Het boek van alle mensen, dieren en dingen. Een prachtige bundel van Querido

Uit de schatkamers van uitgeverij Querido komt dit prachtige verzamelwerk. Samengesteld ter ere van de 50e verjaardag van het Kinderboekenfonds. Dit boek over alle mensen, dieren en dingen bevat teksten van vele diverse auteurs. Het is ook een ode aan de rijke Nederlandse (en Vlaamse) jeugdliteratuur, en echt een aanrader voor de boekenkast. Benieuwd met welk avontuur het Kinderboekenfonds 50 jaar geleden begon? Lees verder voor een kleine greep uit de verhalen in dit prachtige, dikke boek.

Het boek van alle mensen, dieren en dingen

Anne M.G. Schmidt en Fiep Westendorp

Het kleine rode kraanwagentje van Pluk. Dat is het beginverhaal van deze bundel. Dit boek verscheen in 1971 en is al ontelbaar veel keren gelezen door verschillende generaties. Dat geldt natuurlijk ook voor Jip en Janneke. Lopen in een grote regenplas is ook in dit verzamelwerk opgenomen. Annie M.G. Schmidt en illustratrice Fiep Westendorp vormden de start en basis van het Kinderboekenfonds van Querido. Een hele solide basis kunnen we wel zeggen, en wat is er daarna nog veel bijgekomen. Grote namen zoals Sjoerd Kuyper, Yvonne Jagtenberg, Guus Kuijer en Imme Dros. Allerlei boeken die ieder geval bij StoerLeesVoer altijd goed in de smaak vallen.

Meer dan 100 verhalen en gedichten komen in dit verzamelalbum voorbij. Een boek over alle mensen, dieren en dingen. Zou dat lukken? Nou het komt aardig in de buurt! De titel is ontleend aan De ark van mensen, dieren en dingen (Annie M.G. Schmidt) en Het boek van alle dingen (Guus Kuijer).

Een boek over mensen, dieren en dingen

Bekende, nieuwe, kleine en grote verhalenvertellers. Dat vinden we in deze bundel. De verhalen en gedichten hebben vaak een grappige toon. Een beetje stout, ondeugend en vooral niet te gewoon. Dat kenmerkt wel een beetje de stijl van de kinderboeken uitgegeven door Querido.

Leuke en grappig is bijvoorbeeld het gedicht Oefenen van Pim Lammers. Over opa Beer die ligt te slapen in zijn stoel met zijn mond open. Kleine beer maakt van de gelegenheid gebruik om te oefenen voor zijn begrafenis. Met bloemen op zijn schoot en gedicht erbij. Wij moesten er om lachen! En ook Suzanne Weterings schrijft een grappig gedicht Kamperen. Hoe irritant de natuur soms is met zandvlooien in je badpak en sprinkhanen in je tuinbroek.

Het is leuk om ook met kinderen gedichten te lezen. Daar stoppen we vaak mee na de prentenboeken in hun jonge jaren. Maar er is nog zoveel meer leuks! In deze bundel vind je een mooie collectie.

Liefde en vriendschap 

Wat is nu een terugkerend thema in deze hele dikke bundel? Heel vaak is er een mooie, liefdevolle, diepere laag in de teksten. Het gaat over liefde voor verhalen, boeken, mensen, dingen en dieren. Ook over vriendschap en samen zijn. Een kleine greep uit deze verhalen en gedichten kunnen we natuurlijk wel geven. Maar waarschijnlijk heeft iedereen weer een andere favoriet of iets dat raakt. Dat is het fijne aan een dik boek! De keuze is reuze!

Ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord
dat zeggen wil
dat jij de liefste bent

Hans & Monique Hagen – Liefste
  • Leo Timmers schrijft en tekent over het jongetje Sam en robot Franky. Een verhaaltje over vriendschap en fantasie tot aan de sterren. 
  • Neske Beks schrijft over Sala en Monk en de rivieren van woorden. Zij schreef ook het indrukwekkende boek Echo dat we eerder mochten reviewen.
  • Marjolein Hof – Dingendag. Een heerlijk verhaal over een opa en kleinkind. Over liefde en aandacht voor de dingen om ons heen, omdat ze dat verdienen!
  • Annet Schaap – Lampje. Een veel bekroond boek en één van onze favorieten is Lampje. We lezen het begin van het verhaal over dit bijzondere meisje in de vuurtoren.
  • Toon Tellegen komt ook een aantal keer voor in het boek van alle mensen, dingen en dieren. Hij kan daar als geen ander over schrijven en zich vderwonderen. Bijzonder hoe hij de mensen- en dierenwereld mooi in elkaar laat overvloeien.

Die verwondering over het leven en de dingen weten al deze auteurs op hun lezers over te brengen. Al tientallen jaren!  

Betekenisvolle en inspirerende jeugdliteratuur

Het is een boeiende reis door de geschiedenis van de jeugdliteratuur. En ook een feest van herkenning en herinneringen. Bijvoorbeeld van boeken uit je eigen jeugd. Maar ook het voorlezen van de verhalen van Jip en Janneke aan je jonge kinderen. Het brengt je een beetje terug in de tijd!

En niet te vergeten de ontelbare illustraties die zo mooi aanvullend zijn op de verhalen en teksten. Namen als Thé Tjong-Khing, Martijn van der Linden en Marit Törnqvist, maar natuurlijk nog veel meer. Die zijn op de website van StoerLeesVoer ook veelvuldig terug te vinden.

Een mooi dik verzamelalbum dat zeker een mooi plekje verdient in de boekenkast! Een tof cadeauboek ook voor leesfanaten en aankomende ouders. Veel leesplezier gegarandeerd! 

Specificaties Het boek van alle mensen, dieren en dingen

Auteurs en illustratoren: diverse | Uitgeverij Querido | Omslagillustratie: Sieb Posthuma | 9789045127477 | mei 2022 | 496 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Het boek van alle mensen, dieren en dingen
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.