Donder: Zeis 3, een sublieme YA dystopie compositie van Shusterman

Zeis knalde mijn leven in, deze start van de trilogie geschreven door Neal Shusterman was mijn kennismaking met deze rijke auteur. Rijk in gevulde spannende verhalen schrijven. De vulling bestaat vervolgens uit boeiende invoelbare karakters, spannende verhalen, maatschappelijke kwesties, ethiek, cultuur, kunst en zoveel meer. Het tweede deel, Cumulus, wist mij niet helemaal te grijpen. Maar daar bracht Donder weer verandering in. Die greep me bij mijn kladden (weten we al waar die zitten?) en trok me zo mee in een perfect georkestreerde compositie die Shusterman geschreven heeft. Donder: Zeis 3 is een fantastische afsluiting van deze trilogie. Lees vooral verder, zonder spoilers (op de algemene synopsis na) over mijn ervaring.

Donder: Zeis 3 boekenserie ya dystopie neal shusterman ai dood het leven pelckmans blossom books voorkant trilogie

Donder: Zeis 3 samenvatting

In de langverwachte finale van Neal Shustermans trilogie over een wereld waarin de dood is overwonnen, leveren profeten en dictators een felle strijd om de macht. Zal juist de onsterfelijkheid van de mensheid uiteindelijk haar ondergang betekenen?

Citra en Rowan zijn verdwenen. Endura is gezonken. Terwijl de aarde nog naschokt van de Grote Resonantie, keert de Cumulus de bevolking de rug toe. Zeis Goddard lijkt vrij baan te hebben in zijn streven naar totale heerschappij. Of is er toch nog iemand die hem kan tegenhouden? Het antwoord ligt in de Toon, de Tol en de Donder.

Boekenserie Zeis samenvatting

Even een korte recap. Want de Zeis boekenserie is een echte beleving. In het eerste boek maak je kennis met de wereld in de toekomst zoals Shusterman deze gecreëerd heeft. Dood en ziekte spelen geen rol meer. Er is een groep Zeisen en deze kunnen alleen mensen dorsen, echt dood maken. Dit om de overbevolking te regulieren. Je leest mee vanuit het perspectief van twee jonge Zeisen in wording: Citra en Rowan. Naast deze heerlijke karakters begint Shusterman langzaam aan met het uitgooien van meer stroken. Meer karakters, meer laagjes, meer thema’s, meer intriges, meer macht en meer ethische vraagstukken. Langzaam aan gaan die stroken invlechten…

In het tweede boek gaat dat invlechten zeker door. We krijgen meer stroken en de vlecht gaat strakker en strakker zitten. Dit is ook voor mij het punt dat het soms wat te strak ging zitten. De tijd tussen het eerste en tweede boek was wat lang misschien en ik had wat moeiten met alles wat Shusterman er nog eens extra bovenop gooide. Want waar het eerste deel voornamelijk een spannende en snelle dystopie is, met zeker ook een intelligente gelaagdheid, zo keihard duwt Shusterman ons in het tweede boek nog dieper. Je dacht te weten waar de bodem zat, maar niks is minder waar.

In Donder: Zeis 3 had ik gelukkig meteen weer die aansluiting en wederom heb je geen idee wat Shusterman allemaal kan. Als een geniaal muziekstuk heeft hij deze trilogie gecomponeerd. Hij ordent al het eerdere, voegt daar nog veel meer aan toe om vervolgens tot een apotheose te komen waar ik alleen maar volmondig: “WOW” op kan zeggen.

Cumulus zeis trilogie neal shusterman ya dystopie lydia meeder

Thema’s in boekenserie Zeis

De thema’s die belangrijk zijn in deze trilogie: dood, leven, dystopie, toekomst, familie, afscheid, eenzaamheid, bestaan, klimaat, macht, liefde, keuzes maken, consequenties, overleven, bestaansrecht, vertrouwen, misbruik en geloven in je idealen. Of van je ideale afstappen. Want aanpassen, bijsturen en veranderen zijn ook belangrijk. Boven alles zijn deze boeken menselijk. Elk aspect van de mensheid komt in diverse perspectieven en kleuren aan bod. Dat is zo boeiend en tevens zo benauwend. Shusterman staat ook bekend om zijn grote betrokkenheid bij het klimaat en ook in Donder: Zeis 3 is dat een belangrijk onderdeel.

