Dante 1, een tweede deel uit de dystopische YA Slaves serie

Zo lang als dat de boeken van de Slaves serie hebben moeten wachten om opgepakt te worden… zo gulzig heb ik nu twee delen achter elkaar verslonden. Dante 1 is het tweede boek uit deze serie en dit keer lezen we niet mee met Delicatusslaaf Raven. Maar met de Trasherslaaf op de Free-List: Dante. Een nieuw verhaal, een nieuwe POV maar zo ingenieus verweven. De dystopische wereld van Borgermans groeit explosief als een Gritter met dit verhaal. Waar in 2023 de flamboyante Sturmhund mijn boekencrush was, zo is dat voor dit jaar nu al de mysterieuze donkere Dante. Ik neem jullie graag mee, zonder spoilers!

Dante 1 Slaves 2 voorkant cover kader boek ya young adult boekenserie slaves serie dystopie macht slaven clavis miriam borgermans inkijkexemplaar samenvatting omslag actie toekomst

Slaves 2: Dante 1 samenvatting

Dante 1 is het tweede boek van de razendspannende reeks Slaves. De gebeurtenissen in de wrede toekomstwereld van Raven 1 worden ditmaal gezien door de donkere ogen van Dante. Een grandioos verhaal voor young adults. Het jaar 2558. Nadat hij op een dodelijke kamikazevlucht naar de ruimte was gestuurd, landt de Trasherslaaf Dante na twee jaar onverwachts weer op aarde. Toch komt het Bastion zijn beloftes niet na en krijgt Dante opnieuw een levensgevaarlijke opdracht. Dit keer wordt hij gedwongen om de moord op de machtige Genoot Ghassan Aboud te onderzoeken en moet hij undercover infiltreren in het gevaarlijke, mysterieuze Bastion. Gedreven door wraak en schuldgevoel betreedt Dante de kringen van macht. Heeft Raven, de beschuldigde slavin, de moord wel gepleegd? Dante moet kiezen tussen buigen of breken. Hij heeft geen andere keuze. Toch?

Volgorde boeken Slaves serie

In de Slaves boekenserie lees je om en om vanuit een andere POV. Zo lees je de ene keer mee met Delicatusslaaf Raven. En de andere keer met Trasherslaaf Dante. Hieronder de volgorde. Ik zou aanraden om de boeken wel op volgorde te lezen. Borgermans bouwt haar wereld met zorg en aandacht op en het is leuker om in de lagen te zakken als je die ook herkent. Ze verweeft de verhalen ingenieus. En ja er is een connectie en ik heb een vermoeden na het lezen van Dante 1 maar ik zeg niks!

  1. Slaves Raven 1* (2016) Slaves Raven 1 recensie
  2. Slaves Dante 1* (2017)
  3. Slaves Raven 2* (2018)
  4. Slaves Dante 2* (2018)
  5. Slaves Raven 3* (2019)
  6. Slaves Dante 3* (2020)
  7. Slaves Raven 4* (2022)
  8. Slaves Dante 8* (2023)

Duister en donker

Anno 2024 is het te kort door de bocht om te zeggen dat Raven meer voor meiden is en Dante meer voor jongens. Uiteraard volgen we in het één een vrouwelijk hoofdkarakter en in het ander een mannelijke lead. Raven haar wereld is meer gericht op het esthetische als Delicatusslaaf. En die van Dante zit vol met actie, technische snufjes, technologie en wetenschap. Beide worstelen met hun verleden, macht, onmacht en hun plek in de benauwde toekomst die Borgermans steeds verder opbouwt. Hier en daar zie je steeds meer connecties met onze wereld van nu. Zoals bepaalde mode designers die nog populair zijn, of een strijd in de ruimte tussen de Nike Foundation & Adidasimperium. Ons verleden word hard gecensureerd voor een ruime meerderheid van de bevolking.

