Reis om de wereld in Infographics

Reis om de wereld in Infographics. Wat een mooi boek is dit. Een naslagwerk in een modern jasje. Het begint bij Emma en haar familie. Op basis van haar verhaal volgt informatie over religie, taal, huisdieren, noem het maar op. En dat allemaal door middel van infographics. Reis om de wereld in Infographics is een informatief boek dat op een leuke manier is vorm gegeven. Interessant voor jong en oud. Ook leuk om cadeau te geven.

hoi ik ben emma

Reis om de wereld in Infographics, een vondst

Het boek Reis om de wereld in Infographics is oorspronkelijk in het Spaans uitgegeven. Het is niet alleen vertaald in het Nederlands, de cijfers worden ook gepresenteerd met Nederland als basis. Dat is niet alleen zorgvuldig, dat maakt het boek veel interessanter om te lezen.

Reis om de wereld in Infographics

Informatie op een gestructureerde en interessante manier presenteren? Dan gebruik je tegenwoordig infographics. Dat gebeurt op een creatieve manier in Reis om de wereld in Infographics. Waar voorheen op mijn werk werd gesproken over ‘Jip en Janneke taal’ gaat het nu steeds meer over Factsheets en Infographics. Daarom vind ik dit boek wel een leuke vondst van de makers. Gegevens die wellicht als saai worden beschouwd worden op een leuke manier gepresenteerd. Dat maakt het niet alleen interessanter, het maakt het vaak ook makkelijker om gegevens te onthouden. Zeker als je visueel bent ingesteld. Omdat StoerleesVoer gericht is op lezen, maar ook gebruik maakt van social media besteed ik in deze review expliciet aandacht aan deze hoofdstukken uit Reis om de wereld in Infographics.

Reis om de wereld in Infographics

Reis om de wereld in Infographics, Hoofdstuk 15 Gebruik internet en sociale media

internet en social media

Reis om de wereld in Infographics laat zien dat 49% van de kinderen een eigen smarthpne gebruiken, 38% een gezinscomputer en 31% een eigen tablet. Het kijken naar Youtube staat op 1 (54%), op stip gevolgd door WhatsApp (45%). De minimale leeftijd waarop kinderen gebruik mogen maken van sociale media is 13 jaar. Schrik niet van het aantal uren dat kinderen gemiddeld per week achter een scherm zitten. Voor kinderen met een eigen smartphone én actief op social media is dat 39 uur. Voor kinderen zonder eigen smartphone is dat 27 uur. Tot slot is de dagelijkse tijdslimiet die door het merendeel van de ouders wordt ingesteld 1 tot 2 uur per week. Conclusie: volgens mij wordt er dan toch meer schermpjes gekeken dan de ouders eigenlijk hebben aangegeven. Wie weet is Reis om de wereld in Infographics een ideetje? Het is in feite een schermpje in boekvorm.

Reis om de wereld in Infographics, Hoofdstuk 16: Lezen

lezen op de aarde

Reis om de wereld in Infographics besteedt gelukkig ook een hoofdstuk aan lezen. Het verhaal wordt nog steeds verteld door Emma, de hoofdpersoon: “Voor het slapengaan en vooral in het weekend heb ik tijd om te lezen. Op school krijgen we een lijst met boeken die we moeten lezen, maar in mijn vrije tijd lees ik liever iets anders. Harry Potter bijvoorbeeld. In sommige landen wordt meer gelezen dan in andere”. En in welk land wordt dan het meest gelezen? Dat is India met gemiddeld 10,4 uur per week. Helaas staat Nederland er in dit lijstje niet bij. Wel Duitsland met 5,4 uur per week. En welke boeken staan er wereldwijd in de Top 10? Dat is onder andere De Bijbel (1), Harry Potter ( 3) en in de ban van de Ring (4). Tot slot Het Achterhuis (10). Laatstgenoemd boek is in Nederland verplichte literatuur op school.

En verder. Wist je dat….?

Reis om de wereld in Infographics

Onderstaande informatie kwam ik allemaal tegen in Reis om de wereld in Infographics:

  • Chinees de meest gesproken taal ter wereld is? (1.284 miljoen).
  • Daarna volgt spaans met 437 miljoen.
  • In 2016 er 67 miljoen kinderen niet naar school gingen?
  • Dit gelukkig al veel minder is dan in 2000. Toen was het nog 100 miljoen.
  • Kinderen in Portugal ontbijten met kikkererwtensoep, gegrilde sardientjes, gekookte aardappelen, tomatensalade en een appel?
  • Klinkt heerlijk overigens, maar meer een avondmaaltijd in Nederland.
  • Je blij mag zijn dat je in Nederland woont? Daar heb je 6,1 uur per week huiswerk. In Italië krijgen de kinderen het meeste huiswerk (8,7 uur per week).
  • De meest beoefende sport ter wereld is zwemmen. Daarna komt voetbal. En als laatste, de sport die door mijn kinderen wordt beoefend: rugby met 2 miljoen.
  • Tot slot mogen we toch niet klagen met de zon in ons land. Nederland heeeft 1.662 uren zon per jaar.
  • En met de regen valt het ook wel mee. 778 mm per jaar. Dat is minder dan in Frankrijk (867 mm) en Portugal (854 mm).
het weer op aarde

Dit kan je allemaal uit Reis om de wereld in Infographics halen. En nog veel meer! Enthousiast geworden?

Specificaties

Uitgeverij Volt| Auteur: Mireia Trius, Joana Casals | 9789021422039 | juni 2020 |64 pagina’s | Meer informatie vind je hier.

Reis om de wereld in Infographics
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.