Hansje Pansje kevertje – een geweldig boek met activiteiten

Een van de eerste liedjes die ik zong met kinderen toen ik nog gastouder was, was Hansje Pansje Kevertje. Zo leuk uit te beelden met handen en perfect voor het herfstige weer zodra de herfst begon. En wat ben ik blij dat ik dit prachtige prentenboek mocht reviewen voor uitgeverij Pelckmans, en wat was ik blij verrast toen ik ook nog allemaal toffe activiteiten voor kinderen vond. Ik ga je er alles over vertellen en ook hoe je kans maakt op een eigen exemplaar!

Hansje Pansje Kevertje

Weet je het liedje nog?

Hansje Pansje kevertje
Die klom eens op een heg
Neer viel de regen
Die spoelde Hansje weg


Op kwam de zon
En die maakte alles droog
Hansje Pansje kevertje
Die klom toen weer omhoog

Onze held Hansje heeft nu zijn eigen prentenboek met het verhaal erachter. Want waarom klimt onze Hans nu naar boven in die heg? Nou dat kan ik je nu vertellen. Om zijn zus te redden!

Eigenwijze volhardende kinderen

Ouders van eigenwijze volhardende kinderen zullen een hoop in Hansje Pansje Kevertje herkennen. Waarom zou je luisteren naar je moeder en vader als je zelf een mening hebt. Als je de wereld wil ontdekken en niet klein gehouden wil worden. In een boerenheg woont de familie Pansje. En ondanks dat moeder en vader zeggen dat ze niet omhoog moeten klimmen doet de zus van Hansje dat toch. Maar als ze niet terug komt besluit Hansje om haar achterna te klimmen.

De reden voor de waarschuwing? Bovenin woont Vril en die lust wel wat kevertjes. Het moge gelijk duidelijk zijn door de illustraties wat Vril voor dier is.

Hansje zou die Vril wel eens willen slaan, heel hard! Zo boos is hij en hij gaat op pad. Maar telkens weer wordt hij nat en glijd weer naar beneden. Zou het hem lukken om boven te komen? En zal hij Vril dan gaan slaan? Maar het meest belangrijke van alles, zal hij zijn zusje kunnen redden?

Hansje Pansje Kevertje – rijke woordenschat en illustraties

Wat een rijk boek is Hansje Pansje Kevertje! Als leerkracht geniet ik van woorden als sapperlootjes, smikkel, pardoes en verdorie. Maar ook woorden als beukenhaag, juichen en schoonheid worden verwelkomd voor de woordenschat van kinderen.

En dan de illustraties! De vrolijkheid en energie spat er vanaf. Er is zoveel te zien dat ik dit boek wel 20 keer kan voorlezen en me steeds iets anders opvalt. De meeste illustraties zijn waarheidsgetrouw, maar een libelle met een haarfohn, kam en handdoek? Een mug met een paraplu?
En dat feestje werd compleet toen ik allerlei soorten kevers met muziekinstrumenten in de weer zag. Inclusief een 6 potige dirigent. Geweldig!

Activiteitenbundel in de herfst met kevers

Tijd voor het toetje. Er zit nog een geweldige activiteitenbundel achterin het boek. Die ook voor de kleuterklas echt bruikbaar is! Met opdrachten als:

 • hoe ziet je familie eruit als jullie kevers zouden zijn
 • maak het spinnenweb af
 • zoekkaart herfst
 • ganzenbord spel kevers en klevers (inclusief regendruppels om terug te glijden)
 • vouw een kever
 • recept voor lieveheersbeestjes
 • activiteit voor de speelzaal
 • activiteit voor buiten
 • theateractiviteit
 • tekenopdracht

Hansje Pansje Kevertje is een prentenboek dat je in je kleuterklas moet hebben, maar ook thuis heel handig is! Ik weet zeker dat je dit boek meerdere keren gaat voorlezen en dat de kinderen geboeid blijven luisteren. Laat ze steeds meer delen zelf zeggen en oefen natuurlijk het liedje met de gebaren!

Specificaties Hansje Pansje Kevertje

Auteur: Inge Bergh | illustraties: Kristina Ruell | Uitgeverij Pelckmans | 9789464291841 | 21 september 2023 | 48 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

hoofdfoto

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

10 reacties

 1. Hansje Pansje Kevertje is één van de favoriete liedjes van mijn zoontje Sepp. Mama en Sepp zijn zeer benieuwd naar het verhaal achter dit liedje en vinden het super leuk om Hansje graag beter te leren kennen.

 2. Geweldig boek om voor te lezen aan mijn kleinkindjes waar ik op mag passen. Daar beleven we samen veel plezier aan

 3. Superleuk voor onze kleine Suus! Ze houdt erg veel van boeken en zingen! Het liedje van Hansje Pansje Kevertje zingt ze ook graag!

 4. Dit liedje zong ik al voor mijn kinderen, zou leuk zijn dit ook voor mijn kleinkinderen te doen

 5. Super leuk.! Wat een mooi boek, hier worden mijn kinderen heel blij van.! Waag graag een kansje mee, elke avond gezellig in het grote bed samen een boekje lezen.❤

 6. Mijn dochter is zot van ´lieve beestjes´. Ook in de klas zullen ze weten wat er mee te doen en zelf ben ik fan van het bijhorende massage versje. Benieuwd wat het boek nog meer te bieden heeft

 7. Lijkt mij een erg leuk boek voor de kleinkinderen! En het leuke is dat het dus nog meer is dan een boek maar ook nog allerlei andere activiteiten bevat. Zalig! Ik vind het genot om kinderen nog met “echte” boeken in de weer te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.