Van dwaallicht tot drakenkoning, een boek met prachtige wereldverhalen

Wij hebben onwijs uitgekeken naar Van dwaallicht tot drakenkoning. Hier in huis zijn we gek op boeken met wereldse verhalen, mythische wezens, mysterieuze folklore, woeste sagen en andere bijzondere verhalen. Vaak richten boeken zich tot een specifiek kader, een werelddeel, een soort verhaal of een ander overeenkomstig iets. In dit boek is het verzamelde heel divers en dat maakt het direct tot een geliefd boek. We reizen de wereld over, reizen door de tijd en ons perspectief is veranderd als we de natuur instappen. En dat allemaal vanaf onze bank in huis!

voorkant cover met kader Van dwaallicht tot drakenkoning

Synopsis van Van dwaallicht tot drakenkoning

Van donderende rivieren tot schaduwrijke bossen, van flitsende moerassen tot duistere grotten. En van besneeuwde bergen tot de diepten van de oceaan. Ontdek de folklore van de wildste plekken op aarde. Verhalen en geesten in overvloed in deze gebieden, waar traditionele wijsheid en mysterieuze magie met elkaar verweven zijn. Elk van de zes hoofdstukken in Van dwaallicht tot drakenkoning behandelt een ander landschap. Daarbij onthult het verhalen van rond de wereld over bossen, zeeën en oceanen, moerassen, bergen, rivieren, heuvels en grotten. Ontdek hoe volgens de Maori-traditie bossen de hemel omhooghouden. Hoe in Ierland ooit werd gedacht dat zeewier het weer voorspelde en hoe de oude Grieken geloofden dat de smederij van de goden zich in de Etna bevond.

Dit schitterend geïllustreerde boek onthult de geheimen van onze natuurlijke wereld zoals nooit eerder vertoond. Van dwaallicht tot drakenkoning is een schatkamer aan fascinerende verhalen en oude wijsheden in de meeslepende vertaling van Margaretha van Andel.

De 6 delen

In de intro gaf ik aan dat de meeste boeken met folklore, sagen en mythen zich richten op een bepaald kader. Dat is met Van dwaallicht tot drakenkoning zeker ook zo, maar toch is dat kader nergens beperkend. Het is meer leidend. Het kader is verdeeld in 6 onderdelen, 6 hoofdstukken die zich richten op diverse landschappen. Landschappen waar je anders naar gaat kijken als je dit boek hebt gelezen.

Welke landschappen worden er besproken?

  • Bossen
  • Zeeën en oceanen
  • Bergen
  • Heuvels en dalen
  • Rivieren en meren
  • Moerassen

Aansluitend bevat Van dwaallicht tot drakenkoning nog een woordenlijst en een index. Hier ben ik zelf altijd erg blij mee. Vaak ben ik een spontane reiziger met mijn kinderen. En we hoppen van plek naar plek, geleid door wat ons dan ook aanspreekt. Een woord, een beeld of een vraag. En woordenlijst en index helpt ons wat specifieker navigeren als we die behoefte voelen.

inhoud landschappen Van dwaallicht tot drakenkoning

De reis start

Op de cover van Van dwaallicht tot drakenkoning staan al prachtige dromerige illustraties. Het valt me op dat ze kleurrijk zijn, sprekend maar nergens echt eng. Zoals het soms kan zijn in boeken van dit genre. Dat mag wat mij betreft zeker ook, maar dit boek is wat vriendelijker. Begrijp me niet verkeerd, er zitten illustraties in die mijn kinderen spannend vinden. Maar het zorgt niet voor slapeloze nachten.

Uiteraard roept Medusa veel vragen op vanaf de cover. Gelukkig ken ik dit verhaal redelijk goed uit de Griekse mythologie dus ik kan al wat uitleg geven. Daarna willen mijn dochters graag meer weten van de meneer rechts bovenin met de lange neus.”Is dat Pinokkio?”. Ik heb echt geen idee dus dat wordt onze eerste missie, op zoek naar de meneer met de lange neus! Lang hoeven we niet te zoeken want Tengu, zo lezen we, hoort bij het eerste hoofdstuk: Bossen.

Tengu

Tengu is een Japanse bosgeest en woont op een beboste berghelling. Ze hebben naast een opvallende lange neus ook een rood gezicht en vleugels. Ze zetten de boel graag op stelten en ontketenen tornado’s met hun enorme waaiers.

Ik had nog nooit van deze wezens gehoord dus tof om zo kennis te maken. Onder Tengu valt mijn oog op Baba Yaga, een heks uit de Slavische folklore. Deze ken ik zeker wel en mijn dochters ook. Ze woont namelijk in een huis op poten! En zo zijn we vertrokken op onze reis. We schieten alle kanten op, maken kennis met nieuwe wezens en ontmoeten oude bekenden. Mijn dochters laten zich voornamelijk leiden door de illustraties en ik mag voorlezen wat erbij staat. De teksten zijn lekker kort dus dat leest prima voor als de aandachtsboog zo kort is. Ze willen graag de uitleg horen maar tegelijk staan ze te popelen om weer verder te gaan ontdekken in Van dwaallicht tot drakenkoning.