Heel actueel is momenteel natuurlijk de grote AI-revolutie. Beeld en tekst worden allemaal kunstmatig verkregen en met elk juist menselijk commando kunnen we alles in woord en beeld oproepen vanuit een computer. De Zeis boekenserie sluit ook bij dit thema haarfijn aan. De voor- en nadelen. De ontwikkelingen die het kan maken. De Cumulus uit deel 1 is ook een echt karakter van het verhaal. Een AI-brein die onderdeel is van de toekomstige wereld. In het eerste deel een onmisbaar, vanzelfsprekend en geaccepteerd element. In Donder: Zeis 3 zijn we een boeiende ontwikkeling doorgegaan die zich kan meten aan alle hoofd- en bijkarakters.

Donder: Zeis 3 neal shusterman pelckmans blossom books lydia meeder vertaling boekenserie dood zeisen macht liefe dystopie hoofdstuk boek lezen samenvatting

Perfecte compositie

Donder: Zeis 3 is voor mij een perfecte compositie. En ik kies dat woord bewust. Er is namelijk een rol weggelegd voor een gelovige groepering van de Tonisten. En deze geloven in bepaalde overtuigingen die met geluid, muziek en frequenties te maken hebben. Dit komt door het verhaal heel divers terug, met bijvoorbeeld de Resonantie. Het verhaal zelf is ook op diverse manieren verteld. We springen door de tijd, lezen mee met bekenden en onbekenden. Vanuit het hoofdverhaal, maar ook vanuit losse artikelen. Er is een heus verhalend requiem geschreven. Nee echt, Shusterman heeft me van mijn huissokken geblazen. We gaan langs echte voelbare liefde, naar intense eenzaamheid en verlangens tot bestaan en bestaansrecht. Er wordt gesproken over Tolkien en Shakespeare. Er is ruimte voor genderfluïditeit.

De menselijke aard van behoefte hebben aan een doel wordt vanuit diverse oogpunten belicht. Maar ook de veranderlijkheid en de ongrijpbaarheid van het leven. Er wordt gedroomd, er zijn wensen, sommigen komen uit, sommigen spatten uiteen. Angsten en overwinningen worden gedeeld. En de eeuwige machtszin ook. Donder: Zeis 3 is groot, groter, groots. Maar toch zitten er ook rustmomenten in. Zoals de geheime locatie waar iets gaat plaatsvinden. Er zijn vele vraagstukken maar antwoord is te vinden in de Toon, de Tol en de Donder. Shusterman neemt de tijd, maar remt nergens in vaart. Alle stroken worden gebruikt tot het maken van een stevige vlecht die aan het einde zo perfect, mooi en strak zit. Ik ben hem als auteur alleen maar meer gaan waarderen.

Donder: Zeis 3 neal shusterman pelckmans lydia meeder blossom books tekst hoofdstuk boek dystopie macht liefde zeisen dood

Voor welke leeftijd is Donder: Zeis 3?

De Zeis trilogie is voor oudere Young Adults geschreven. Doordat het verhaal zo rijk is, met diverse karakters is het voor een ruim publiek boeiend. Ik heb als volwassene echt genoten. Shusterman gebruikt veel interessante thema’s, pakt actuele vraagstukken en schuwt geen ethische kwesties. Daarbij is zijn taalgebruik echt bovengemiddeld rijk. Mijn palet aan woorden is best bont gekleurd. Maar ik ben veel nieuwe of minder gebruikte woorden weer tegengekomen. Door het verhaal was het vaak duidelijk wat de betekenis is van deze woorden. Maar ik kan me voorstellen dat voor de minder sterke lezers het wel remmend zou kunnen werken. Overigens lees ik op internet de aanbeveling vanaf 12 jaar bij dit boek. Het boek tikt de 656 pagina’s aan dus je bent wel even lekker zoet in deze wereld.

