De zilveren dame – een spannend middeleeuws avontuur

De zilveren dame is een spannend middeleeuws verhaal over de 14-jarige jongen Tom.  Hij woont met zijn zus en moeder op een boerderij in het koninkrijk van koning Godfried. Maar de beruchte keizer Safir heeft het leger van de koning verslagen. Tom is een dappere en sterke jongen die besluit om te gaan helpen om het koninkrijk te redden. Hij raakt verzeild in een spannend avontuur, vol magie en hulp uit onverwachte hoeken. Maar wat is de rol van het magische schaakspel en het ontbrekende stuk De Zilveren Dame? Voor kinderen vanaf 10 jaar een leuk avontuur om in te duiken!

hoofd

Dorp in brand

Op een dag ziet Tom samen met zijn zusje Anna dat het dorp in de verte in brand staat. Direct zijn ze bang voor het leger van keizer Safir. Hij probeert al jaren om de macht over te nemen van koning Godfried en het kasteel Dillenburg. Bij een strijd 10 jaar geleden is de vader van het gezin vermist geraakt en dat is een groot gemis in het boerengezin.

Tom besluit om na een slapeloze nacht polshoogte te nemen en te helpen bij de verdediging van hun land. Hij krijgt daarbij hulp van de ietwat vreemde en helderziende boswachter Jacob. Samen gaan ze richting kasteel Dillenburg. Maar halverwege de reis zijn er allerlei ontwikkelingen. Tom wordt gevangengenomen, in een kerker gestopt en tot de doodstraf veroordeeld voor verraad. Jacob blijkt een verrader in dienst van keizer Safir. De zus van Tom blijkt net zo dapper en mengt zich ook in de strijd. En dan is er ook nog een engelachtige redster die de dochter van keizer Safir blijkt te zijn, en bepaald geen fan is van haar vader.

Ridders, kastelen en een zilveren dame

De zilveren dame is volgens boswachter Jacob een belangrijk en magisch schaakstuk, dat het verschil kan maken in de strijd. Alle vertrouwelingen van koning Godfried hebben ooit een schaakstuk gekregen. En dan krijgt Tom van Jacob de zilveren dame in beheer. Alleen is het lastig voor Tom dat hij totaal niet weet waarom het zo waardevol is. En het is extra lastig dat ook Keizer Safir heel graag in bezit wil komen van dat schaakstuk. Hij verzint een gemene list, waarbij zelfs zijn dochter niet gespaard blijft. Zou Tom haar kunnen beschermen?

Wat is het toch heerlijk om een jeugdboek te lezen over ridders, kastelen en dappere prinsessen. Vleugje magie erbij, en een strijd tussen goed en kwaad. Dat maakt een boek een succes, en dat is zeker ook gelukt bij De zilveren Dame. Het verhaal leest lekker vlot door de korte hoofdstukken en de fijne schrijfstijl van auteur Bram Baptist. De hoofdstukken beginnen steeds met een sfeervolle tekening die bij de titel past. Dat maakt dat je als lezer heel goed een voorstelling kunt maken van het verhaal. De sfeer van de middeleeuwen kun je bijna proeven!

Het einde van het boek is ook een nieuw begin, zoals het laatste hoofdstuk ook getiteld is. Het avontuur is namelijk nog niet klaar, en het vervolg komt eraan!

Een boeiend middeleeuws verhaal

De Zilveren Dame is een spannende en historische vertelling over een dappere en vindingrijke jongen. Met hulp van bekenden, vreemden en zelfs raadselachtige dieren probeert hij zijn bijdrage te leveren aan het redden van het koninkrijk. Maar hij heeft daarin een belangrijke sleutelrol en grote verantwoordelijkheid, zonder zich daar echt bewust van te zijn.

Dit is een boeiend verhaal passend bij de stijl van bekende historische jeugdromans zoals De Brief voor de Koning. Leerzaam om in de tijd van de middeleeuwen te duiken! Voor kinderen vanaf 10 jaar dus een leuk boek, waarin ze zich goed kunnen verplaatsen in de hoofdpersoon en het leven op een kasteel.

Het verhaal is vanaf het begin spannend. Want er gebeurt veel en Tom overleeft allerlei bizarre dingen. De tekeningen aan het begin van het hoofdstuk passen goed bij het verhaal. Je weet nog niet echt hoe het avontuur gaat aflopen. Het vervolg lijkt me ook heel leuk.

Sam, 12 jaar

Bram Baptist

Auteur Bram Baptist is geschiedkundige, docent en hij schrijft jeugdromans en korte historische verhalen. Soldaat van het Noorden was zijn debuutroman in 2021. Dit boek over De zilveren Dame maakt in ieder geval nieuwsgierig naar meer boeken van zijn hand! Op zijn website vind je meer informatie.

Specificaties De Zilveren Dame 

Auteur: Bram Baptist | Coverontwerp: Sleepy Fox Cover Designs | Grafisch Design: Sly Fox Cover Designs | Uitgeverij: Hamley Books | 9789464208580 | januari 2022 | 240 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie flapjesboek geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven hond humor jezelf zijn kat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld whodunnit zoekboek

achterkant
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.