Waar ik met Raven even moest inkomen, halverwege op stoom kwam en op het einde niet kon stoppen… Zo knal ik in Dante. Wow wat een verhaal en actie! Hier en daar zie ik de draadjes met het eerste boek en die pak ik maar al te graag op. Dante volgt zijn eigen weg maar de connecties worden steeds strakker vervlochten tot een overeenkomst. En die gaat er zeker zijn, en ik heb een vermoeden. Maar ik zeg niks. Juist dat ontdekken is zo heerlijk.

Er komen oude bekenden terug vanuit Raven & nieuwe karakters worden geïntroduceerd. Tevens zien we meer van de wereld en de intriges krijgen veel meer lading. Naar het einde dwaal ik even een beetje verloren rond na een apotheose die ik niet zag aankomen. Borgermans laat haar lezers even op adem komen, het voelt een beetje vreemd die rust opeens na alles. Maar ik ben er keihard ingetrapt. Er volgt gewoon een tweede apotheose die me met open mond achterlaat.

cym tekst slaves 2 boek hoefstuk clavis dystopie dystopische toekomst ya young adult boekenserie boeken serie borgersmans miriam clavis macht onmacht machtsmisbruik overleven liefde

Thema’s in Dante

Net zoals in Raven spelen er veel diverse thema’s in Dante 1 maar die van politiek, intriges, macht, onmacht en machtsmisbruik is wel een hele grote. De toekomst van Borgermans is gruwelijk. Nog donkerder dan de Middeleeuwen zou karakter Nuri zeggen. Helaas weet niemand meer wat de Middeleeuwen zijn door de censuur. Langzaam leren we hoe die wereld zo geworden is.

Het begint met ons internet, onze digitale afdruk die in de verkeerde handen is gevallen en zo langzaam aan ging zorgen voor een verdeling in de wereld tussen slaven en meesters. Ben je rijk, val je in een hoge klasse dan heb je slaven. Ben je arm, dan ben je niks. Heb je nergens recht op. De wereld is hard, keihard zelfs. Het is de survival of the fittest, en dan vooral de meest gehaaide. Iedereen gaat over lijken want er zijn maar enkele jagers. En zodra je een prooi bent dan wordt je verorberd.

Maar naast die donkerheid in Dante 1 is er ook ruimte voor liefde, vriendschap en hoop. Mensen blijven mensen en hun nieuwsgierigheid en drang tot verbetering en vrijheid valt niet simpel er uit te stampen. Dat is ook een reden waarom ik hou van dark dystopy, een duistere dystopie. De tegenhangers knallen zo lekker eruit.

Borgermans maakt ook ruimte voor cultuur en kunst. Omdat de toekomstige wereld zo gecensureerd is, is er helaas niet veel ruimte voor. Maar ik vind het heel tof hoe ons verleden toch in zo’n afgeschermde toekomstige wereld toch doorsijpelt in van alles. De namen van de mensen en slaven bijvoorbeeld. Dante en Raven zijn niet zomaar namen en de cultuur en geschiedenis druipt daar vanaf. En net zoals de klassieke Dante door de cirkels van de hel struint, zo heeft onze Dante ook een soortgelijke reis in Dante 1.

Dante 1 Slaves 2 voorkant cover kader boek ya young adult boekenserie slaves serie dystopie macht slaven clavis miriam borgermans inkijkexemplaar samenvatting omslag actie toekomst macht onmacht misbruik

Dante 1 samenvatting scholieren

Wederom hoop ik weer dat boeken zoals Dante 1, of de hele boekenserie van Slaves op leeslijsten van scholen staan. Of toegelaten worden voor boekbesprekingen of iets dergelijks. Zoals gezegd schreeuwt een genre als dystopie om verdieping! Het begint al bij het genre: dystopie. Want is het dat wel? Misschien is het voor jou wel een utopie? Wat betekenen beide begrippen en hoe zie jij dit?

Daarnaast is het thema politiek en censuur een boeiende om op te pakken vanuit Dante 1. Hoe ver vind jij dat een overheid mag gaan? En is censuur altijd slecht? Probeer altijd beide kanten te belichten. Wees je eigen advocaat van de duivel en kijk vanuit diverse oogpunten. Zo geef jij je boekbespreking een aangename gelaagdheid. Diverse perspectieven verrijken jou maar ook jouw kijk überhaupt. Zonder dat je overigens het eens hoeft te zijn, dat kan ook niet met alle kanten. Maar het is wel goed om een onderwerp met diverse brillen te bekijken en je hier in te verdiepen.