Van dwaallicht tot drakenkoning

Verrijking

Van dwaallicht tot drakenkoning is wat mij betreft echt een verrijking. Van je eigen kennis en fantasie, van je perspectief, van je boekenkast en van je voorleesaanbod. Het gekozen lettertype voelt persoonlijk aan, alsof je handgeschreven aantekeningen leest. De illustraties zijn zogezegd kleurrijk en fantasievol, interessant, zacht en nergens te eng. Dit boek kan dus met een gerust hart voor bedtijd gelezen worden. Alhoewel de fantasie behoorlijk geprikkeld kan worden met de schat aan verhalen die dit boek rijk is.

Ik geef ook al meermaals aan dat het een verrijking van je perspectief is. Misschien vraagt dit nog wat uitleg. Het boek Van dwaallicht tot drakenkoning is ingedeeld in 6 hoofdstukken die met landschappen te maken hebben. Doordat het gekoppeld is aan iets concreets, een plek, worden de verhalen daaraan gekoppeld. De verhalen komen van over heel de wereld, maar een bos is een bos. Dus toen ik met mijn dochters weer in een bos was kwamen de diverse verhalen vanuit dit boek meteen ter sprake. En dat vind ik de prachtige kracht van wat een boek rijk is. En zeker dit boek.

vulkaan Van dwaallicht tot drakenkoning

Wat vinden wij Van dwaallicht tot drakenkoning?

Ik denk dat dat wel duidelijk is. Ik als volwassene vind Van dwaallicht tot drakenkoning een verrijking voor hart, ziel, fantasie en een boekenkast. Hou wel rekening met de plaatsing in je kast, want dit is niet een boek die je in één keer uitleest. Het is voor ons in ieder geval een boek wat regelmatig erbij gepakt wordt en wat elke keer een nieuwe reis kent. Soms zoeken mijn dochters nieuwe wezens uit, soms willen ze juist de herhaling van wat ze al kennen. Soms gaan ze juist naar een locatie toe dichtbij huis, en soms juist verder weg zoals de vulkaan. Het kan en mag allemaal!

Naast de korte stukken tekst die bij de illustraties staan, bevat elk hoofdstuk ook een langer verhaal. Een legende die bij een van de 6 landschappen past. Mijn oudste dochter zit in het proces van leren lezen en voor haar is het lettertype soms wat lastig lezen merk ik, maar samen komen we er prima uit. Het zit natuurlijk ook vol “lastige” woorden en gekke namen dus we maken er ook een spelletje van hoe deze uit te spreken.

bloemen en planten illustraties

Enkele favorieten uit dit boek:

  • Kappa: een reptielachtige waterdemon uit Japan. Dit is een mythisch waterwezen
  • De Nix: Duitse zoetwatergeesten die van gedaante kunnen wisselen
  • Yamabike: raadselachtige dalgalm, Japanse mythische wezens. Dit zijn aardige, aapachtige geesten met flaporen. Al vinden mijn dochters dit meer konijnen (“Mogen we die dan als huisdier?”)
  • Yama-uba: is een Japanse berggeest met slangenhaar. (Medusa heeft dus een Japanse zus!)
  • Gomuls: demonen uit Russische verhalen die hun buit uit zee boven de vulkaan roosteren
  • Svartálfar: donkere elfen uit de Noorse mythologie
  • Dendan: zeemonster uit de Arabische mythologie (kleurrijke broertje van de bekendere Kraken)
  • De pagina met allerlei soorten zeemeerminnen: vooral de Japanse Ningyo valt op! Half aap, half vis.

Dit is maar een kleine greep uit wat Van dwaallicht tot drakenkoning rijk is. Ik heb ook weer nieuwe dingen geleerd. Ik gaf al aan het verhaal van Medusa redelijk goed te kennen. Maar ik wist niet dat er een link was met rood koraal en Medusa. Nu weet ik het wel! Ben je ook nieuwsgierig? Dan kan ik alleen maar aanraden om je boekenkast te verrijken met dit prachtige boek :).

Van dwaallicht tot drakenkoning

Specificaties Van dwaallicht tot drakenkoning

Auteur: Claire Cock-Starkey | Illustraties: Samantha Dolan | Uitgever: Lemniscaat | Vertaling: Margaretha van Andel | Oorspronkelijke titel: Lore of the Land, Folklore & Wisdom from the Wild Earth | 9789047714767 | Maart 2023 | 80 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.