Het perfecte gezin, een geheim maakt daar een einde aan

‘Het perfecte gezin’. Als je sociale media moet geloven heeft iedereen dat tegenwoordig. Je ziet niets anders dan lachende gezichten, klinkende glazen, en tedere knuffels. Elk uitje of visite is een succes. De werkelijkheid is echter vaak anders. Het zijn slechts momentopnames. Net zoals de prachtig opgeruimde huiskamers en keukens die je voorbij ziet komen op Instagram. Deze zijn in het echt, over het algemeen één chaotische bende. Maar het leven is nu eenmaal ook chaotisch en druk. Ook hier vliegen geregeld de dakpannen van het dak en minder opgeruimd dan ik hoop. Is dat erg? Nee, helemaal niet. Wat ik wel erg vind is de schijn die daarover wordt opgehouden.
Het gezegde ‘Het gras is altijd groener bij de buren’, bestaat niet voor niets. En zo erg als in het boek ‘Het perfecte gezin’ zal het hopelijk bij niemand zijn.

Het perfecte gezin, zwart wit

Het verhaal van het perfecte gezin

Caro is getrouwd met de dertig jaar oudere Oscar, een rijke vastgoedmagnaat. Samen met hun zeventienjarige dochter, Violet, verhuizen ze vanuit Amsterdam naar een ruime villa in de provincie. Daar maken ze al snel kennis met hun nieuwe buren. Wanneer er korte tijd later een baksteen door het keukenraam vliegt, vraagt het echtpaar zich af: zijn we wel gewenst in de nieuwe buurt?
Echter blijkt dit het begin van een reeks gebeurtenissen die de relatie tussen Oscar en Caro op scherp zet. Als Violet verdwijnt, verandert hun leven pas echt in een nachtmerrie.
Om hun dochter terug te vinden zijn Caro en Oscar volledig op elkaar aangewezen. Maar zo gemakkelijk is dat niet, want allebei dragen ze ook nog hun eigen geheimen met zich mee. Zijn ze dan uiteindelijk toch niet het perfecte gezin?

Het perfecte gezin
Synopsis

Auteur Marieke Damen

Marieke Damen is geboren in Doetinchem. Ze groeide samen met haar twee broers op in het nabijgelegen dorp Wehl. Als kind was ze dol op buiten spelen maar eenmaal binnen pakte ze een boek en begon te lezen. Haar grootste angst was dat de bibliotheek niet genoeg boeken voor haar zou hebben.
Toen ze vijfentwintig jaar was ging ze naar Zuid-Afrika om vrijwilligerswerk te gaan doen. Daar ontdekte ze ook haar passie voor schrijven. Het duurde uiteindelijk toch nog wel tien jaar voor haar eerste (kinder-)boek verscheen: Saffie, de slang*.

Ze volgde nog een masterclass schrijven en begon aan haar eerste thriller, Stilleven*, dat in 2020 gepubliceerd werd. Hiermee won ze de Thrillzone Award, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut. In 2022 verscheen de volgende thriller: Onbreekbaar*. En dan nu haar derde psychologische thriller ‘Het perfecte gezin’.

Auteur Marieke Damen
Auteur Marieke Damen

Een dijk van een proloog

De proloog van dit boek ‘Het perfecte gezin’ telt slechts twee bladzijden, maar zijn dusdanig beklemmend geschreven dat het onmogelijk is om het boek weg te leggen. Je moet en wilt doorlezen. Al snel blijkt dat ze deze schrijfstijl doorzet want aan het einde van elk hoofdstuk creëert ze een cliffhanger momentje. Marieke Damen weet het verhaal onderhoudend te houden en niet te ver door te gaan in details. Een perfecte combinatie voor een goede thriller.

Een beklemmend proloog

Goed uitgewerkte personages en een logisch verloop

In elke hoofdstuk komt een andere personage aan het woord. Zo krijg je een breder beeld van de geschetste situatie en weet je hier en daar al meer dan een andere hoofdpersoon weet. Ook springt het verhaal af en toe terug in de tijd. De geheimen die over ‘het perfecte gezin’ dan onthuld worden zorgen voor nog meer spanning. Ondanks dat er veel gebeurt blijft het allemaal wel erg overzichtelijk en lees je in een logisch verloop naar het einde toe.

Het perfecte gezin, Caro
Elk personage een eigen hoofdstuk

Een heel ander einde dan verwacht

Tijdens het lezen van boeken heb je als lezer toch altijd wel een bepaald idee over het einde van het boek. Bij ‘Het perfecte gezin’ kun je daar zomaar eens, net als ik, helemaal naast zitten.
Uiteindelijk komen alle geheimen boven water en is niets meer wat het lijkt. Zoals Marieke Damen zelf in haar nawoord al zegt: ‘’Je weet nooit wat er zich achter een voordeur afspeelt’’. Soms blijken de bewoners het niet eens van elkaar te weten. Dat is de doodsteek voor het gezin uit dit boek gebleken. Dat heeft ze zo goed weten te beschrijven, complimenten hiervoor.

Het perfecte gezin
Tegenwoordig denken we te veel


Het boek ‘Het perfecte gezin’ is een absolute aanrader en naar mijn mening haar beste boek nu toe. Hopelijk zet deze lijn zich voort in een nieuw boek.

Boekentips passend bij Het perfecte gezin

Specificaties Het perfecte gezin

Titel: Het perfecte gezin | Auteur: Marieke Damen | Uitgeverij: Harper Collins | Eerste uitgave: november 2023 | Aantal bladzijden: 349 | ISBN 9789402713619 | ISBN E-book 9789402769425 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.