Het Alles – over een verontrustende digitale wereld

Het Alles is het nieuwe boek van de Amerikaanse schrijver Dave Eggers. Eerder schreef hij al de bestseller de Cirkel. Het Alles is een soort toekomstbeeld als vervolg hierop. Eigenlijk een verontrustend en vreselijk verhaal over een land dat in een Big Brother XXl situatie is beland. Of een soort moderne variant van 1984 (van George Orwell). Hoe dan ook, een verhaal wat je meezuigt in een bizarre tijd en wat je genoeg stof geeft tot nadenken. Want hoe dichtbij of ver weg is deze realiteit?

De Every

In Het Alles draait het om de organisatie de Every. Dit enorme bedrijf digitaliseert, structureert en schrijft voor wat mensen moeten doen en niet moeten doen. Hoe leid je een goed leven? De Every maakt hiervoor een ‘one size fits all’ format, wat zij voorschrijven aan hun gebruikers. De werknemers verzinnen allerlei tools en projecten om mensen beter te laten zijn. En dan gaat het om het klimaat, gezondheid, onderling contact, hoe je werk doet, verspilling van eten, minimalisme enz enz. Risico’s vermijden staat hoog in het vaandel. De werknemers en ook de klanten worden continu gemonitord. Hoeveel heb je geslapen, hoeveel sociale contacten heb je gehad, ben je vriendelijk geweest, je moet nog meer bewegen, na een gesprek kun je de ander een review geven enz. Alles wordt gezien en vastgelegd, overal wordt er meegekeken. Het effect daarvan is dat mensen zich beter gedragen. En enorm veel vrijheid inleveren.

Het Alles is een monopolist die steeds meer bedrijven opkoopt, grote invloed heeft op de maatschappij en de politiek. Iedereen wil daar werken: het biedt veiligheid en structuur. Behalve Delaney, zij verafschuwt de Every. Toch solliciteert zij. Met maar 1 doel: het bedrijf van binnenuit te ruineren.

Delaney in Het Alles

De Every, Het Alles, is een soort campus waar allerlei bedrijfstakken aan de slag zijn. Na verschillende sollicitatiegesprekken mag Delaney het hermetisch afgesloten bedrijf binnen en ontmoet ze de meest wonderlijke mensen. Het lijkt een soort sekte, van mensen die elkaar steeds naar de mond praten, kritiek is niet de bedoeling en ze steken elkaar aan door in een soort ‘model’ wereld te leven. Delaney verafschuwt de rol van de Every in het leven:je wordt continu gemonitord, de keuzevrijheid is ingeperkt enz. Als nieuw medewerker bedenkt ze samen met haar huisgenoot Wes nieuwe tools. Bijvoorbeeld een systeem waaruit blijkt of je in contact met een vriend of vriendin eerlijk en oprecht bent, dus echt een goede vriend bent. Het idee is om zulke extreme tools te bedenken dat de mensen in opstand komen en Het Alles verdwijnt.

Dave Eggers het alles

Alles verdwijnt in Het Alles

Delaney wordt meer en meer meegenomen in het gedachtengoed van de Every en heeft soms moeite om bij haar oorspronkelijke plan te blijven. Ze maakt nieuwe vrienden, waardoor haar dubbelrol zwaar is. En ze merkt bij zichzelf dat ook zij gevoelig is voor de tools van de Every, het is een soort hersenspoeling. Ze ziet hetzelfde gebeuren bij haar vriend Wes. Alles wordt gescoord, je moet steeds overal aan voldoen. En tegelijkertijd leeft de illusie dat ze de wereld verbeteren en zich ontwikkelen in steeds betere mensen. De Every wordt steeds extremer, en het verschil met de ‘buitenwereld’ steeds groter. Niet iedereen kan hier tegen. In een soort onderstroom plegen mensen zelfmoord, of worden ze uit de weggeruimd? Dit blijft allemaal geheimzinnig. Kan Delaney haar plan uitvoeren, terwijl ze van alle kanten in de gaten wordt gehouden, en een coupe kan plegen.

het alles

Verontrustend goed boek

Ik heb met gemengde gevoelens Het Alles gelezen, precies zoals Dave Eggers het bedoeld heeft denk ik. Het Alles voelt als een soort extreme Big Brother, echt next level. Tegelijkertijd zijn er ook wel dingen die herkenbaar zijn, bijvoorbeeld vanuit de discussies rondom corona en de toeslagenaffaire. Maar ook hoe Facebook zich bijvoorbeeld gedraagt en de discussies rondom privacy. Het is een prachtig vreselijk boek. Goed geschreven, waarbij je steeds meer een beklemmend gevoel krijgt. Het tussenstuk waarin Delaney bij de Every werkt en er steeds meer ontwikkelingen zijn, was voor mij wat aan de lange kant. Verder heb ik het in 1 ruk uitgelezen, en hoop ik dat de fantasie van Eggers veel verder gaat dan onze realiteit ooit zal worden.

Specificaties Het Alles

Auteur: Dave Eggers | Uitgever: De Bezige Bij | Vertaald door Lidwien Biekmann, Elles Tukker, Gerda Baardman | Oktober 2021 | 9789403149110 | 456 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.