De mijter af, een dichtbundel over de vakantiedagen van Sint

Sinterklaas is weer in het land. Hier gaan altijd de nodige problemen aan vooraf. Maar wat denk je van de voorbereidingen die Sint al getroffen heeft voordat hij eenmaal in Nederland en België is aangekomen? Gelukkig heeft Sinterklaas na zijn verjaardag heerlijk, en lang, vakantie. De mijter af is een vrolijke gedichtenbundel waarin we eindelijk te weten komen waar Sinterklaas de rest van het jaar eigenlijk zo druk mee is.

Voorkant De mijter af - Sint heeft vakantie

Pakjesavond is voorbij, Sinterklaas doet zijn mijter af. Hij heeft vakantie. Maar Sint zit niet stil. Zelfs in zijn vakantie heeft hij het druk. De mijter af dicht in levendige kleuren over de leukste droom-opa van Nederland, België en omstreken.
Hij voetbalt en doet aan fitness. Een dagje naar de dierentuin staat ook op het programma. Tussendoor moet hij nog naar zwemles en naar de kapper. En natuurlijk zorgt hij voor zijn huisdieren en knuffelbeer.

Als pakjesavond voorbij is begint voor Sinterklaas zijn welverdiende vakantie. In De mijter af kunnen we lezen wat Sint zoal doet in al die vrije tijd. Want van december tot november het jaar erop is natuurlijk best een lange tijd. Sinterklaas begint vaak met een pyjamadag. Even geen zin om op te staan. Dat herken je vast wel na een drukke week op school of werk even in het weekend niks. Maar Piet laat dat zomaar niet gebeuren en lokt Sint met een ontbijtje zijn bed uit. Nadat Sint is uitgerust gaat hij dan toch van alles ondernemen de rest van de tijd.

bladspiegel 1/2 gedicht pyjamadag Sinterklaas heeft geen zin om op te staan en ligt in bed. Piet trekt de dekens van hem af

In Madrid, waar Sinterklaas de rest van het jaar woont is het vooral vaak erg warm. Heerlijk om te overwinteren eigenlijk en een beetje té warm in de zomer juist. Maar daar weet Sinterklaas wel raad mee. Denk nou maar niet dat hij alleen maar aan het strand ligt in Spanje hoor. Sint heeft het veel te druk met allerlei afspraken. Zo is te lezen in De mijter af dat hij een dag meehelpt bij de dierenambulance en dat hij ook op bezoek gaat in een dierentuin. Volgens mij is Sint een echte dierenvriend want op een nacht is er zelfs een vogeltje die een nestje maakt in zijn lange baard. Dat is natuurlijk ook wel lekker zacht en warm.

Genoeg afspraken voor Sinterklaas zo lezen we in De mijter af. Allerlei leuke uitjes maar ook wat serieuze belangrijke zaken zoals zwemles en fitness. Maar als het dan in Spanje bijna zomer is dan is het in Madrid soms al heel erg warm. Madrid, de hoofdstad van Spanje, is namelijk een grote stad in het binnenland. Het ligt dus niet aan zee. Voor verkoeling trekken in de zomer dan ook veel Madrilenen naar de Spaanse kusten of eilanden. En dat doet Sinterklaas dus blijkbaar ook. Even wat dagen vrij, goed insmeren en in de zwembroek aan het strand.

bladspiegel 2/2 het gedicht Zwemles

Grappige en ontroerende gedichten in De mijter af om samen met je kindje vanaf 4 jaar te lezen of als inspiratie voor je eigen surprise-gedicht. Lees elke dag een rijm of kies er eentje uit die je opvalt. Het gedicht ‘Maak mij wakker’ wil ik even apart benoemen. Het gaat over een kindje waar het niet zo goed mee gaat. Dit zieke kindje krijgt veel medicijnen en is bijna alle haren verloren. Ik vrees dat we allemaal wel iemand kennen die een broertje of zusje, nichtje of neefje moeten missen. Voor hen die ziek zijn is dit gedichtje. Want als we het dan weer hebben over spiegels en ramen in verhalen hoort helaas ook het afscheid en gemis hierbij. Een prachtig en ontroerend gedichtje wat ik niet zonder tranen kan voorlezen. Ik knuffel mijn kinderen nog een keertje extra vandaag en ben dankbaar dat wij weer samen pakjesavond mogen vieren.

Frank Kerstjens stond 45 jaar voor de klas als docent geschiedenis. Met het dichten voor een surprise, dat hem best goed af ging, bedacht hij dat hij daar wel meer mee kon doen. En zo is deze vrolijke dichtbundel ontstaan. Met het leven van Sinterklaas na pakjesavond centraal. Frank heeft met De mijter af een bundel geschreven vol heerlijke sinterklaasgedichten. Hij bedenkt ze vaak op gekke plekken. Frank heeft zich verdiept in het doen en laten van de Sint en schreef de belevenissen op in deze dichtbundel. Wat mij betreft een originele kijk op het leven van Sinterklaas. Want wat doet Sint toch de rest van het jaar als hij niet in Nederland is? Met deze dichtbundel hoef je je dat niet meer af te vragen. Nu kom je erachter waar Sint zo druk mee is de rest van het jaar.

Illustratie van sinterklaas liggend op een krukje. een meisje staat op zijn rug met Sint's staf in de hand. Droogzwemmen

Auteur: Frank Kerstjens | Illustraties: Coen Hamelink | Uitgeverij: Boekscout | ISBN: 9789464891096 | 10 nov 2023 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Lees ook deze blogs

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord hieronder en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.