Binnenin beginnen: waargebeurde verhalen uit de behandelkamer van de psychotherapeute

Binnenin beginnen is het boek van psychotherapeute Els Heene. Ze heeft in dit boek waargebeurde verhalen verzameld uit haar behandelkamer: wat doet therapie met je? We krijgen in het leven allemaal te maken met lastige situaties, waarin we bijvoorbeeld angst, teleurstelling of verlies ervaren. Als je daar zelf in vast loopt, biedt therapie natuurlijk een opening of oplossing. In ‘Binnenin beginnen’ laat Heene zien hoe een therapie kan verlopen, aan de hand van verschillende mensen die haar hulp hebben ingeschakeld. Dat is geen rechte lijn naar heling of genezing, het interessant om te zien hoe dit gaat.

Voorafgaand aan de verhalen

‘Binnenin beginnen’ start met een introductie van de schrijfster, voordat ze in de verhalen van haar cliënten duikt. Ze maakt hierin gelijk duidelijk dat therapie niet een heldendaad is van de therapeut waarbij de problemen van de cliënt door de te volgen stappen worden opgelost. Het is geen stappenplan, en de held is de client zelf. Therapie is een ont-moeting, waarbij de client zich blootgeeft in het contact met de therapeut. In die vertrouwensrelatie, met deskundigheid van de therapeut en verantwoordelijkheid van de client, kan de client zijn/haar kracht weer terugvinden. Door samen te zoeken naar een ander perspectief, naar ‘hoe dan wel’.

binnenin beginnen

‘Binnenin beginnen’

In het boek komen verschillende cliënten aan het woord. Heene beschrijft hoe iemand binnenkomt, welke vragen er op tafel komen, en welke ook nog verborgen blijven. En dan begint het zoeken in de therapie: waar zit het haakje om mee verder te gaan, waar gaat het echt over, wat past er bij iemand?

Het is interessant om de verhalen te lezen. Dat hoeft niet op volgorde zoals ze in het boek staan, en het hoeft ook zeker niet in 1 keer. Er komen allerlei soort mensen voorbij: mensen die fysiek ziek zijn en daar mentaal last van hebben, burn-out achtige klachten, depressie, het gewoon niet meer weten. Oud, jong, man, vrouw. Door de manier van schrijven, herken je snel dingen in je eigen leven of uit je omgeving in de verhalen van de cliënten. Maaike en Martin bijvoorbeeld, die vast zitten in patronen en een moeilijke communicatie in hun relatie. Ze leren wat er onder hun irritatie en boosheid zit: wat vraag/zeg je nu echt tegen je partner, wat zit er onder? Maar ook in Andres herken ik dingen: wie ben je echt ten op zichtte van wie je denkt dat je moet zijn?

binnenin beginnen

Stof tot nadenken en voelen

Heene eindigt ‘Binnenin beginnen’ met een beschouwing of terugblik op haar werk. Waarin zij kijkt naar wat en hoe er nu werkelijk iets veranderd door de therapie. Volgens haar is vaak verstopt wie we werkelijk zijn, onder verschillende lagen. Waarbij ze een aantal vragen stelt om daar naar op zoek te gaan: wie denk je dat je bent? En wie doe je dat je bent? Wie voel je dat je bent? Wie weet je dat bent? Daarmee ga je letterlijk ‘Binnenin beginnen’ en ont-wikkel je jezelf. Het boek eindigt met mooie suggesties, zoals: onderzoek je denken en doe wat meer dingen die je eigenlijk uit de weg gaat. Wees nieuwsgierig en volg je verlangen, zonder het op te jagen. Prachtig!

Specificaties Binnenin beginnen

Auteur: Els Heene | Uitgever: Manteau | Februari 2022 | 9789022338575 | 144 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Els Heene
Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.