Vuilwassenen – Het geheim van de witwaswezens, ken jij ze al?

Wat een heerlijke titel; Vuilwassenen – Het geheim van de witwaswezens. Want wat is er toch altijd met die volwassenen aan de hand? Volgens kinderen zijn wij de liefste in hun leven maar ook de meest irritante tegelijk. We vertellen ze niet alles om hen te beschermen of simpelweg omdat het hen niets aan gaat. Maar ondertussen merken ze wel dat we iets voor ze verzwijgen. Gaat Noor ontdekken wat haar vader voor haar geheim houdt? En zouden wij ook witwatwezens in onze wasmachine hebben…?

Vuilwassenen het geheim van de witwaswezens in de opening van een wasmachine

Vuilwassenen – Het geheim van de witwaswezens samenvatting

Noor is 10 jaar, houdt van tekenen en muziek en woont om de week bij haar papa. Op de dag dat papa een belangrijke sollicitatie heeft, moet Noor alleen naar de wasserette Sop it like it’s hot om haar verjaardagsjurkje te wassen. Maar daar gebeurt iets bijzonders: ze duikelt halsoverkop de wastrommel in en ontmoet er Dirque (met q-u-e graag), Dark (die enkel in dichtvorm spreekt) en Dork (die, nu ja, dork is). Samen vormen ze de Witwaswezens. Hun taak is om uit de was van volwassenen al hun diepste leugens en geheimen te halen. Want dat zijn niet zomaar vlekken! Maar als die vlekken en vuiltjes in volwassenen hun kleren echte … leugens zijn, wat houdt papa dan zoal voor Noor geheim?

Vuilwassenen, wat zijn dat nu weer?

Wat is jouw eerste gedachte bij het woord vuilwassenen? Dat het iets met volwassenen te maken heeft lijkt mij vrij duidelijk. In Vuilwassenen – Het geheim van de witwaswezens maak je kennis met Noor en haar vader Frederik. Om de week woont Noor bij haar vader. Die heeft het vaak druk met in de bank hangen. Maar vandaag heeft hij een sollicitatie. De aanmoedigingstekening die Noor voor hem maakte is inmiddels helaas onder de kast gedwarreld. De koekjes voor haar traktatie heeft papa ook niet meer kunnen afbakken want anders kwam hij echt te laat voor zijn sollicitatie. Nu moet Noor dit afmaken en ook de ontplofte keuken opruimen. Maar voordat ze doorgaat naar de wasserette Sop it like it’s hot rust ze even uit. En dan ziet ze de aanmoedigingstekening voor haar vader op de grond liggen.

bladspiegel 1/3 links een zwarte pagina met 3 paar ogen. Rechts een pagina met tekst de beginleiding

Vuilwassenen – Het geheim van de witwaswezens gaat vooral over Noor. Ze tekent graag en besluit haar tekenspullen mee te nemen naar de wasserette. Ze zal namelijk best een tijdje moeten wachten tot de was, met daarin haar verjaardagsjurkje, klaar zal zijn. Als Noor de wasmachine heeft aangezet lijkt het na een tijdje of deze nog steeds niet aanstaat. Ze opent de deur en hoort echt duidelijk stemmen vanuit de trommel. Dan verliest Noor haar evenwicht en valt ze zo de wastrommel in. Daar ziet ze drie hele bijzondere wezens. Eerst vraagt ze zich nog af waar ze is maar dan  vraagt ze toch maar wie deze vreemde wezens zijn. Het blijken de witwaswezens.

De witwaswezens Dirque, Dark en Dork

Dirque (niet met een k maar een q-u-e op het eind), Dark (groot en lang. Hij praat alleen in dichtvorm en alleen als de spotlight aan is). De laatste is Dork die alleen maar de woorden “Was WAS was was” zegt. Dirque is dan ook degene die Noor uitlegt wat zij, witwaswezens, doen: de leugens en fouten uit de kleren van volwassenen verwijderen. Door de vlekken uit de kleding te slingeren op een groot doek ontstaat er een soort diashow die uiteindelijk een schilderij wordt. Hieruit lezen de witwaswezens de leugens af. Hier begint dan ook een bijzonder avontuur waarbij Noor van alles leert over de volwassenen en hun leugentjes. Zo gaat ze wel anders kijken naar de volwassen mensen om haar heen. Vuilwassenen – Het geheim van de witwaswezens is een grappig verhaal over leugens en de geheime wereld in je wasmachine.

bladspiegel 3/ Dark in de spotlight aan het woord met rechts zijn tekst op rijm

Dempsey Hendrickx

Dempsey Hendrickx is een Belgisch acteur, entertainer en schrijver. Eerder bracht hij al een dichtbundel uit genaamd Woordwoeler*. En als ik op zijn website lees denk ik alleen maar; wat gaaf! Met een krijtje trekt hij als Woordwoeler rond en brengt in het straatbeeld vluchtige poëzie aan. Woorden om bij stil te staan, om even over na te denken. Dat herkende ik wel in sommige teksten in Vuilwassenen – Het geheim van de witwaswezens. Dark spreekt namelijk in dichtvorm en soms, zoals op pagina 85, kon je daar wat langer bij stil staan.

Samen met voormalig Belgisch zwemmer, improvisatieacteur en illustrator Bruno Claeys brengt Dempsey onder de noemer Verse Onzinsels geïmproviseerde verhalen voor een jong publiek. Samen verzorgen zij ook schoolbezoeken waarbij de kinderen de plot bepalen en verbeelding de enige limiet is. Vuilwassenen is hun eerste verzonnen en toch redelijk zinnig jeugdboek samen.

bladspiegel 2/3 pagina 20 en 21 met tekst en kleine illustratie en handgeschreven blauwe tekst ertussen

Voor welke leeftijd is Vuilwassenen – Het geheim van de witwaswezens?

Wat mij betreft is Vuilwassenen – Het geheim van de witwaswezens een leuk debuut van Dempsey en Bruno. Dit boek is natuurlijk niet bedoelt voor mij maar voor kinderen. De tekst wordt dan ook opgeleukt met kleine illustraties of ‘geschreven’ lettertypes. Allemaal dingen die kinderen het plezier in lezen moeten geven. Mij als volwassene, of vuilwassene, leidt het soms af. Al draagt het vaak wel bij aan de tekst om dingen te verduidelijken.

Vuilwassenen – Het geheim van de witwaswezens is een leuk boek om te lezen voor kinderen vanaf 9 of 10 jaar. Noor woont om de week bij haar vader wat aangeeft dat haar ouders gescheiden zijn. Voor helaas steeds meer kinderen herkenbaar. Maar het wordt meer als een gegeven vertelt dan dat er in het hele verhaal steeds uitgebreid bij wordt stil gestaan en dat is mijn inziens prima. De humor en kinderlogica die in het verhaal zijn verwerkt passen perfect bij de leeftijd en bevatten ook een mooie levensles. Die mag je natuurlijk zelf ontdekken als je het boek gaat lezen.

Specificaties Vuilwassenen – Het geheim van de witwaswezens

Auteur: Dempsey Hendrickx | Illustraties: Bruno Claeys | Uitgever: Pelckmans | ISBN: 9789463376396 | december 2023 I 193 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.