Midwinternacht – een persoonlijk familieverhaal

De donkere dagen voor kerst zijn altijd ontzettend sfeervol. Tijd voor familiebezoek en sfeervolle tradities. De Midwinternacht is de langste nacht van het jaar, maar daarom ook de wedergeboorte van het licht. In dit bijzonder sfeervolle prentenboek gaat een familie op bezoek bij hun oma, in deze donkere periode.

midwinternacht

Op bezoek bij oma: Midwinternacht

Oma heeft zin in kerst en is druk met de voorbereidingen voor het diner. Het is de eerste kerst zonder opa en ze voelt zich alleen. Haar familie komt die avond logeren, maar waar blijven ze? Ze zijn veel te laat! Gelukkig is oma niet helemaal alleen, want er wonen ook vijf spookjes in het huis. Ze willen iets voor oma doen, want ze vinden het zo zielig dat ze ongerust is. Daarom verzinnen ze een plan: ‘Als die familie niet op komt dagen, dan doen wij toch net of we die familie zijn en verkleden we ons?’ Dan hoeft oma niet zo lang te wachten.
Maar ze weten niet dat oma een kerststalletje op de plaats van de familiefoto’s heeft gezet. Verkleed als herders, en met een paar schapen, bellen ze bij oma aan. Als de familie eindelijk komt, verdwijnen de spookjes. Maar de schapen? Die blijven nog eventjes.

Een boek over familie

Midwinternacht is natuurlijk een boek in de kerstsfeer, maar is vooral een boek over familie. Want je merkt al vanaf het begin van het boek dat oma eigenlijk misschien best eenzaam is. Ze woont helemaal alleen in een afgelegen huis en kijkt door het raam om te zien of haar zoon met zijn gezin er al aan komt. Maar waar oma alleen in het huis zit te wachten (nou ja, samen met de spookjes), is haar zoon met zijn gezin onderweg. En dat heeft meteen een andere dynamiek.

De dynamiek van een jong gezin, dat altijd haast heeft en omdat het zo druk is, altijd te laat komt. Wanneer vader dan ook nog een andere afslag neemt, en ze op een donker landweggetje komen. En dan hoor je vader zeggen (zoals je dat zelf ook misschien wel zou zeggen): ‘Dat paaltje stond er eerder echt niet hoor. Ik weet het zeker.’ Wanneer de familie helemaal compleet en gezellig bij elkaar is, is het tijd voor Midwinternacht. Oma lijkt wel een beetje vermoeid en in de war, maar is blij met dit gelukkige moment.

rit in het donker

Een prentenboek van Rick de Haas

De schrijver en illustrator van Midwinternacht is Rick de Haas. Je kent zijn tekeningen vast wel van de Mees Kees boeken én de Gorgels. Maar dit boek is zijn eerste prentenboek sinds 15 jaar. Dat maakt het toch wel bijzonder.
En het boek is zelf ook bijzonder. Het is gevoelig en mooi. Toen ik als volwassene het boek las, was ik ontroerd door het einde. Want wat is er nu precies met oma aan de hand? Maar ik vraag me af of jonge kinderen dit einde er ook uit halen. Dat maakt het ook wel weer mooi, zo kan ieder er iets anders uit halen.

De tekeningen zijn, net als het verhaal, warm en sfeervol. Je zit meteen in die donkere dagen voor kerst. Midwinternacht is de kortste dag van het jaar, en daardoor dus ook de dag met het meeste duisternis. Mensen steken daarom in deze periode niet voor niets zoveel kaarsjes en lampjes aan. Maar na de duisternis komt licht, want na Midwinternacht gaan de dagen weer lengen en breekt er een tijd van licht en hoop aan. En dat is een troostende boodschap bij dit mooie boek.

Specificaties ‘Midwinternacht’

Auteur en illustraties: Rick de Haas | Uitgeverij: Ploegsma | 9789021684895 | 8 november 2023 | 40 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.