Rood is juist Mooi van Lucia Zamolo over menstruatie

Rood is juist mooi is een boek waarvan ik zou willen dat het bestond toen ik een jaar of elf was. Rood is juist mooi gaat over menstruatie. Of, zoals mijn oma zou zeggen: ‘over opoe die op bezoek komt’ en dat daarbij dan ‘de rode vlag uithangt’. Niets daarvan zegt Lucia Zamolo, schrijfster van Rood is juist Mooi, ‘zeg wat het is’. En dat is precies wat ze doet.

Het begint bij bloed

Het begint bij bloed. En dan ontstaat er een geheel nieuwe dimensie waarvan mannen lang niet hebben geweten hoe ze ermee om moeten gaan en het vaak nog steeds niet doen. Daarmee bleef het lang vooral een vrouwenonderwerp. Rood is juist Mooi gaat over alle aspecten van menstruatie. Over de biologische kant ervan ‘Waar komt dat bloed vandaan?’ en over die verhoogde hormoonspiegel waardoor je puistjes kunt krijgen of je moe voelt. Daarnaast heeft Lucia Zamolo het ook over het taboe van menstruatie. Als het geen Griekse (mannelijke) filosofen waren die allerlei theorieën er op nahielden over het vrouwenlichaam dat allerlei manco’s had, dan waren het wel dorpsoudsten, medicijnmannen of gewoon fabeltjes die ervoor zorgden dat vrouwen en meisjes die ongesteld waren zich moesten afzonderen of moesten verbergen dat het ‘die tijd van de maand’ was.

Rood is juist mooi

Zamolo rekent af met taboes

Die laatste houding, verbergen dat het ‘die tijd van de maand’ is, denk ik herkenbaar voor veel meisjes en vrouwen. Het is namelijk vies, er komen lichaamsdelen aan te pas die privé zijn en we weten er te weinig vanaf. Dus als je bij wijze van experiment een foto maakt van je bebloede tampon die je uit je vagina haalt en die foto openbaar maakt dan zorgt dan voor ophef. Heleen van Royen mocht in 2014 aan een zichtbaar opgelaten Matthijs van Nieuwkerk de situatie uitleggen.

Zelf vond ik de situatie wel amusant eerlijk gezegd, maar het zegt wel iets over het taboe. Niet voor niets is in de reclames het vocht dat een tampon of maandverbandje opneemt niet bloedrood, maar fris en helder turquoise. Ik denk dat veel mannen menstruatie een ongemakkelijk onderwerp vinden. Dat komt ook in Rood is juist Mooi ter sprake. Een dochter vraagt aan haar vader wat ‘menstruatiebloed’ is. De vader antwoordt dat dat een heel bijzonder soort bloed is. De vraag of die vader het niet wist, of hij niet wist hoe hij het uit moest leggen, geen zin had om het uit te leggen of zich oprecht opgelaten voelde.

Rood is juist Mooi geeft antwoorden

Hoe er dan wel mee om te gaan? Volgens Lucia Zamolo is goede voorlichting de sleutel. Ze geeft op een luchtige manier antwoord op vragen die veel meisjes hebben als ze ongesteld worden voor de eerste keer. Wat is het? Welke producten gebruik je als je ongesteld bent. Wat betekenen die symbooltjes op een pakje tampons qua sterkte? Hoe verlicht je de pijn zonder allerlei zware medicatie te gebruiken? Is het normaal dat je het gevoel hebt dat je minder helder denkt? Bestaat PMS echt, wetenschappelijk gezien? Is het oké om op de bank te hangen met een dekentje en een stuk chocolade en je ziek te melden voor school of werk? Allerlei vragen die meisjes kunnen hebben over menstruatie worden door Zamolo beantwoordt.

Toegankelijk in stijl en illustraties

Ze doet dat in haar eigen, licht-activistische stijl. Rood is juist mooi is geschreven in potlood en geïllustreerd met potlood en kleurpotlood. Dat oogt heerlijk informeel. Ik ervoer dit boek als fris en toegankelijk. Daarmee sluit het aan bij de schrijfstijl die eveneens informeel is maar niet vulgair wordt. De illustraties zijn gevarieerd in al hun eenvoud. Ik zag tekeningen over wat er gebeurt in een vrouwenlichaam wanneer je ongesteld bent of tekeningen over yoga-houdingen die je kunt aannemen om de pijn te verlichten. Er staat een een een hele ‘how-to’-stappenplan in over hoe je je eigen kussentje voor op je buik kunt maken.

Rood is juist mooi

En anders is er nog chocola…

Dit boek pleit ervoor om menstruatie gewoon bij de naam te noemen en het te behandelen als een normaal fenomeen, wat het natuurlijk ook gewoon is. Daar hoeven we niet raar over te doen. Je mag grondig uit je humeur zijn door de pijn en de hormonen. Je mag een dagje thuisblijven als je je niet lekker voelt. Mocht je nou één van die mazzelaars zijn die nergens last van hebt, dan is je dat gegund. Al blijft een stukje chocolade natuurlijk een prima placebo medicijn. Tegen alles.

Lucia Zamolo heeft met Rood is juist Mooi een mooi en toegankelijk boek geschreven voor iedereen die klaar is met taboes rondom menstruatie en nu eens écht wil weten hoe het zit en wat helpt.

Rood is juist mooi

Specificaties Rood is juist mooi

Schrijver: Lucia Zamolo | Uitgever: ImageBooks | Januari 2020 | 96 pagina’s | 978946338585 | Meer informatie vind je hier

footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.