De eeuwige nacht, een fantasy debuut van Lisette Kuijt

Wat werd het debuut van Lisette Kuijt heerlijk geteased op social media. Eerst mochten we raden naar de mogelijke titel aan de hand van sfeerimpressies. Toen volgde er een cover reveal om vervolgens hongerig en verlangend achter te blijven. Want De eeuwige nacht zou in een geweldige limited edition uitgebracht worden. Naast een toffe synopsis, een introductie waar je niet om heen kon dus ook een prachtig jasje. Ik heb zin in mijn kennismaking met Kuijt en haar fantasy debuut van Nederlandse bodem.

De eeuwige nacht - Lisette Kuijt voorkant cover kader magie fantasy fantasie debuut rebel books boek samenvatting inkijkexemplaar t lamberts mysterie

Na de mysterieuze verdwijning van haar zus, zet Eden alles op alles om haar terug te vinden. Maar als ze de hulp van de koppige onderzoeker Thomas J. Lambert inschakelt, raken ze al gauw verstrikt in een web van duistere magie en vergeten goden. Onder een sluier van mist en regen begint hun avontuur vol vreemde figuren, verboden plekken en gefluisterde woorden in een oude taal. Terwijl de dreiging steeds dichterbij komt, vervagen de grenzen tussen vriend en vijand. Hoe meer Eden ontdekt over het leven van haar zus, hoe groter het raadsel wordt. Wie is Christina eigenlijk? En zal het ze lukken haar te vinden, voor er iets verschrikkelijks gebeurt?

Deze uitvoering van DE EEUWIGE NACHT is een luxe limited edition met een linnen kaft met metallic folie, stofomslag met goudfolie, en leeslint. Zo lang de voorraad strekt, en anders heb je gewoon een goed verhaal met een toffe cover.

De Nederlandse auteur Lisette Kuijt houdt van verhalen over onwaarschijnlijke vriendschappen, van rommelige boekwinkels en van paperbacks. Al van jongs af aan schreef ze talloze korte verhalen, blogs, artikelen en gedichten. In haar fantasy debuut brengt ze magie, diepgewortelde mysteries en intrigerende personages samen in een meeslepende Young Adult roman. De eeuwige nacht is uitgegeven door Rebel Books.

De eeuwige nacht belooft een start te zijn in een boekenserie rondom personage Thomas Lambert. We leren dit karakter kennen als een eigenzinnige, starre en excentrieke jongeman. Met zijn vaste compagnon Reuben die geesten ziet hebben ze al vele zaken meegemaakt en ook hoofdkarakter Eden kent “de” verhalen rondom Lambert. Kuijt heeft met veel liefde deze karakters tot leven laten komen. Ze zijn kleurrijk en ik merk tijdens het lezen dat Kuijt echt een hele gedegen karakteropbouw heeft gemaakt van ervaringen, verhalen en persoonlijke kenmerken. Dat is zowel een kracht als een valkuil voor mij. Want soms voelt dit boek namelijk niet als een eerste deel.

Regelmatig heb ik het gevoel dat ik informatie en vooral opbouw mis. Een auteur kan zo vaak omschrijven dat een band hecht is door ervaringen. Maar als ik als lezer die ervaringen niet zelf heb meegemaakt voelt het toch anders. Minder beleving vanuit mezelf, en meer vertrouwen op het woord van de auteur. Ook wel ’tell don’t show’. En soms zit er juist teveel bevestiging in. Misschien door onzekerheid vanuit de auteur die wil dat je beleving als lezer is zoals ze het heeft bedoelt. Zoals de scène “thuis” bij Rueben. Dit keer kiest Kuijt wel voor show en ik voelde me daar helemaal veilig in het verhaal. Dan voelen de woorden: “Het huis voelde vriendelijk aan, net als haar bewoners”, een beetje overbodig want die conclusie had ik zelf als lezer al gemaakt.

