In de gewoontoren – een Bas & Klara boek

Nadat ik Bas & Klara op de markt had gelezen met mijn zoon van 5, wilde hij direct door met het volgende deel. Bas & Klara in de gewoontoren is net zo tof gemaakt met FIMO klei. Een boek dat zeer goed past bij het thema van de Kinderboekenweek 2023; Bij mij thuis. Bas en Klara gaan langs alle gezinnen die bij hen wonen in de gewoontoren. Een bont gezelschap, in allerlei verschillende samenstellingen wonen namelijk zij samen. Diversiteit ten top in dit boek!

In de gewoontoren

In de gewoontoren

Bas en Klara spelen met een ballon in de trappenhal van het flatgebouw waar ze samen met hun papa wonen. Plots gaat de ballon vliegen, Bas en Klara gaan op zoek. Op elke verdieping kijken ze binnen. Ze ontmoeten alle gezinnen en bewoners van de gewoontoren.

Kitty en Capucine, Musa en Dieter, Grietje…
Elk gezin is anders en elk gezin is prachtig op zijn eigen manier. En dat is eigenlijk heel gewoon. Liefde is Liefde en dat is zo fijn. Ga mee met Bas en Klara op hun heel bijzondere zoektocht.

Diversiteit

Bas & Klara in de gewoontoren legt de nadruk volop op diversiteit. In het boek maken we kennis met een gezin met twee papa’s, een bewust alleenstaande moeder, twee mama’s en een samengesteld gezin. Maar ook met een gezin waarbij de vader thuis is en de moeder een drukke baan heeft, een weduwe, een meisje in een rolstoel, een gezin waar een kindje is overleden en adoptie. Een prachtig boek om in gesprek te gaan met kinderen hierover. Wel ligt de nadruk hier heel erg op, waardoor het tijdens het voorlezen zonder dit doel wellicht wat als ’te veel’ over kan komen.

In de gewoontoren

Sommige boeken normaliseren de diversiteit heel erg, bij Bas & Klara in de gewoontoren gebeurt dit mijns inziens niet. Er ligt volledig de nadruk op de verschillende samenleefvormen, waardoor dat het onderwerp van gesprek wordt. Ik vind dat niet verkeerd, maar het heeft wel een ander doel. Ik las het boek met mijn zoon en we voerden een heel mooi gesprek over gezinssamenstellingen. Dat doel is dus zeker bereikt!

Ik kreeg wel een klein beetje de kriebels van de eerste bladzijde. Daar staat: “Liefde is Liefde. Laat niemand aan de Liefde in jouw hartje komen. In gesprek met mijn man probeerde ik te achterhalen waar deze kriebels vandaan komen. Ik denk dat dit eigenlijk alleen maar door het gebruik van het verkleinwoord ‘hartje’ komt. Iets puur persoonlijks dus. Mocht je hier ook niet zo’n fan van zijn, laat je er niet door weerhouden om de rest van het boek te lezen!

In de gewoontoren kun je ook zoeken

Een leuk detail van de Bas & Klara boeken is dat er subtiel een zoekopdracht verweven is. In Op de markt konden de kinderen op zoek naar de drollen van Marshmallow. In de gewoontoren valt er op elke bladzijde speelgoed te vinden die Bas en Klara hebben laten slingeren. Kinderen blijven heel gemotiveerd en betrokken bij het lezen van dit boek, omdat het zoekelement erg aanspreekt. Het is geen moeilijke zoektocht, waardoor kinderen ook nog geboeid blijven luisteren naar het verhaal.

Naast zoeken kunnen de kinderen ook veel woordenschat opdoen in De gewoontoren. Thaïs Vanderheyden gebruikt rijke taal, met veel synoniemen voor bepaalde woorden. Dit maakt dat de kinderen de woorden aan elkaar kunnen verbinden, iets wat zorgt voor een rijk netwerk aan woorden binnen hun woordenschat. Dit is nuttiger dan het opdoen van ‘losse woorden’ blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, dit boek sluit daar dus heel goed bij aan.

Geweldige illustraties

Mijn zoon is echt gek op de Bas & Klara boeken, omdat hij groot ontzag heeft voor de wijze waarop ze zijn gemaakt. De illustraties zijn praatplaten en kunstwerken op zich. Op elke bladzijde is zoveel te zien. Door middel van FIMO klei, stokjes, stof, papier, wol, ijslollystokjes en nog zoveel meer materialen zijn er scenes gemaakt waar het verhaal zich afspeelt. Mijn zoon pakte direct het andere Bas & Klara boek erbij, waaruit blijkt dat de figuurtjes herkenbaar zijn in beide boeken. We kwamen er toen ook achter dat Bas & Klara in de gewoontoren eigenlijk het eerste boek is, maar ze zijn absoluut los van elkaar te lezen.

In de gewoontoren

De kamers zijn zo gedetailleerd gemaakt dat er elke keer iets nieuws te zien valt. Dit maakt het ook voor een volwassene echt heel leuk om te bekijken. Een kleedje hier, titels op kleine boekjes, kleine kunstwerkjes op de planken, het is echt fantastisch in elkaar gezet. Zo goed doordacht ook, er is heel veel aandacht aan besteedt.

Specificaties Bas & Klara in de gewoontoren

Auteur: Thaïs Vanderheyden | Fotografie: Tom Vekemans | Uitgever: De Limonadefabriek | 32 pagina’s | mei 2021 | 9789463889209 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.