Het stockholmsyndroom – Een spannend psychologisch spel

Het verhaal in Het stockholmsyndroom neemt je mee in een gijzeling. Vanaf het begin van het boek word je meegesleept in het verhaal van Lauren en haar bizarre situatie. Onverwachtse wendingen en spannende psychologische spelletjes houden je aan het boek gekluisterd. De nieuwste thriller van Ellen Lina, uitgegeven door uitgeverij de fontein.

Het stockholmsyndroom - Een spannend psychologisch spel

Het stockholmsyndroom

Lauren wordt gegijzeld gehouden in haar eigen huis. Wat is het motief van de agressieve gijzelnemers? Wie is de opdrachtgever? Er is een gijzelnemer die Lauren beschermt, maar voor hoe lang dit lukt…?

Lauren wordt samen met haar zoontje Xavian overvallen in hun tuin. Zes mannen gijzelen Xavian, maar wanneer Lauren smeekt om hem vrij te laten in ruil voor haar, wordt zij in het huis gevangengehouden. Waarom is haar gezin het doelwit van een gijzeling? Lauren probeert erachter te komen en ondertussen te ontkomen aan de brute agressie van de gijzelnemers. Gelukkig heeft Lauren Yvar, de enige gijzelnemer op wie ze kan bouwen en die haar beschermt, maar hoelang lukt dit? Wat is het motief van de gijzelnemers en wie is hun opdrachtgever?

‘Het stockholmsyndroom’ is de tweede thriller van Ellen Lina.
Eerder schreef ze voornamelijk romans.

pagina stockholmsyndroom

Mindf*ck

Het stockholmsyndroom was voor mij écht een thriller zoals ik deze graag lees. Vol psychologische spelletjes en met hoge spanning. Ik ben tijdens het lezen zeker verrast door plotwendingen en waarheden en hier geniet ik van.

De intro van het verhaal schetst een lief gezinnetje, bijna perfect. Dat is het vast niet, maar ik heb het gevoel dat deze banden wel oprecht zijn. Lauren en Xavian (zoontje) worden overvallen in de tuin en een groep mannen gijzelt Xavian. Lauren komt uiteindelijk binnen te zitten en Xavian lijkt veilig. Toch komen er steeds meer stukjes waarheid aan het ligt die diverse personen in nieuw daglicht zetten. Ik heb enorm getwijfeld aan vrijwel iedereen maar mijn onderbuikgevoel bleek uiteindelijk vaak goed te zitten.

Onderlinge banden en iedereens eigen geschiedenis en verhaal zijn goed uitgewerkt. Doordat dit goed in elkaar zit kon ik veel dingen niet gokken of voorspellen. Dit droeg bij aan de spanning. Er zijn goede plannen gemaakt en de onderlinge interacties zijn slim geschreven. Het verhaal leest gemakkelijk weg en houdt de lezer goed in zijn greep.

Iemand die gevoelens krijgt voor zijn gijzelnemer, heeft last van het stockholmsyndroom. Maar waarom is dat syndroom vernoemd naar de Zweedse hoofdstad? De naam stockholmsyndroom ontstond toen de Zweedse Janne Olsson in 1973 ontsnapte uit de gevangenis en vier bankmedewerkers gijzelde in een bank in Stockholm.

definitie stockholmsyndroom

Bijzondere namen

Je leest in Het stockholmsyndroom voornamelijk vanuit het perspectief van Lauren. Toch krijg je later bijvoorbeeld ook dingen te lezen vanuit het perspectief van een van de gijzelnemers, genaamd Yvar.

Deze groep gijzelnemers hebben allen namen uit Vikings, een viking serie die te zien is op streamingdiensten. Persoonlijk genoot ik enorm van deze serie en vond ik dit dan ook leuk om terug te lezen. De groep gijzelnemers is soms ook wel echt grof, ongemanierd en gevaarlijk dus de link is ook toepasselijk.
Meer van uitgeverij de fontein lezen? Zie hier enkele van onze blogs over spannende boeken en thrillers van uitgeverij de fontein;

Conclusie

Al met al eindigde het stockholmsyndroom positiever dan ik verwacht had, ik vreesde voor een bruut einde. Ik heb enorm genoten van dit boek en had ook niet eerder iets van Ellen Lina gelezen. Haar vorige thriller De burgerwacht ga ik zeker ook lezen. Ben je hier ook benieuwd naar?
Lees dan onze blog over dit boek: De burgerwacht – Thriller die je niet weglegt

Ellen Lina

Ellen Lina werd in 1983 geboren in Arnhem en woont nu met haar gezin in Huissen. Ze rondde de PABO af en werd docent op het MBO, werkte als leerkracht op het speciaal onderwijs op Curaçao en werkt momenteel als trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs. Eerder schreef ze romans, spannende romans en thrillers.

Specificaties ‘Het stockholmsyndroom’

Auteur: Ellen Lina | Omslagontwerp: Studio Jan de Boer | Omslagillustratie: Stephen Mulcahey / Trevillion images | Uitgeverij: de Fontein | E-book 9789026157936 | Paperback: 9789026157929* | Augustus 2023 | 304 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier voor Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.