Daarbij wordt er zo vaak gerefereerd naar eerdere zaken dat het mij ook nieuwsgierig maakt. Wat weer een goed iets is, want een prequel of eerdere zaken zorgen voor een leuke tijdlijn in een boekenserie.

De eeuwige nacht - Lisette Kuijt voorkant cover  magie fantasy fantasie debuut rebel books boek samenvatting inkijkexemplaar t lamberts mysterie boek hoofdstuk

De grumpy/sunshine vriendschappen waar Kuijt van houdt zijn goed terug te vinden in De eeuwige nacht. Ik ben hier zelf iets minder van, omdat de uitwerking vaak vervalt in voorspelbare cliché scène’s. Maar ik kan me helemaal voorstellen dat mensen dit wel graag lezen. De synergie van aantrekken en afstoten weet veel lezers te vermaken. En Kuijt doet dit op een vermakelijke en speelse manier. Wederom kan het komen doordat ik me een beetje een buitenstaander voel tijdens het lezen.

Karakter Eden geeft dit ergens ook aan, en op dat punt in het verhaal werd dit voor mij ook duidelijk. Ik voel me buitengesloten en snap vaak blikken en opmerkingen niet. In het begin van een verhaal is dat logisch. Maar naar het einde toe hoop je als lezer toch echt wel om meer onderdeel te zijn en wordt het soms zelf irritant om buitengesloten te worden. Ik doe echt wel mijn best om onderdeel te zijn!

De eeuwige nacht heeft een toffe overlap in genres. Het is namelijk een detective, Lambert lost samen met Rueben diverse zaken op. En de wereld waarin ze leven is een fantasy wereld. Het is verzonnen en doordrenkt met magie. Het voelt voor mij een beetje om de De Gouw/ The Shire binnen te stappen met een wervelwind van Schwab er door heen. In het nawoord lees ik dat Kuijt de stad Leiden voor zich ziet als ze het over haar fictieve stad Brae heeft. Dit zag ik zelf dus niet, maar wel leuk om te weten. Het genre detective fantasy werkt voor mij prima en Kuijt heeft een leuke mysterieuze zaak neergezet met een probleem, zoektocht en ontknoping. En dat ook nog eens in een inclusieve wereld waar liefde belangrijker is dan gender.

De eeuwige nacht - Lisette Kuijt voorkant cover kader magie fantasy fantasie debuut rebel books boek samenvatting inkijkexemplaar t lamberts mysterie boek

Hou je van fantasy en mysterieuze zaken doordrenkt met magie? Vind je haat-liefde relaties onderling een leuke smaak in je verhaal? En hou je van een echte opbouw van een andere wereld? Dan is De eeuwige nacht jouw boek! Kuijt heeft met zoveel liefde en aandacht haar verhaal gebouwd, dat kan ik alleen maar waarderen. Haar manier van schrijven is voor mij grotendeels prima. Ik zeg grotendeels omdat ik niet helemaal een match voelde met het boek om verschillende redenen. Zo wordt er gebruik gemaakt van voetnoten wat ik zelf remmend vind werken in het verhaal. Liever heb ik achterin een verklarende woordenlijst dan. In fantasy verhalen verweven auteurs vaak hun eigen bedachte dingen in het verhaal zelf zodat je uit context en verhaal de betekenis kan achterhalen. Voor mij leest dat lekkerder.

Elk hoofdstuk is vanuit een andere pov geschreven. De titel refereert naar welk perspectief je gaat lezen. En dan soms opeens zitten er tussen de hoofdstukken door weer “informatieve” stukken over bepaalde onderwerpen uit de wereld van Kuijt. En dan zijn er nog de subtitels die de stand van de maan beschrijven en die de tijdlijn van dit verhaal vormen.

De eeuwige nacht gaat over jong volwassenen en is dus geschikt voor volwassen lezers en young/new adult. Er komt iets van geweld en liefde in voor maar beide in milde mate. Er zijn geen expliciete seksscène’s en het geweld heeft soms een bloederig randje maar is nergens gruwelijk.

