Maskers & Lucht of het zelfbewuste brein: interessant!

‘Maskers & Lucht of het zelfbewuste brein’ is geschreven door de Vlaamse neurochirurg Veerle Visser-Vandewalle. Het boek is een mix van wetenschappelijke kennis uit de neurologie/neurochirugie, maar heeft ook een sterke filosofische inslag, met hier en daar ook de wetten en kracht van de natuur, biologie en religies. Visser gaat op onderzoek uit om grote en soms minder tastbare begrippen zoals bewustzijn, wie ben je nu echt te duiden. Hoe uit je jezelf, wat is de kracht van woorden en verhalen? En hoe zit het eigenlijk met de ‘stem’ in je hoofd, en hoe je daardoor de wereld bekijkt?

Wie is Veerle?

Veerle Visser- Vandewalle is een Belgische neurochirurg. Zij werkt met patiënten die bijvoorbeeld de ziekte hebben, of psychiatrische stoornissen. Zij is als arts innovatief en vooruitstrevend en daardoor ook bekend geworden. In België is zij bekend van het programma Topdokters, dat ook in Nederland wordt uitgezonden (rtl4). In dit programma worden artsen gevolgd tijdens hun werk.

Eerder schreef Visser het boek Plato & Cola voor haar zoon, over hoe je de beste ideeën en inspiratie kan krijgen. ‘Maskers & Lucht of het zelfbewuste brein’ boek is geschreven voor haar nichtje Eline, 27 jaar oud.

Korte columns in Maskers & Lucht

‘Maskers & Lucht of het zelfbewuste brein’ bestaat uit korte column-achtige verhalen waarin Visser steeds andere aspecten oppakt van het bewustzijn. Soms volgen ze elkaar op en soms slaat ze wat zijpaden in. Deze manier van schrijven leest lekker weg, en tegelijkertijd zegt ze in de korte hoofdstukken heel veel. Onderwerpen of inzichten om te overdenken, wat je eigenlijk moet laten sudderen.

Een belangrijk thema in het boek is bijvoorbeeld de vraag hoe brein werkt, en wie is het eigenlijk die denkt? Als je zelf kunt ‘zien’ bij je zelf dat je denkt: wie is dan diegene die denkt? Wie zit er aan het stuur in je leven, wie bepaalt de keuzes die er worden gemaakt? Daarbij maakt Visser ook vergelijkingen met dieren. Mensen zijn zeker niet de enige soort die bewustzijn heeft, ook dolfijnen en eksters hebben bijvoorbeeld. En naar haar mening gebruiken zij dat bewustzijn soms (bewust?) niet en is dat voor ons mensen soms ook beter. Meer in het moment zelf zijn, go with the flow, in plaats van zo ‘vast zitten’ in je hoofd.

Veerle Visser-Vanderwalle

Praktische tips over het zelfbewuste brein

‘Maskers & Lucht of het zelfbewuste brein’ is aan de ene kant heel filosofisch, vanuit een wetenschappelijke insteek. Maar door de onderwerpen die Visser bespreekt, kun je er ook wel praktische tips uithalen. Zo noemt ze bijvoorbeeld het nut van huppelen, of juist het omgekeerde: als je je rot voelt en je laat je schouders hangen, mondhoeken naar beneden krijgen je hersens extra signalen dat het rot is. Daar wordt je dus letterlijk ook meer ‘down’ van. En door zoiets als huppelen, of glimlachten geef je je hersens juist het omgekeerde signaal, en dan voel je je beter.

Naast het bewust inzetten van je lijf, heeft bewustwording van je gedachtes ook veel impact. Waar focus je op, waar geef je aandacht aan? In het boek staat bijvoorbeeld deze zin: You can do anything, not everything. Dat is voor mijzelf een heel belangrijk punt. Door niet te focussen voel ik me soms een soort schietschijf die steeds afgeleid is en overal leuke dingen ziet. En volgens Visser moet je eigenlijk niet teveel je zinnen zetten op iets wat je wilt, het mag van zelf gaan. En als het niet lukt, als je te geforceerd bezig bent met je gedachtes dat iets MOET lukken: laat de boel dan de boel en ga even met iets anders bezig zijn. Dan ontstaat de oplossing of de ruimte vaak vanzelf. Dat kan ik ook zeker in mijn oren knopen!

De Maskers die je draagt

Nog een ander punt in ‘Maskers & Lucht of het zelfbewuste brein’ is hoe je naar jezelf en naar anderen kijkt. Interessant om bij jezelf te onderzoeken, en ook daarbij te kijken naar welke woorden en verhalen je daarin gebruikt. Welke taak gebruik je, en hoe beïnvloed je daarmee jezelf en de ander? Een tip van Visser is om advies aan jezelf te geven, alsof je een vriend bent van jezelf. Daardoor kijk je met net iets meer afstand naar jezelf, en kun je met (zelf)liefde de juiste woorden tegen jezelf zeggen om je beter te voelen, of jezelf een stap verder te helpen. En hoe mooi is dat!


Specificaties Maskers & Lucht of het zelfbewuste brein

Auteur: Veerle Visser-Vandewalle | Uitgever: Manteau | September 2021 | 9789022338001 | 144 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Maskers & Lucht of het zelfbewuste brein
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.