Nieuwsgierig naar die rijke woorden? Ik heb een kleine selectie mooie voor jullie uit Donder: Zeis 3 gehaald:

  • Sonoriteit
  • Wijsgeer
  • Supplianten
  • Perimeter der Piëteit
  • Sinecure
  • Iteratie
  • Verordonneerd
  • Gedeclameerd
  • Devianten
  • Misantropisch
  • Quokka (die moest ik opzoeken! Is een dier :))
  • Anachronistische
  • Glossectomie (iel)
  • Kwintessens (Boeiend filosofisch gegeven)
  • Auspiciën

Vertaling Zeis

Lydia Meeder heeft de vertaling op zich genomen en ik vind het echt heel knap gedaan. Waar ik alleen bij deel 2 soms nieuwsgierig was naar de Engelse woorden, zo vloeiend vond ik alles lopen in dit laatste deel. Ik ben wel nieuwsgierig naar de Engelse woorden en vraag me af of ik het in die taal allemaal begrepen zou hebben. Voor Nederlandse begrippen is het al rijk. Maar geen idee of mijn kennis van de Engelse taal zo rijk is. Wat mij betreft is de vertaling echt goed gedaan, en doet dat dus geen afbreuk aan deze boeken. Er gaat niets lost in translation.

De Engelse titels zijn overigens respectievelijk: Scythe, Thunderhead & The Toll. Hieronder een tof interview met Shusterman over zijn Zeisenwereld. Want waar de meeste dysptopie verhalen gaan over wat er “mis” is. Zo was hij juist benieuwd naar hoe een wereld zou zijn waar alles “goed” zou zijn. Waar geen dood of ziekte meer is. Leuk om nog meer te verdiepen!

The world of Scythe (Zeis), interview met Neal Shusterman

Verfilming Zeis

Al een tijdje is bekend dat Zeis verfilmd gaat worden. Aan het einde van Donder: Zeis 3 geeft Shusterman dit ook aan in zijn dankwoord. Hij kijkt er naar uit om zijn verhaal verfilmd te zien worden. Ik sta hier uiteraard wat dubbel in. Deze trilogie is zo intens, zo rijk, dat mijn beeldende molentje flink aan het draaien is gezet. Ik zie de karakters voor me en alle locaties. En een ander beeld kan daar natuurlijk nooit aan tippen.

Aan de andere kant… soms zitten er pareltjes van verfilmingen bij. Ik kan best af en toe het boek prima loslaten en juist genieten van een goed verhaal wat weer verteld wordt. Daarnaast ben ik heel benieuwd naar de karakters en het verhaal wat voortkomt vanuit deze boeken. Ik hoop wel dat de grote lijnen worden aangehouden met de apotheose van Donder: Zeis 3 als kroon. Ach en het echte einde einde van het boek, zo mooi en prikkelend… ik hoop stiekem op meer dus zal zeker de verfilming gaan kijken.

Zeis samenvatting voor scholieren

Deze Zeis trilogie zou eigenlijk op elke leeslijst wel moeten staan. De diversiteit in rijkheid leent zich perfect tot boekbesprekingen, boekverslagen en andere boekgerelateerde “schoolverplichtingen”. Daarnaast trekt dit boek iedereen uit een bepaalde comfortzone. Want hou je van dystopie? Dat krijg je maar ook zoveel meer! Hou je van een goed liefdesverhaal? Dat zit er op diverse manieren in, plus heel veel meer. Spanning, angst, blijdschap, verbazing, gruwelen… dit is maar een kleine greep uit de emoties die Donder: Zeis 3, en de eerdere twee boeken rijk zijn.

