Als we samen – een bundel verzamelde dierenverhalen van Toon Tellegen

Als we samen is een klein boekje met kleine dierenverhalen. Over een egel, olifant, kakkerlak, nijlpaard en vele meer. Maar dit kleine boekje bevat grootse en wijze levenslessen. En het biedt veel leesplezier. De verhalen zijn geschreven door Toon Tellegen, een veelbekroond auteur. Het zijn verhalen over hoe je samen alles kunt doorstaan. Inspirerend en geruststellend. Zeker in deze moeilijke tijden, waarin je hoop wilt houden en toch een beetje wilt genieten van het leven. De verhalen worden verteld vanuit het perspectief van de dieren. En van deze dieren blijken we veel te kunnen leren!

hoofd

Als we samen in een boom klimmen

Het eerste verhaal gaat over de wonderlijke combinatie van een olifant en een egel. Zij wonen in een bos met ontelbaar veel andere dieren, die zo elk hun eigen perikelen en eigenaardigheden hebben. Na de eerste zin weet je eigenlijk al of je dit boekje leuk gaat vinden:

Als we samen nu eens in een boom klimmen, dacht de egel, toen de olifant voor de zoveelste- en de zoveelste was meer dan de tiende, meer dan de honderdste en misschien zelfs meer dan de duizendste – keer uit de top van de boom was gevallen.

En als ze samen boven zijn zo bedenkt de egel, dan sla ik mijn voorpoten om zijn middel. En dan maken we een pirouette! De echte beelddenkers raken hiervan waarschijnlijk een beetje in de war. Het eerste verhaal van de egel gaat over volhouden en samenwerken. Over een plan maken en toekomstdromen hebben. Ook al is dat schijnbaar onmogelijk voor een egel en olifant om samen iets te bereiken. De korte verhaaltjes in dit boekje zijn tegelijk intrigerend, diepzinnig, grappig en luchtig. En dat is wonderlijk knap. Leuk om eens iets anders te lezen, en over de onderliggende boodschap na te denken. Daarmee verbreed je echt je horizon.

als we samen

Toon Tellegen

Er is een zeer uitgebreid oeuvre van Toon Tellegen (1941) en hij is een veelbekroond auteur. Voor zijn dierenverhalen kreeg hij onder andere De Gouden Uil en De Gouden Griffel. In deze bundel zijn de mooiste dierenverhalen verzameld. Bijvoorbeeld uit Misschien wisten zij alles en Iedereen was er. Collega Elles schreef eerder een review van De vuurzeevlieg en andere verhalen. Over de spiegels die de dieren aan ons mensen voorhouden. Ook door de verhalen in dit boek Als we Samen word je als mens geconfronteerd met je eigen dilemma’s en moeilijkheden.

Het is boeiend om te lezen hoe menselijke eigenschappen aan de dieren worden toegekend. En hoe treffend ze worden gekenmerkt. Bijvoorbeeld de wat schuwe en stekelige egel die het liefst iedereen wat op afstand houdt. Of de olijke en wat stuntelige giraf die overal zijn kop opsteekt. En de aardige maar ook wat onhandige olifant. Alle dieren komen in de meest wonderlijke combinaties samen in de verhalen. Een nijlpaard en een vuurzeevliegje bijvoorbeeld. De dieren maken kleine en grote dingen mee, die hen uitdagen en verbazen.

op een donkere dag

Wijze levenslessen

Het is eigenlijk best moeilijk om een verhaal te kiezen uit de vele mooie voorbeelden in het boek. Verhalen over op reis gaan, de wereld ontdekken en onverwachte vriendschappen. Maar vooral ook over emoties. Over je zorgen maken, verdrietig zijn, ontroering voelen, vreugde en liefde ervaren. In Als we Samen komt alles aan bod. Serieuze onderwerpen, maar ook luchtig klein leed.

Het tweede verhaal bijvoorbeeld gaat over de voor- en nadelen van bezoek. Egel droomt erover en overdenkt het ijverig. Over hoe je graag die persoon wilt zijn waar mensen graag op bezoek gaan. Maar dan die nadelen. Denk bijvoorbeeld aan bezoekers die te lang blijven, kwaadaardige blikken, onuitgenodigde gasten en stoelen die per ongeluk inklappen. Om maar in het dierenthema te blijven; er zijn nogal wat beren op de weg.

als we samen

Zo zul je als lezer in de verschillende dieren misschien wat eigenschappen van jezelf herkennen. Introvert of extravert, grappig of serieus. De dieren lezen elkaar ook opvallend vaak de les. Ook heel menselijk. Soms misschien wat betweterig, maar vaak ook helpend en steunend. Die steun daar gaat het in het leven natuurlijk ook om. Je hebt elkaar nodig. Eén van de meest wijze dieren is natuurlijk de zwaan. Zo is er de wijze les van de zwaan aan de mier en de eekhoorn. De les gaat over voorbij. Over dat alles voorbij gaat. Dat wisten de mier en de eekhoorn niet.

De mier dacht aan de tijd, de zon, de lucht, de zomer, potten honing, verjaardagen, verdriet, mos, de geur van de den. Zou dat allemaal voorbij gaan? dacht hij. Of niets daarvan? En wij, vroeg de eekhoorn opeens, zouden wij ook voorbijgaan?

Conclusie Als we Samen

Alles gaat voorbij en het einde is nergens. Mooie en wijze levenslessen om over na te denken. Een boek over hoe het leven soms moeizaam gaat. Hoe je dan je best kunt doen om er toch wat van te maken. Maar vooral dat het fijn is als je dat samen kunt doen. Als we samen dansen, eten of feesten dan komt alles goed. Ook al doe je één danspas en val je daarna op de grond. Toch fijn dat het dan wel een hele mooie danspas was 

Het boek is vooral ook grappig en herkenbaar. En Samen is natuurlijk een prachtig thema. In deze tijden is samen dansen, eten en feesten helaas niet meer zo vanzelfsprekend. Maar daarom is het een hoopvol boekje voor betere tijden. Het is geschikt voor jeugd vanaf ongeveer 12 jaar. Maar het zal vooral volwassenen aanspreken en inzicht geven. Het boek kan je ontroeren en herkenning geven. En vooral ook je blik verbreden. Over hoe iedereen anders is, maar dat je samen heel sterk bent en alles aankunt.

Specificaties Als we Samen

Auteur: Toon Tellegen | Uitgeverij Querido | 9789021428796 | juli 2021 | 96 pagina’s | Meer informatie vraag je bij je lokale boekhandel, of kijk hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.