Verdoofd – een spannend jeugdboek, gebaseerd op de actualiteit

Wat doe jij als je leven een chaos is? Dat staat op de cover van het boek Verdoofd. Hierdoor weet je eigenlijk al bijna meteen dat het leven van het hoofdpersonage een chaos is. Maar waarom? De flaptekst laat wel iets los maar niet alles. Hierdoor werd ik getriggerd om het boek te lezen. Verdoofd is weer een boek dat fictief is, maar qua gebeurtenissen wel dichtbij de werkelijkheid komt. Ook dat zorgde ervoor dat ik dit boek graag wilde lezen. Wil je weten wat ik van Verdoofd vond? Lees dan snel verder!

Verdoofd cover

Verdoofd

Verdoofd gaat over de zestienjarige Mikolaj. Als puber maakt hij in de privésfeer emotionele gebeurtenissen mee. Hij woont bij zijn oma. Zijn moeder is dood en waar zijn vader is, dat weet hij niet. In zijn vrije tijd hangt hij rond op straat. Hij begint met pakketjes rondbrengen voor een gozer. Die gozer dreigt o.a. Mikolaj in te ruilen voor een ander als Mikolaj niet zegt wat hij doet of als hij niet snel genoeg is. Ook mag Mikolaj de naam van die gozer niet noemen. Als hij hoort dat zijn oma ziek is, wordt hij zelf leider van een straatbende, al staat hij nog steeds ‘onder’ Edgar in de rang. Er worden auto’s in brand gestoken. Hij weet op een listige manier uit handen van de politie te blijven, totdat zijn wereld volledig instort….

Verdoofd achterkant

Een spannend boek

Verdoofd is een spannend jeugdboek voor kinderen vanaf ongeveer twaalf jaar. Verdoofd is makkelijk te lezen en er komen geen hele lastige woorden in voor en ook de zinnen zijn niet te lang. Mijnders heeft een prettige schrijfstijl. Er komen in Verdoofd veel emoties en thema’s voor: Verdriet, haat, woede, angst, de dood, macht, vriendschap en liefde. Als lezer voelde ik vooral heel erg het verdriet en de angst van Mikolaj. Op het eind realiseert Mikolaj zich ook wie zijn echte vrienden zijn.

Door al deze thema’s die in Verdoofd voor komen, maakt het een heel mooi en goed boek voor de jeugd. Het is heel realistisch geschreven, waardoor de jeugd zich vaak meer herkent in de gebeurtenissen. Ik hoop dat veel jeugdige lezers dit boek op zullen pakken. Vooral omdat ze zich dan misschien realiseren dat als ze verdriet of woede voelen, of wat dan ook, ze met iemand moeten gaan praten, in plaats van op straat zwerven en kattenkwaad uithalen. Al dan niet in een bende. Ook het effect van groepsdruk wordt in Verdoofd goed duidelijk gemaakt.

Over Hans Mijnders

Hans Mijnders is naast auteur, al veertig jaar werkzaam in het onderwijs. Eerst als groepsleerkracht, nu al heel wat jaren als directeur van een 17-klassige basisschool. Hans Mijnders schrijft gemiddeld twee boeken per jaar. In 1999 verscheen zijn eerste jeugdboek, najaar 2023 alweer zijn 58ste boek. Met zeven boeken won Mijnders de Eigenwijsprijs: de prijs van de kinderen voor hun favoriete jeugdboek in een jaar. In 2023 won hij met CRASH de Young Adult Prize. Als onderwerp kiest Hans Mijnders meestal voor een actueel, hedendaags thema, waarin jongeren zichzelf kunnen herkennen.

Specificaties Verdoofd

Auteur: Hans Mijnders | Uitgeverij: Columbus (onderdeel van Royal Jongbloed Publishing) | september 2020 | 119 pagina’s | 9789085434443 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.