Even bijkomen – een boek van een ouder over introvert zijn

Even bijkomen (van mijn gezin) is de titel van het boek dat ik graag aan je voorstel. Best een pittige titel he, maar de mensen die mij kennen weten dat dit regelmatig aan de orde is bij mij. Want hoe ontzettend veel ik ook van mijn man en kinderen hou, soms moet ik mij weer volledig opladen. Toch is de titel niet helemaal dekkend voor dit inspirerende boek. Het gaat over veel meer dan moeders, of vaders, die moeten opladen. Lees gauw verder, dan weet je wat je kunt hebben aan dit fijne boek!

Even bijkomen

Even bijkomen (van mijn gezin)

Minstens een derde van alle mensen is introvert. Het zijn vaak diegenen die de voorkeur geven aan luisteren boven praten. Maar hoe hou je je gezin draaiend als de één rust en stilte nodig heeft en de ander altijd aan staat? Met de ervaringen en adviezen uit Even bijkomen (van mijn gezin) ontdek je oplossingen voor het drukke gezinsleven.

Auteur Eva Lohmann voelt zich ‘als Bambi bij een rockconcert’ in haar eigen, luidruchtige gezin. In dit boek beschrijft ze haar ervaringen als moeder, interviewt experts en legt aan de hand van wetenschappelijk onderzoek uit wat de kracht is van ‘stille’ ouders én kinderen. Met humor en aansprekende voorbeelden laat Lohmann zien hoe je je als introverte ouder staande houdt in onze extraverte samenleving.

Welk advies is er voor ouders die zich zorgen maken dat hun stille kinderen het misschien niet redden in de extraverte samenleving van vandaag? En wat zeg je de partner die wil beginnen met praten op het moment dat de kinderen eindelijk in bed liggen en jij alleen maar met een boek op de bank wilt kruipen?

Een breder publiek

Als je Even bijkomen in je handen hebt en de tekst op de achterkant leest lijkt het voornamelijk te gaan over adviezen die een introverte moeder geeft om zich staande te houden in een druk gezin. Ik vind het echt zonde dat deze smalle insteek is gekozen. Het boek is namelijk veel meer dan dat! Ik zou het ook absoluut aanraden aan wat meer extraverte ouders die moeite hebben met het afstemmen op hun introverte kind(eren). En ook aan leerkrachten die door middel van dit boek milder en wellicht anders gaan kijken naar de bedachtzame kinderen in hun klas. Er staan namelijk heel waardevolle tips in!

Laat ik voorop stellen dat het indelen van mensen in introverte persoonlijkheden en extraverte karakters niet zo zwart-wit is als het lijkt. Ik herken mijzelf namelijk grotendeels in Even bijkomen, zeker in de gedeeltes waar Eva beschrijft hoe het is voor haar als moeder. Je zou dus kunnen denken dat ik een introvert persoon ben. Toch pas ik niet in het rijtje dat Eva opsomt en is mijn aard voornamelijk extravert. Door mijn burn-out heb ik wel een flinke energieknauw gekregen en zijn prikkels mij al heel snel te veel. Dit lijkt een soort restschade te zijn, maar ook onderdeel van mijn ADHD, waardoor ook ik moet bijkomen van mijn gezin bij tijd en wijle.

Eva Lohmann

Het boek bestaat uit twee delen: Het introverte kind en De introverte ouder. In beide delen komen heel praktische situaties voor, waar je langer over na blijft denken na het lezen.

Even bijkomen – het introverte kind

Deel 1 van Even bijkomen gaat het over het introverte kind. Dit vind ik een ontzettend herkenbaar deel. Zelf ben ik vrij extravert van aard. Ik laad op met andere mensen om mij heen en denk terwijl ik praat, in plaats van eerst na te denken voordat ik iets zeg. Natuurlijk zijn er nog meer kenmerken te noemen, maar deze recensie gaat niet over mij. Met twee introverte kinderen in ons gezin heb ik echt moeten wennen aan hun karaktertrekken. Prachtig vond ik het hoofdstuk waarin Eva beschrijft hoe je los kunt komen van je eigen verwachtingen over je kind.

Heb je wel eens nagedacht over de extraverte samenleving in onze cultuur? Wij vinden kinderen die extravert zijn, maar niet te…dat niet, erg prettig. Dit zijn kinderen die op een goede manier voor zichzelf opkomen, hulp durven vragen, ‘actief’ (wat dat ook zijn moge) meedoen met de les, op zichzelf reflecteren en dit hardop durven te doen in de les, vrij kunnen bewegen en goed zijn in sport, muzikaal zijn. Er zijn ook samenlevingen waar dit helemaal niet zo gepast is. Daar wordt bescheidenheid aangemoedigd.

