Handboek conceptontwikkeling: een boek vol locatieontwikkeling inspiratie

Handboek conceptontwikkeling is een prachtig en praktisch boek over het ontwikkelen van nieuwe locaties. Een boek ter inspiratie voor architecten, maar bijvoorbeeld ook ontwikkelaars of overheden die met het ontwerpen van locaties te maken hebben. Een vakgebied waar ik weinig van weet, al ben ik altijd wel onder de indruk van bijzondere gebouwen of plaatsen. En daar staat het handboek conceptontwikkeling vol mee! Aan de hand van een stappenplan ‘verliefd, verloofd en gebouwd’ laat auteur Lot Frijling zien hoe je van een eerste idee of opdracht toewerkt naar voltooiing. Dat gecombineerd met toelichtingen van collega’s en mooie foto’s maakt het Handboek Conceptontwikkeling, ook voor een leek als ik, een interessant boek

Handboek conceptontwikkeling

Verliefd

Frijling kiest in Handboek conceptontwikkeling voor de analogie van de liefde tussen mensen. In de verliefdheid fase leren ze elkaar kennen. Dat is de fase van de conceptanalyse. In elke fase is de conceptontwikkelaar aan de slag, waarbij er 4 aspecten van belang zijn: onderzoek, creativiteit, ondernemerschap en verbinding. In de eerste fase van conceptanalyse gaat het vooral om onderzoek te doen, om de mogelijkheid en kansen in kaart te brengen. Die analyse gaat over verschillende onderdelen om uiteindelijk tot een concept te komen. De behoefte van de toekomstige gebruikers bijvoorbeeld, maar ook van trends en andere stakeholders. Maar ook: wat heeft de maatschappij er aan, en hoe zit het met de investeringen en opbrengsten. De toekomstige plek zelf, de locatie, is waar alle analyses op samen komen. En moet zelf ook onderzocht worden: wat past hier, wat maakt het bijzonder of uniek?

In het Handboek conceptontwikkeling worden ook collega’s gevraagd naar inspirerende locaties. De eerste die aanbod komt is gelijk in mijn eigen stad Zwolle. Daar werd de oude IJsselcentrale, nu een half open en vooral lege fabriekshal, omgebouwd tot een soort industrieel restaurantje/terras. Erg leuk om te zijn, en nu ook om over te lezen.

Verloofd: conceptcreatie

De volgende fase in het Handboek conceptontwikkeling is de creatie van het concept. De verloving: in deze fases gaat het over het dromen van de toekomst, en het maken van beloftes. Hier wordt het proces creatiever. Je gaat een ideaalbeeld maken van hetgeen je wilt maken. In het boek staan ook tools om hiervoor te gebruiken. Daar hoort ook een pakkende naam bij, een beeld en verhaal. Je probeert de locatie dan al verder in te vullen met de conceptdragers: welke kleuren gaan er gebruikt worden, welk materiaal, welke functionaliteiten zijn van belang?

De laatste fase: gebouwd

In de derde fase van het Handboek conceptontwikkeling gaat het om het waarmaken van de beloftes, de uitvoering. Nu gaan er allerlei mensen aan de slag om het idee om te zetten naar realiteit. Het echte ontwerp, en ook in praktische stappen uitgewerkt zodat het uitgevoerd kan worden. Er komen ook andere activiteiten bij kijken zoals communicatie om het concept te lanceren.

Handboek Conceptontwikkeling

Na de drie stappen laat het Handboek conceptontwikkeling aan de hand van 15 casussen zien hoe dit in de praktijk werkt. De voorbeelden in het hele handboek zijn heel uiteenlopend. Qua plaats, maar ook qua functie van de locaties. Van het bakkerijmuseum in Hattem, tot het Forum in Groningen en van het depot van Boijmans van Beuningen tot muziekcentrum Tivoli Vredenburg. Allemaal plekken waar ik zelf ben geweest. Leuk om vanuit het perspectief van dit Handboek conceptontwikkeling te kijken naar deze locaties. Ik denk dat het boek voor professionals interessant is en een mooi overzicht geeft van de te nemen stappen. Maar ook voor een geïnteresseerde leek is het een interessant boek.

Handboek conceptontwikkeling

Specificaties Handboek conceptontwikkeling

Auteur: Lot Frijling | Uitgeverij: Lannoo Campus | 9789401486866 | Oktober 2022 | 264 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.