De boekenbus van Eland – een sfeervol prentenboek

De cover van De boekenbus van Eland spreekt mij gelijk aan. Een lieve, kleurrijke, gedetailleerde illustratie prijkt op de voorkant. Ik zie dieren lezen en een hele bus vol boeken. Dat past natuurlijk heel erg bij mij als kinderboekenfan. Naast de bus zie ik twee dieren die, vul ik zelf in, over boeken praten. Ook dat doe ik heel graag. Ik kan dan ook niet wachten om het boek open te slaan!

De boekenbus van Eland

De boekenbus van Eland

Eland heeft een plan: hij begint een bibliotheek. Niet zomaar een bibliotheek, maar eentje in een bus!
Zo kan hij voor iedereen het plezier van lezen bereikbaar maken.

Bovenstaande flaptekst staat op de cover van De boekenbus van Eland. Inga Moore schreef en illustreerde dit boek.

Illustraties

Laat ik beginnen met de illustraties. Deze zijn zo gedetailleerd, sfeervol en lief dat ik er naar kan blijven kijken. En ik niet alleen, want mijn zoontje Mees (5 jaar) is echt helemaal verliefd op dit boek.

Dit is echt mijn allerleukste lievelingsboek!!

Mees, 5 jaar

Mees vertelt mij dat de plaatjes het allermooist zijn van De boekenbus van Eland. Hij wil zelf wel in het dierenbos wonen zegt hij. Ook de boekenbus vindt hij heel mooi gemaakt. Mees houdt veel van boeken en hij zou ook wel zo’n mooie boekenbus willen. Hij vindt het plaatje van de boekenbus dan ook het allermooist, zeker op de bladzijde waar ook het bos te zien is. Hij wil jullie dit heel graag zelf laten zien:

De mooiste afbeelding

Boekpromotie aan de hand van De boekenbus van Eland

De boekenbus van Eland is op alle vlakken hét boek voor boekpromotie. Zowel de inhoud, de vormgeving en de gekozen taal zijn voor mij van toegevoegde waarde om het belang van boeken te onderstrepen.

De bibliotheek

Binnenkort zijn de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen. Naast de uitgezochte voorleesboeken vind ik De boekenbus van Eland heel geschikt om te gebruiken hierbij. Ik zie het voor me dat de leerkracht met kinderen en ouders gaat lezen uit dit boek als start van de voorleesdagen. Eland wil namelijk bevorderen dat mensen thuis gaan voorlezen. Hij doet dit door boeken beschikbaar te stellen in zijn boekenbus, op deze manier hoeven de dieren niet de stap te zetten naar de bibliotheek, maar rijdt de bibliotheek zo het bos in.

Ook is het boek geschikt om te spreken over laaggeletterdheid. Want de dieren uit het bos willen graag voorlezen, maar kunnen nog niet lezen. Je ziet dat dieren elkaar gaan leren lezen, zodat iedereen kan genieten van het voorlezen aan het gezin. Dat voorlezen sfeerverhogend is wordt prachtig onderstreept door de illustraties in het boek.

Nieuwe begrippen

Aan de hand van De boekenbus van Eland leren de kinderen ook nieuwe begrippen. Het boek is best rijk qua taal. Bibliothecaris, autokerkhof, everzwijnen, repareren zijn laagfrequente woorden. Dit betekent dat deze woorden niet vaak voorkomen in de omgeving van kinderen, waardoor ze vaak wat onbekender zijn. Ook uitdrukkingen als ‘geen vin kunnen verroeren’ en ‘als haringen in een tonnetje’ worden heel natuurlijk ingevoegd in de tekst.

De rijkere taal en gedetailleerde tekeningen nodigen uit om De boekenbus van Eland vaker voor te lezen. Kinderen zijn daar gek op, zeker als er elke keer weer iets nieuws te ontdekken valt. Neem dan ook de tijd om het boek te lezen en te bestuderen. Dat is het waard!

De boekenbus van Eland

Specificaties De boekenbus van Eland

Auteur: Inga Moore | Uitgever: C. de Vries – Brouwers | 48 pagina’s | september 2022 | 9789061742432 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.