Gekooid door mijn eetstoornis: een indrukwekkend persoonlijk verhaal

Gekooid door mijn eetstoornis is het persoonlijke verhaal van de Belgische Laura Vermeire. In dit boek vertelt ze haar eigen verhaal over haar eetstoornis, maar het is ook de zoektocht van een jongedame naar een soort zingeving in haar leven, de plek waar je je fijn voelt enz. En Vermeire laat ook anderen aan het woord: haar vriend, ouders en verschillende professionals. Daardoor is Gekooid door mijn eetstoornis een persoonlijk maar ook divers boek geworden. Het boek is mooi en vrolijk vormgegeven, wat een schril maar ook wel prettig contrast maakt met het onderwerp. De eetstoornis zelf is al complex en duister.

Gekooid door mijn eetstoornis

Het erkennen van de eetstoornis

In Gekooid door mijn eetstoornis neemt Vermeire ons mee in haar leven. Net afgestudeerd, nieuwe liefdes en reizen. Fijne ouders en twee leuke zussen, een vriendengroep. Zo op het oog een heel fijn leven en een eetstoornis lijkt in het begin van het boek ver weg. Toch sluimert er wel iets. Zo vertelt Vermeire dat ze zich in het buitenland eigenlijk fijner voelt dan thuis. En ook haar vriendengroep slinkt snel als ze op reis is.

Na een reis door Zuid-Amerika kan ze thuis haar draai niet goed vinden. Ze voelt zich niet thuis en onrustig. Ze begint fanatiek te sporten en dat wordt langzamerhand ongezond veel sporten. Tegelijkertijd gaat ze steeds gezonder en ook minder eten. Zo valt ze in rap tempo 10 kilo, terwijl ze al een slank postuur had. Haar vriend en familie beginnen zich zorgen te maken en tijdens een retraite op Ibiza komt ook bij Vermeire zelf het besef: er is iets aan de hand, er is een probleem. Al deze persoonlijke en ook pijnlijke momenten heeft ze beschreven in Gekooid door mijn eetstoornis.

Dealen met een eetstoornis

Daarna begint de zoektocht naar hulp. Het is mooi en ook indrukwekkend om te lezen dat wanneer Vermeire het probleem echt begint te zien, ze de stap naar hulp ook zet. Tegelijkertijd denkt ze ook dat het zo is opgelost en is het een lang proces met grote ups en downs. Al weet ze dat in het begin natuurlijk niet, en begint ze vol goede moed met een dietiste en daarna ook met therapie. In het Gekooid door mijn eetstoornis zie je het proces van ziekte erkenning, het zoeken en uitproberen van ‘oplossingen’ en uiteindelijk ook de kleine stapjes in het herstel.

In het Gekooid door mijn eetstoornis staan naast de uitleg en verdieping van experts, ook oefeningen en vragen aan jezelf, en zelfs recepten. Daarmee kun je het boek ook als een soort werkboek gebruiken. Uiteindelijk vindt Laura bij een hypnotherapeut de echte ingang om om te gaan met haar eetstoornis. Met het perfectionisme wat er achter zit en controlemechanismes. Ook het vastleggen en delen van haar struggles helpt haar verder. Ze maakte een documentaire en start een online community. En nu dus Gekooid door mijn eetstoornis. Zo helpt ze anderen, maar ook zichzelf. Ze is hierin ook open dat de struggle nog niet voorbij is, maar het elke dag weer belangrijk is om een stap te zetten. Je eigen gedachtes te onderzoeken, je mindset positief te houden enz.

Laura Vermeire

Gekooid door mijn eetstoornis is een hoopvol boek

Ik vind Gekooid door mijn eetstoornis is een indrukwekkend boek om te lezen. Vanuit mijn werk en ook wel in mijn persoonlijke leven, herken ik delen uit het verhaal van Vermeire. De complexiteit van de ziekte, maar ook de machteloosheid en het zoeken van haar vriend en familie om hier mee om te gaan. Ik denk dat dit boek heel behulpzaam is voor andere mensen die dealen met een eetstoornis, zeker wanneer ze al bezig zijn in hun herstel. Voor de mensen om hen heen is dit boek misschien nog wel behulpzamer. Laura geeft een inkijkje in haar denken, tijdens het ziek zijn en ook in het proces daarna. Dat in combinatie met de informatie van de experts en de blik van haar familie, is Gekooid door mijn eetstoornis een fijne steun voor andere mensen die hun geliefde hiermee zien worstelen.

Gekooid door mijn eetstoornis


Specificaties Gekooid door mijn eetstoornis

Auteur: Laura Vermeire | Uitgever: Manteau | Oktober 2021 | 9789022338377 | 208 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.