Geheime strijd: een boek over een jongere in het verzet

In Geheime Strijd, geschreven door Cliff de Rouw, gaat Toon als jongere in het verzet. In het boek kom je midden in de Tweede Wereldoorlog terecht. Toon, een boerenjongen die in een klein dorpje woont, komt in aanraking met het verzet en wil graag meestrijden. Zijn vader vindt de risico’s te groot en verbiedt het, hij wil zijn gezin juist beschermen door het verzet niet op te zoeken. Maar Toon gaat toch aan de slag: hij wil helpen. En ik denk ook, zoals alle jongeren, dat hij het avontuur zoekt. Maar het verzet is geen kinderspel, waar Toon al snel achter komt. Een spannend boek voor kinderen vanaf 10 jaar.

Geheime Strijd

De geheime strijd van Toon

In Geheime Strijd begint Toon zijn acties in het verzet door zijn neef Karel te helpen. Karel daagt hem uit zelf een schuilbunker te graven. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar Toon doorstaat de test en mag Karel gaan helpen. Ik wil niet teveel over het verhaal vertellen, dat is zonde van het mooie boek. Maar de schuilbunker is het startpunt van het verzet voor Toon, maar steeds meer werkt hun hele gezin er in mee. En het verzet werkt, onderhuids, in alles door: tussen Toon en zijn vriend Henri, op school, hoe de mensen in het dorp naar Toon kijken enz. En zelfs in zijn verliefdheid.

Een dubbelrol in de oorlog

Hoe verder Toon in het verzet raakt, hoe meer hij een dubbelrol moet spelen. De Duitse soldaten in het dorp nodigen Toon uit om te voetballen en te zwemmen, ze maken praatjes met elkaar. Toon doet het, om geen argwaan te kweken. Maar daarmee wordt zijn positie alleen maar lastiger. Ook klopt een familie aan voor hulp, waarmee het gezin echt in het verzet raakt. Lastige situaties volgen, die zorgen voor een gedeeltelijke ‘eind goed al goed’ einde van het boek Geheime strijd, maar wel met moeilijke verliezen en verdriet.

Over de schrijver Cliff de Rouw

Cliff de Rouw is meester op een basisschool. Hij won de verhalenwedstrijd rondom het thema ‘Bevrijding’ die in 2020 door KokBoekencentrum werd georganiseerd. En heeft daarna Geheime Strijd geschreven. Dit is het oorlogsverhaal van zijn opa Toon. Zijn opa heeft het boek gekregen en gaf het mooie compliment: ‘Jongen, het is net of je toen bij me bent geweest’.

Hoe vonden wij Geheime Strijd?

Mijn zoon Mels van 11 begon met het lezen van Geheime Strijd en legde het na het eerste hoofdstuk even aan de kant: ‘ik vind het wat saai’. Ik heb het daarna gelezen en ik vond het begin niet perse saai. Maar ik kan me wel voorstellen dat de manier waarop het geschreven is, mijn zoon niet direct in het verhaal trok. Dat gebeurt daarna zeker wel! Ik ga het boek dan ook nog aan hem voorlezen. Want hij houdt wel van dit soort boeken en is geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog.

Ik denk dan ook dat Geheime Strijd een aanrader is voor jongeren, misschien nog net iets ouder, omdat het vanuit het perspectief van een leeftijdsgenoot verteld over hoe het leven in de oorlog was. Dat is altijd interessant, maar zeker rondom 4/5 mei is dit een mooi boek om te gebruiken.

Winnen

We mogen een exemplaar van Geheime Strijd en een exemplaar van Nachtmissies weggeven namens Cliff. Hij heeft een persoonlijke boodschap voor de lezers van StoerLeesVoer. Bekijk het goed en je weet wat je moet doen om kans te maken. Bezoek ook ons Instagram en Facebook account voor meer informatie. Over ongeveer 2 weken maken we de winnaar bekend. Deze actie is inmiddels vergeven en verlopen.

Specificaties Geheime Strijd

Auteur: Cliff de Rouw | Uitgever: KokBoekencentrum | Juli 2021 | 9789026624575 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Geheime Strijd van Cliff de Rouw
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

3 reacties

  1. Ik doe graag mee voor “Geheime Strijd” . Mijn zoon van 11 jaar leest helaas sinds een tijdje niet veel meer maar wat wel nog zijn interesse heeft zijn boeken over WOII. Gelukkig leest hij die wel nog met interesse. De kaft van het boek zal hem ook wel aanspreken.

  2. Ik loot graag mee voor Geheime Strijd. Vroeger was ik een paardenmeisje dus als ik dat paard zie Klopt mijn hart sneller.

  3. Ik die mee omdat ik nachtmissies wil winnen. Ik heb geheime strijd gelezen en dat is echt een supper boek,en ik denk dat nachtmissies ook een goed boek is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.