Met De eeuwige nacht krijg je dus nieuwe karakters, een eigen wereld, magie, ordes, voetnoten, extra informatie, het hoofdverhaal, oude goden, magische drankjes en dat alles in de enthousiaste energie van Kuijt. Ik kan dat enthousiasme niet helemaal bijbenen omdat voor mij als lezer de karakters en wereld nieuw zijn. Ik mis echt de achtergrond, verhalen en opbouw. Tegelijk is die enthousiaste energie ook de kracht van dit boek. Plus de prachtige vormgeving, ik ben dus zeker niet negatief!

Ik ben benieuwd naar een vervolg en hoop dat Kuijt dan iets meer ‘show don’t tell’ hanteert. Want nu stapelen de vragen zich alleen maar op eigenlijk. En soms snap ik de keuzes niet voor bepaalde bijvoeglijke naamwoorden. Voor mij als beelddenker is dit belangrijk tijdens het lezen. Zo kan ik er nog steeds niet over uit waarom de bladzijdes van de boeken die Eden leest op pagina 75 vochtig zijn? “Ze bladerde door honderden vochtige bladzijden”, is de tekst. Maar waarom zijn ze vochtig? En hoe dan? Dat maakt boeken kapot schreeuwt de beelddenker met boekenbeminnend hart in mij.

De eeuwige nacht smaakt zeker naar meer, en Kuijt haar liefde en enthousiasme voor haar wereld en karakters vind ik heerlijk. Ik had gehoopt om enthousiaster te kunnen zijn in mijn recensie. Maar laat het je zeker niet remmen om dit boek op te pakken. Ik omschrijf mijn eigen persoonlijke leeservaring die voor een ieder weer heel anders kan zijn. Het verhaal is boeiend, de karakters zijn leuk en je krijgt er een hele rijke beleving voor terug. Ik ben dan ook heel benieuwd naar hoe dit verhaal zich verder zal gaan ontwikkelen.

@stoerleesvoer.nl

We love limited editions 🫶🏼 💝 Kijk nou naar dit pareltje van uitgeverij Rebel Books 🖊️ De eeuwige nacht is geschreven door Lisette Kuijt @Lisette 🍂 | Author 📖 Synopsis: Na de mysterieuze verdwijning van haar zus, zet Eden alles op alles om haar terug te vinden. Maar als ze de hulp van de koppige onderzoeker Thomas J. Lambert inschakelt, raken ze al gauw verstrikt in een web van duistere magie en vergeten goden. Onder een sluier van mist en regen begint hun avontuur vol vreemde figuren, verboden plekken en gefluisterde woorden in een oude taal. Terwijl de dreiging steeds dichterbij komt, vervagen de grenzen tussen vriend en vijand. Hoe meer Eden ontdekt over het leven van haar zus, hoe groter het raadsel wordt. Wie is Christina eigenlijk? En zal het ze lukken haar te vinden, voor er iets verschrikkelijks gebeurt? 🌙 VOOR LIEFHEBBERS VAN SHERLOCK EN SHADOW & BONE ✨ Ontdek de DE EEUWIGE NACHT met deze exclusieve limited edition, voorzien van een linnen kaft, een stofomslag met glinsterende goudfolie en een leeslint. Mis deze kans niet en plaats nu je pre-order! #stoerleesvoer #recensieexemplaar #gekregen #boektok #boektoknl #boekentip #boekenliefde #lezenisleuk #boekenblog #boektokbe #booknerd #fantasybook #fantasy #booktok #rebelbooks #deeeuwigenacht #lekkerlezenlekkerboek #lekkerlezen #limitededition

♬ Creepy Violins – Apollo Nove

Auteur: Lisette Kuijt | Uitgever: Rebel Books | Februari 2024 | Boekenserie T.J. Lambert-mysterie 1 | 260 pagina’s | 9789083085043 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.