De kleuren van schaduw, een flamboyant deel van de Schemering-trilogie

Dit boek heeft aan mij getrokken zoals bijna geen ander boek nog gedaan heeft. Het heeft lang geduurd voordat ik in Schwab haar werelden wist te verdwalen. Maar eenmaal die stap gemaakt en er ontstaat een gevoel, een honger naar haar verhalen. De kleuren van schaduw is het tweede deel van de Schemering-trilogie. In deze recensie probeer ik spoilers minimaal te houden en pak ik vooral wat thema’s uit dit boek. Toch ontkom ik niet helemaal eraan dat bepaalde ontwikkelingen besproken worden. Heb je deel 1 nog niet gelezen? Dan zou ik dat maar heel snel eens gaan doen :).

De kleuren van schaduw schwab boekerij voorkant cover kader trilogie schemering 2 fantasy

Synopsis De kleuren van schaduw

Het is vier maanden geleden dat de steen in het bezit van Kell kwam. Vier maanden sinds zijn pad kruiste met dat van Lila (Delilah) Bard. En vier maanden sinds prins Rhy gewond raakte en de beruchte tweeling van Wit Londen werd verslagen. Nu, rusteloos sinds hij is gestopt met het smokkelen van magische goederen, wordt Kell ’s nachts geplaagd door duistere dromen, en overdag door herinneringen aan Lila.

Intussen maakt Rood Londen zich op voor de Element Spelen, een extravagante internationale magiewedstrijd die bedoeld is ter vermaak. Maar ook om aangrenzende landen te vriend te houden. Men heeft het zo druk met de voorbereidingen dat niemand doorheeft dat een piratenschip vol oude bekenden steeds dichterbij komt. En dat een ander Londen, ver weg, langzaam aan kracht begint te winnen. Want een schaduw die ’s nachts verdwijnt, zal de volgende ochtend weer verschijnen. En de balans van magie is kwetsbaar. Als één stad opbloeit, moet een andere ten onder gaan. Lees verder in deze heerlijke magische wereld met De kleuren van schaduw.

Flamboyante kapiteins

Wat een begin heeft De kleuren van schaduw! Dit is hoe je een boek start. Stoer, spannend, verrassend en zinderend. Na een denderende start blijft Schwab strooien met wat gaat komen, haalt aan wat is geweest en langzaam aan versmelten die beide dingen in de tijdlijn van nu in het boek. In dit deel gaan we de zee op! En ik ben gek op flamboyante kapiteins. Ik mis Sturmhund nog steeds, kapitein Shakespeare van Stardust* heeft een plekje in mijn hart en in het jeugdboek Storm en Bliksem mocht ik ook een beetje Cloudsurfen op een tof schip. In dit tweede deel van de Schemering-trilogie maak ik kennis met kapitein Alucard Emery. En wat een heerlijk nieuw karakter is dit.

Verder is er in De kleuren van schaduw ruimte voor oude bekende, oude minder bekenden die meer rol krijgen en wat verse karakters. Het klinkt veel maar wederom heeft Schwab voor mij een zeer toegankelijke fantasywereld gemaakt. Het verhaal is een verdieping en verrijking van het eerste deel. Maar dankzij haar geniale manier van een verhaal vertellen is het nergens overrompelend. Ja er zijn andere werelden met eigen historie, regels, culturen en talen. Maar Schwab weet het heel behapbaar en toegankelijk te maken met deze boeken. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat als fantasy niet jouw genre is, dat deze boeken zomaar opeens wel bij je kunnen passen.

Bezint eer gij begint

De kleuren van schaduw draait voor mij grotendeels om bezinning. In het eerste deel van deze trilogie hebben bepaalde gebeurtenissen nogal impact gehad. Met dit vervolg moeten onze karakters leven met wat is gebeurd en met de keuzes die ze hebben gemaakt. Ik ben zelf nooit heel erg fan van die stukken vol bezinning. Het duurt me te lang en ik weet toch al dat er een volgend punt gaat komen.