Heb je meer met cultuur? Ook dat zit leuk in Dante 1 en de Slaves serie. Pak dan de namen zoals Raven en Dante en zoek hun klassieke connecties op. Ik heb je al een beetje op weg geholpen met Dante en zijn reis door de cirkels van de hel. Leg de verhalen naast elkaar en je hebt opeens klassieke wereldse literatuur verweven met een moderne dystopsche YA.

Ik geef nooit antwoord op jullie vragen direct vanuit school, en ook schrijf ik niks uit. Maar ik wil wel jullie motiveren tot zelf lezen, denken en help dan ook graag met aanknopingspunten. De rest is up to you! Uiteraard mag je de uitkomst altijd met mij delen. Ik ben benieuwd naar jullie verhaal.

deel boek Slaves 2 voorkant cover kader boek ya young adult boekenserie slaves serie dystopie macht slaven clavis miriam borgermans inkijkexemplaar samenvatting omslag actie toekomst

Verslavend goede serie

Ik kan kort en krachtig zijn… Dante 1 is verslavend goed. Mijn boekencrush van 2024. Move over Sturmhund (maar niet te ver hoor, eens in mijn boekenhart altijd een plekje). Waar ik in het begin milde paniek voelde voor de groteske wereld van Borgermans, zo middenin zit ik nu al. Borgermans neemt de tijd. Ja en soms strooit ze rijkelijk met begrippen waar je oren van gaan klapperen. Maar alles vormt zich en er wordt ook ruim de tijd genomen op andere momenten. De boeken uit de Slaves serie zijn echt heerlijk dik. In dit tweede deel zitten overeenkomsten en daarin zitten weer de verschillen. De opmaak van vertellen is gelijk aan Raven. Zo lees je meet vanuit Dante en na elk hoofdstuk krijg je een blik in de gedachten van Cym. Bij Raven was dat Seamus. Zo tof en verrijkend hoe dit leest.

Daarbij wordt elk hoofdstuk van Dante 1 weer gestart met een quote. Soms met bekende uitspraken van bijvoorbeeld een Einstein. Maar er zijn ook krabbels op deuren, graffiti die verwijderd is of teksten uit bedrijfsstukken. Alles vanuit afdeling censuur, want die is behoorlijk actief. Elk onderdeel draagt bij aan de opbouw van deze heerlijke, maar o-zo benauwende dystopische wereld. Het is dat ik andere recensieboeken heb, maar Raven 2 volgt zeer snel. Ik kan niet wachten.

Na deze recensie zal ik overigens een overkoepelende boekenblog maken over de Slaves boekenserie. Wel het overzicht, samenvattingen en korte leeservaringen. Maar niet spoilers!

Boekentips passend bij dit boek

De Slaves boekenserie bevat anno 2024 8 dikke delen. Het zijn hardcovers en door die combinatie zijn het best prijzige boeken. Ik vind dat een auteur absoluut het geld verdient van een verkocht boek. Ze werken er hard voor. Maar ik snap ook dat even 8 x gemiddeld 30 euro niet voor elke portemonnee is. Ik heb enkele tips voor je als je wel wilt lezen maar krap bij kas zit. Speur op Marktplaats en Vinted voor tweedehands boeken. En ook op de websites van Boekenbalie en De Slegte worden vaak gelezen exemplaren goedkoper aangeboden. Meestal staat de kwaliteit erbij. Maar ook bij Bol heb je tegenwoordig de optie om op tweedehands te klikken onder een boek indien aanwezig. En anders gewoon voor je verjaardag of feestdagen vragen.

Specificaties Dante 1 Slaves 2

Auteur: Miriam Borgermans | Uitgever: Clavis | Deel 2 Slaves boekenserie | Oktober 2017 | 9789044831214 | 511 bladzijden | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.