Handboek voor de jonge rebel, een boek voor wereldverbeteraars

Handboek voor de jonge rebel is een boek voor jongeren die de wereld willen verbeteren. Het boek kwam uit op Prinsjesdag en helpt jongeren om op te komen voor de onderwerpen die zij belangrijk vinden. Handboek voor de jonge rebel is geschreven door Esther Crabbendam en Eline Peters. Zij hebben beide veel ervaring met campagnes voeren en hebben hun ervaringen en tips in dit handboek gedeeld. En er komen ook een aantal voorbeelden van een jonge rebel in dit handboek naar voren. 10 jongeren vertellen hun eigen verhaal, en daar haal je natuurlijk ook tips en inspiratie uit.

Handboek voor de jonge rebel

De jonge rebel

Toen ik het boek zag, dacht ik gelijk: dit is een boek van nu, helemaal passend in de huidige tijd. De afgelopen jaren zijn steeds meer jongeren naar voren gestapt omdat ze het niet eens zijn met het huidige beleid. Of omdat ze zich zorgen maken. Denk bijvoorbeeld aan Greta Thunberg en de grote klimaatdemonstraties. Maar ook Black Lives Matter of de campagne die gevoerd is voor het terugkeren van de basisbeurs voor studenten. Campagne voeren is soms letterlijk op straat, maar gebeurt ook online. Er zijn allerlei mogelijkheden die in het handboek voor de jonge rebel aan de orde komen.

Interessant: Zaïre Krieger spoken word

Handboek voor de jonge rebel

Het handboek

In het handboek voor de jonge rebel komen allerlei aspecten van het actie voeren aan de orde. Het is een praktisch handboek, maar er staat ook veel inspiratie in. Het begint met de motivatie en inspiratie wat maakt dat je in actie wilt komen. Dat kan natuurlijk van alles zijn: iets klein in je eigen omgeving waar je je aan ergert of over verbaast. Tot aan grote thema’s op landelijk of wereldniveau zoals het klimaat. In het handboek staat hoe je tot een concrete campagne kan komen, zodat jouw actie ook echt impact heeft. Daarin is het belangrijk om ‘sweetspot’ te vinden tussen je einddoel (klimaatverandering stoppen) en de kleinere en haalbare doel nu (ga xx% minder met het vliegtuig, sluit de kolencentrale, overal zonnepanelen enz). Zo maak je het concreet en werk je de stappen uit.

campagne voeren

In actie komen

Een mooie tip uit het boek is om goed te kijken wie of welke organisaties misschien al bezig zijn met jouw onderwerp. Dan kun je kijken of je je daarbij wilt aansluiten, of toch juist zelfstandig aan de slag wil gaan. Voor beide valt wel wat te zeggen. Vervolgens gaat het handboek voor de jonge rebel in op allerlei aspecten van het campagne voeren. Welke acties kun je bedenken, hoe ga je mensen bereiken, heb je er geld voor nodig en waar kun je dat vandaan halen? Hoe zorg je voor zoveel mogelijk aandacht onder de doelgroep en in de pers, zodat de campagne de mensen bereikt die je wilt. Of moet je bijvoorbeeld een lijntje leggen naar de politiek om jouw onderwerp daar op de agenda te krijgen, en hoe doe je dat?

Geïnspireerd

Het handboek voor de jonge rebel is een mooi boek vol informatie en inspiratie. Mooi vormgegeven en praktisch. Ik denk dat het jongeren helpt om in actie te komen en daarin je doel te kunnen bereiken. Als moeder denk ik ook dat dit boek en het voeren van een campagne een mooie ervaring is voor een latere baan. Helemaal niet de insteek en doel van het boek, maar het helpt je gestructureerd iets oppakken wat je belangrijk vindt: een ervaring voor het leven.

Specificaties Handboek voor de jonge rebel

Auteur: Esther Crabbendam en Eline Peters | Uitgever: Blossom Books | September 2022 | 9789463493710 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

campagne voeren
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.