtig voor morgen want dan mogen ze de kerstcadeautjes uitpakken. Maar Emma vindt het spannender dat haar vader naar haar komt. Aan het einde van de voorstelling moet Emma helemaal alleen een liedje zingen en daar is ze heel nerveus voor.

Haar vader is kapitein op een veerboot. Een hele belangrijke baan, dat snapt Emma ook wel. Maar soms zou ze willen dat haar papa gewoon thuis was om voor haar te zorgen. Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Wat lijkt het me lastig om je papa soms zo lang te moeten missen.

Een mooi punt om tussendoor actief te vragen aan de kinderen of zij wel eens hun papa of mama lang moeten missen voor hun werk.

Zingen zonder papa

Helaas is er sprake van slecht nieuws in Emma en het kerstengeltje. Als mama een telefoontje krijgt en later weer terugkomt ziet Emma aan het gezicht van mama dat ze een nepglimlach heeft. Wanneer snappen ouders nu toch eens dat kinderen overal doorheen prikken. Zelf maak ik ook geregeld die fout hoor. Kinderen zijn veel slimmer en intuïtiever dan we denken. Net zoals dat ouders opeens iets beloven wat ze anders nooit goed vinden. Alsof ze daarmee een nieuw soort balans willen maken dat slecht nieuws goedgemaakt wordt met iets wat eigenlijk nooit mag. Net zoiets als troostvoer.

Emma moet zingen zonder dat haar vader voor haar zit. Het is best lastig om te weten wat je moet doen als je eigenlijk heel verdrietig bent, maar toch iets moet doen. Emma zingt het lied, maar is niet blij met het applaus. Dat snap ik wel.

kerstboom

De illustraties geven het verhaal van Emma en het kerstengeltje een dromerig geheel. Met botergele kleuren, mooi versierde huizen en kerstbomen en natuurlijk een prachtig engeltje. Gezichtsuitdrukkingen zijn simpel maar sterk getekend en soms voel je echt een steek in je hart omdat je medelijden hebt met Emma.

Storm op zee

Er is storm op zee en daarom kan het schip niet veilig aan land komen. Als troost mag Emma ’s avonds het engeltje op de top van de kerstboom zetten. Maar Emma neemt het kerstengeltje mee naar haar kamer. Ze kan alleen niet slapen en staat moedig op en opent de voordeur. Ze schreeuwt tegen de storm, de wind, de regen en de zee. Ze wil dat papa en alle andere mensen op het schip op tijd thuis zijn voor kerst.

Emma en het kerstengeltje Esmee

Het kerstengeltje Esmee zit boven op de wolken en hoort Emma beneden huilen en om hulp vragen. Ze voelt dat Emma iemand heel erg mist en gaat op zoek naar de persoon die zich net zoals Emma voelt.

Zal het Esmee lukken Emma haar vader op tijd terug naar huis te brengen voor kerst? En is Emma moedig genoeg om met iets kleins een groot gebaar te maken? Je leest het in Emma en het kerstengeltje.

Een prachtig ontroerend verhaal over een klein moedig meisje en een lieve engel die samen zorgen voor een prachtige kerst. Met mooie wijze lessen erin verstopt voor jong, maar ook zeker voor oud!

Specificaties Emma en het kerstengeltje

hoofdfoto

Auteur: Lucinda Riley | Harry Whittaker | Xander uitgeverij | Illustraties Marie Voigt | Vertaling Erica Disco | 9789401615747 | oktober 2021 | 64 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.