Een wolk om mij heen, om over depressie te praten

Een boek voor jongeren over depressie, dat triggert mij. Een wolk om mij heen had ik willen hebben om mijn kinderen uit te leggen hoe ik me voelde een aantal jaren geleden. Het was niet de eerste keer maar wel de eerste keer als moeder dat ik zo’n donkere wolk bij mij droeg. Mijn kinderen waren dan ook de reden dat ik elke dag op stond. En gelukkig is inmiddels de kleur in mijn leven ook weer terug. Al verdwijnt in veel gevallen die wolk misschien nooit helemaal.

Voorkant Een wolk om mij heen SLV kader

Een wolk om mij heen

Een poëtisch, eerlijk én hoopgevend verhaal voor iedereen die weet hoe het is om met een donderwolk te leven of wil weten hoe dat voelt.

bladspiegel 1/3 een vrolijk meisje dat danst met haar knuffelbeer

Mooi verbeeld

De vrolijke Nova speelt alles alle andere kinderen. Ze is vrolijk en blij. Huppelt rond en zingt en danst. Tot zij naar huis gaat. Hier voelt het vaak als een donderwolk. Thuis lukt het niet om de leukste of liefste te zijn. Hier groeit het donkere wolkje met haar mee. Hoe hard ze ook had gehoopt dat het minder zou worden als ze ouder zou worden. Want als je groot bent mag je immers doen wat je wilt. Helaas. Nova’s donkere wolk groeit met haar mee. Groter en groter. Tot er haast alleen nog kleur is in haar dromen.

De gevoelens van Nova zijn mooi verbeeld. Het depressieve gevoel is verpakt in een wolk. Een Wolk om mij heen geeft inzicht in het wel weg wíllen van je depressie maar het niet kunnen. Het voelt als een gevecht, iets waar je echt voor moet knokken. Van al dat knokken word je moe. En als je al zo moe bent lukt dat knokken steeds minder goed. Een neerwaartse spiraal waar je hulp bij nodig hebt.

bladspiegel 2/3 thuis voelt als een donderwolk een teneergeslagen meisje op de rechter pagina

Depressie

Bijna een kwart van de vrouwen en zo’n 13% van alle mannen krijgt in het leven te maken met een depressie. Bovendien is er niet één duidelijke oorzaak van depressie. Het kan zowel erfelijk zijn of een gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Het kan dus in sommige families vaker voorkomen. Als je je een dag somber voelt maakt dat je niet meteen depressief. Maar uit ervaring weet ik ook dat je niet aan alle kenmerken hoeft te voldoen om je depressief te voelen. De omschrijving van een Wolk om mij heen vind ik heel treffend. Het kan echt voelen alsof alle kleur uit je leven is verdwenen of dat je binnen een sombere wolk leeft.

Voel je je langere tijd somber ga dan naar je huisarts en bespreek dit. Wellicht helpen de gesprekken met de praktijkondersteuner of is het beter om naar een psycholoog te gaan. Een psycholoog kan je vaak met aandacht, luisteren en een persoonlijk behandelplan goed helpen. Ken jij iemand in je omgeving waar je je zorgen om maakt? Of zie jij het leven echt niet zitten bel dan vooral met 0800-0113 (zelfmoordpreventie).

bladspiegel 3/3 een zwarte wolk zonder kleur dat is niet wat Nova wil

Pascalle van Vliet

Pascalle van Vliet is orthopedagoog en ervaringsdeskundige. Ze leeft samen met haar hulphondheld Simba en vindt het belangrijk dat depressie en suïcidaliteit bespreekbaar zijn. Ook fotografeert en illustreert ze graag. Het zelf creëren is een manier om te uiten wat ze meemaakt en ervaart. Dat heeft ze in Een wolk om mij heen wat mij betreft heel treffend gedaan. Een prentenboek voor jong en oud vanaf 8 jaar. Al zou ik dit samen met kinderen lezen zodat je er ook samen over kunt praten.

Specificatie Een wolk om mij heen

Auteur en Illustraties: Pascalle van Vliet | Uitgeverij: Jongbloed media / Columbus | ISBN 9789085435495 | September 2023 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.