Daarnaast staat het vol toffe thema’s! Van oudheid tot actueel. Pak iets van jouw interesse. Neem bijvoorbeeld alle Zeisen uit het boek en hun Zeisennaam en verwerk dit tot een verslag. Of pak juist actuele thema’s. Denk dan aan ethische kwesties, politiek, oorlogvoering, AI en klimaat. Maar je kan ook duiken in de betekenis van een requiem, een compositie en muziekstuk. Want zeker Donder: Zeis 3 is zo geschreven dat dit daarop aansluit. Meer interesse in architectuur? Dorische kolommen en neoklassieke constructies zijn enkele termen die ik voorbij heb zien komen. Vind je de menselijke psyche boeiend? Of geloofskwesties? Ook dat zijn leuke thema’s om uit deze boeken te halen.

Scythe / Zeis booktrailer gemaakt door de zoon van Shusterman

Alle boeken Zeis serie

Deze trilogie is tot een einde gekomen. Ik ben begonnen met Zeis, rolde door in Cumulus en met Donder ben ik aan het einde gekomen. Deze trilogie is één van mijn favoriete YA dystopie boekenseries kan ik wel stellen. Het is niet perfect, het tweede deel rommelde immers een beetje voor me. Maar wat Shusterman voor elkaar gekregen heeft vind ik zo subliem. Dat vraagt zeker om nog een reread. Ik ben ook benieuwd of dit complete verhaal met een duidelijk doel geschreven is, of dat het spontaan ontstaan is. Het laatste deel is zo anders dan het eerste deel, maar sluit toch zo goed aan. Ik denk ook dat ik zelfs nog niet elk laagje er uit heb weten te pikken. En ik denk dat iedere lezer ook weer iets anders ervaart en ziet.

Een indrukwekkend modern epos, met oog en liefde voor oudheid. Rijk aan taal en karakters en thematiek. Voelbare liefde en yes, een “flamboyante kapitein”. Alle kleuren van de mensheid komen aan bod. Soms voelde ik walging, dan weer floreerde een trots gevoel. Bovenal ook angst, want mensen zijn mensen… en dat brengt me dan meteen ook weer bij hoop. Duik in deze heerlijke poel der grijsheid en vorm je eigen mening. Geen zorgen, aanpassen mag. Dat is niet meer dan menselijk. Niet iedereen is een Astrid.

donder zeis 3 boekenserie neal shusterman dystopie macht liefde dood oorlog trilogie scythe lydia meeder blossom books pelckmans baeckens

Uitgeverij van Zeis boekenserie

Zeis is eerst uitgebracht door uitgeverij Baeckens in België en Blossom Books in Nederlands. De andere delen zijn nog steeds in handen voor Nederland bij Blossom Books, en voor België is dat Pelckmans geworden.

Ik moet echt gaan toewerken naar mijn einde van deze recensie. Maar het kost me moeite. Voor mijn gevoel mis is nog zoveel wat ik wil delen. Herhaling komt op een boeiende manier terug, in de Zeisnamen en gebeurtenissen. Maar ook in gebeurtenissen. Het lot van de mensheid? Zoals het grapje van Earhart, de ark, Atlantis.. maar ook een losbandige kunstenaar, modern Manhattan en een ascetische leefwijze. De waarheid kleurt naar het perspectief en dat heeft Shusterman heel treffend in dit verhaal weten te verwoorden. Ik heb genoten van Donder: Zeis 3 en de 2 eerdere boeken en ga deze zeker nog eens lezen!

Muziek uit het boek: Simon & Garfunkel – Bridge over Troubled Water (from The Concert in Central Park)

Boekentips passend bij Donder: Zeis 3

Specificaties Donder: Zeis 3

Auteur: Neal Shusterman | Uitgever: Pelckmans / Blossom Books | Vertaald door Lydia Meeder | 9789028979741 | Oktober 2023 | 656 pagina’s | Deel 3 Zeis boekenserie | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.