Mevrouw Kiosk – voor iedereen die niet in hokjes wil denken

De voorzijde van dit boek is eigenlijk al een verhaal op zichzelf. Daar zie je mevrouw Kiosk zitten, in haar Kiosk. Je vraagt je meteen af of ze er eigenlijk wel uit zou kunnen. En daar zit inderdaad meteen het probleem. Zit ze letterlijk vast in haar hokje. En daar begint een ontzettend verrassend prentenboek.

mevrouw Kiosk

Wanneer de kiosk je wereld is: Mevrouw Kiosk

Olga werkt al lang in een krantenkiosk. Zo lang dat ze er niet meer uit kan.
De kleine kiosk is haar wereld, maar ’s avonds droomt Olga van verre reizen en de zonsondergang aan zee.
Op een dag zet een toevallige gebeurtenis haar leven op zijn kop. Hoe ziet haar wereld er dan daarna uit?

De wereld achter de kiosk

Tja… je ziet het eigenlijk al als je dit prentenboek in handen krijgt: dit boek is gewoon ontzettend origineel! vanaf de voorkant zie je Olga (Mevrouw Kiosk) al in haar hokje zitten. Dit raampje is echt een uitsnede in het boek, waardoor je dus een klein beetje naar binnen kunt kijken. Maar omdat Olga behoorlijk flink is, zie je eigenlijk niet wat er verder in de kiosk te zien is. Zodra je de bladzijde openslaat, zie je hoe de binnenkant van de kiosk eruit ziet. Deze is gevuld met snoep, chips, lottokaarten en andere dingen die ze vanuit haar kleine winkeltje verkoopt.

Ook de lay-out van dit boek is ontzettend origineel. De ene keer heb je een illustratie die 2 volledige pagina’s vult, dan weer zijn de tekeningetjes vormgegeven als een soort stripje. Ook het lettertype is leuk, omdat het een handgeschreven tekst is. Qua uitstraling is dit boek dus echt wat anders. Een leuk feitje is dat dit boek eerst een geanimeerde kortfilm was, die prijzen won op filmfestivals overal ter wereld. En nu is Mevrouw Kiosk dus uitgebracht als boek. En…. ik heb het filmpje erbij gezocht, dat kun je hier bekijken! Ook heel leuk om in je klas bijvoorbeeld de combinatie van het boek te doen én het filmpje.

Mevrouw Kiosk

Een zoektocht naar geluk

Eigenlijk beschrijft dit prentenboek een zoektocht naar geluk. ’s Avonds, als haar klanten weg zijn, voelt ze zich vaak wat triest. Ze troost zichzelf door reistijdschriften te lezen. Zo kan ze dromen van verre zeeën en de ondergaande zon. Haar werkelijkheid is helaas anders. Maar door een onverwachte gebeurtenis komt er toch ineens verandering in haar leven en komt ze uit haar comfortzone. En zo wordt ze uiteindelijk toch heel gelukkig, gewoon zoals ze is. Dat is een mooie les. Het verhaal is anders dan andere prentenboeken die ik ooit heb gelezen. Ik denk dat dit vooral komt omdat dit verhaal zo realistisch is. Mevrouw Kiosk is een persoon die echt zou kunnen bestaan, ongelukkig met haar leven, vast in haar hokje. En door het lezen van dit boek besef je, dat je hier zelf wat aan kunt doen!

Specificaties ‘Mevrouw Kiosk’

Auteur en illustraties: Anete Melece | Vertaling: Edward van de Vendel | Uitgeverij: Lannoo | 9789401491990 | Mei 2023 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.