Toch kan ik het ook wel weer waarderen als een auteur de tijd neemt voor haar karakters. Ik denk dat mijn leeftijd en levens- en leeservaring me gewoon wat ongeduldig maakt soms. Ik vond ook de karakterontwikkeling van de door mij geliefde Delilah Bard wat stram. Enerzijds is ze zoals ze is wat haar weer in bepaalde situaties brengt die het verhaal kleuren. Anderzijds vind ik het wel tijd dat de nieuwe gebeurtenissen in haar leven haar wat meer zouden mogen veranderen.

Ook is de band tussen Kell en Rhy in De kleuren van schaduw veranderd. Dat kan ook niet anders na wat er in het eerste boek is gebeurd. Ze zijn verbonden op een nieuwe manier en dat vraagt uiteraard ook weer om wat tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Als er al aan gewend kan worden. Wederom speelt bezinning een grote rol bij deze karakters. Toch verloopt het bij beide voor mij wel wat lekkerder dan bij Lila.

Cliffhanger

Naast de karakterontwikkelingen speelt er nog heel veel meer. Politieke verwikkelingen die uiting krijgen in een episch spel. Zeeën die bevaren worden, andere werelden die hun kleurenpalet verrijken, zinderende liefde en nieuwe vriendschappen. Vechten voor wie je bent, voor je vrijheid en eigen keuzes maken is een groot thema. Lila heeft ook echt geluk met de karakters om haar heen want voor haar geld meer: begint eer gij bezint. Maar dan sluit De kleuren van schaduw af met een cliffhanger die Schwab in haar 9 boeken nog nooit heeft ingezet…

De kleuren van schaduw schwab schemering 2 trilogie fantasy boekerij

Deel 2 Schemering-trilogie

Schwab heeft me weer weten mee te sleuren in haar dynamische wereld vol geuren, kleuren en belevenissen. Het hoofdverhaal neemt me bij de hand. Maar soms dwaal ik nog even tussen de kraampjes in Rood Londen, proost ik in Grijs Londen en dwaal ik nieuwsgierig tussen de verse fruitbomen in Wit Londen. Overal gebeurd wel iets, in en tussen de regels. Op papier en in mijn hoofd.

De kleuren van schaduw vond ik weer heerlijk, ondanks dat de karakterontwikkelingen voor mijn smaak iets te traag waren, en dan voornamelijk Lila. Ik voel absoluut een connectie met sterke vrouwen die graag hun eigen keuzes maken. Maar hulp aannemen en mensen toelaten is in mijn ogen geen zwakte. Ah, ik heb mijn momenten van bezinning natuurlijk al gehad in het leven en die lessen heb ik al geleerd. Ik zal geduldig zijn met Lila net zoals de mensen om haar heen, want eigenlijk heb ik alle vertrouwen in Schwab. Dat bewijst de cliffhanger ook maar weer.

De Schemering-trilogie knalt op het einde van mijn boekenjaar als absolute favoriet nog even in mijn leeslijstje en ook na dit tweede deel ben en blijf ik heel enthousiast over deze fantasywereld van Schwab. Nog even geduld voor de ontknoping en derde deel. Maar zeker niet te lang, ik moet weten hoe het verhaal verder gaat!

Extra weetjes

De kleuren van schaduw schwab schemering 2 trilogie boekerij fantasie

Boekentips passend bij De kleuren van schaduw

Zin in meer zinderende magie? Kleurrijke andere werelden en levendige karakters? Hieronder een selectie van heerlijke fantasy boeken. De kleuren van schaduw valt in het genre crossover fantasy (reizen van en naar andere werelden). Maar het neigt soms naar dark fantasy. Het is niet heel bloederig of naar, maar er vinden wel gevechten plaats waarbij bloed vloeit. Het heeft zeker een donker en rauw randje. Zoek je iets anders? Gebruik dan de onderstaande zoekbalk. StoerLeesVoer is zo gemaakt dat de recensie goed vindbaar zijn op wat jij zoekt.

voorkant De kleuren van magie schemering trilogie schwab fantasy

Specificaties De kleuren van schaduw

Originele titel: A Gathering of Shadows | Auteur: V.E. Schwab | Uitgeverij: Boekerij | Vertaald door Inge Pieters | Schemering 2 | Juni 2023 | 560 pagina’s | 9789022599471 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.