In dit deel gaat het over verwachtingen die je hebt over je kind in verschillende situaties. Er staan concrete tips in over hoe je kind even kan bijkomen na een druk feestje of een schooldag. Met name de overwegingen die mee worden gegeven over het zoeken van een basisschool, het wel/niet naar feestjes gaan, met andere kinderen spelen en het rustig een boek lezen hebben mij aan het denken gezet. Ik vind het namelijk best lastig als mijn kinderen ‘weer eens’ verlegen zijn. Maar wat is verlegen eigenlijk? Zijn ze dat wel echt? Interessant om over na te denken!

Ook over school

Wat ik, als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs, verrassend vond aan Even bijkomen zijn de hoofdstukken over school. Eva Lohmann beschrijft uitgebreid hoe een kinderdagverblijf en/of een school gezocht kan worden en bij deze punten lees ik echt nieuwe dingen. Natuurlijk ken is ook de lijstjes met ‘vragen die je als ouder kan stellen bij het zoeken van een nieuwe school’, maar in dit boek gaat dit veel meer kindgericht. Deze punten zijn voor mij ook interessant om te lezen, ook al heb ik al een school gevonden voor de kinderen. Met dit lijstje kan ik nog eens kritisch mijn ‘eigen school’ kijken. Zijn wij wel introvert-vriendelijk genoeg?

Leerkrachten zijn heel vaak zelf vrij extraverte types. Ga er maar aan staan. De hele dag een groep entertainen, ehhh… wat leren, constant prikkels om je heen. Een ouderavond organiseren, met allerlei ouders en hulpverlening in gesprek. Constant reuring om je heen. In het hoofdstuk ‘het introverte kind’ wordt duidelijk dat we in het onderwijs helemaal niet zo ingericht zijn op deze kinderen. Dit terwijl toch eenderde van de kinderen echt een voornamelijk introvert karakter heeft.

Is jouw kind ook eerder een Annika dan een Pippi? Dan is Even bijkomen, en dan met name het eerste hoofdstuk, heel geschikt voor jou!

Even bijkomen – de introverte ouder

Het tweede deel van Even bijkomen gaat over de introverte ouder. En laat ik deze ‘doelgroep’ ook maar iets uitbreiden, want het gaat in het algemeen over introverte ouders. Maar daarnaast ook over ouders die prikkelgevoeliger zijn of zich wat overbelast voelen. Doe er dus je voordeel mee, ook als je jezelf onder ‘extravert’ in schaalt. Ten slotte is het ook heel interessant voor partner van een introverte ouder. Want als extravert persoon is het nog wel eens lastig echt te begrijpen waarom iemand minder blij wordt van een druk feestje.

In dit deel beschrijft Eva Lohmann op een heel open en liefdevolle manier dat je ongelooflijk van je kind kan houden, maar tegelijkertijd gek van hem/haar kan worden. Zoals ze zelf zegt, dit is best heftig om te voelen. Maar laten we het niet ontkennen. Soms is het geklets van 07.00 uur tot 19.00 uur aan één stuk door best heftig!

Even bijkomen bevat in dit deel goede tips over het verdelen van je energie over de dag. Dit worden energiebronnen genoemd. Ook het omgaan met meer extraverte gezinsleden of, iets verder weg, andere ouders of familieleden, komt aan bod. Hoe ga je om met speelafspraakjes? Wat is nou echt me-time voor jou?

Naar school

Eva Lohman

Eva Lohmann (1981) woont met haar gezin in Hamburg. Ze begon haar professionele leven als interieurontwerper en copywriter en begon uiteindelijk aan een carrière als freelance auteur en redacteur. Haar autobiografisch debuut Acht Wochen verrückt (8 weken gek), een verslag van haar verblijf in een psychiatrische kliniek, werd een Der Spiegel-bestseller. In 2012 publiceerde ze de roman Kuckucksmädchen (Koekoeksmeisje). Eva Lohmann schrijft voor verschillende tijdschriften over familiethema’s.

Sterk in Even bijkomen zijn de verwijzingen naar actuele bronnen. Er is een uitgebreide notenlijst opgenomen. In Nederland hebben we natuurlijk minder aan Duitse podcasts en boeken, dus de vertaler Anne-Marie Vervelde heeft deze vervangen voor vergelijkbare Nederlandse bronnen. Dit maakt het echt goed toepasbaar.

Specificaties Even bijkomen (van mijn gezin)

Auteur: Eva Lohmann | Vertaling: Anne-Marie Vervelde | Uitgever: Fontaine | april 2023 | 240 pagina’s | paperback | 9789464042047 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.