Hoe vang je een regenboog? – over vindingrijk zijn

Hoe vang je een regenboog? staat bij ons thuis in de kast. Steeds vaker zie ik mijn dochter van zeven dit boek pakken en erin bladeren. Grinnikend legt ze het, na het lezen, weer terug. Freya, de hoofdpersoon in het boek, lijkt wel wat op haar. Ze vraagt zich van alles af, legt zich niet zomaar neer bij een ‘dat kan niet’ en uiteindelijk komt ze vaak tot een vindingrijke oplossing. Het boek lijkt wel wat op Diede durft!, ook zo’n favoriet van haar. Graag stel ik dit kleurrijke boek aan jullie voor!

Hoe vang je een regenboog

Hoe vang je een regenboog?

Freya is dol op regenbogen. Op de prachtige kleuren en de mooie, ronde vorm. Liever dan wat ook wil ze er zelf een hebben. Dus gaat ze er een vangen.

Maar als het niet gaat zoals ze gedacht had, heeft Freya haar vindingrijkheid en fantasie nodig om haar wens uit te laten komen.

Op de foto bovenaan deze blog zie je hoe Freya een regenboog probeert te vangen. Mijn dochter deed het na. Of Freya en zij tevreden zijn? Daar moet je het boek Hoe vang je een regenboog? voor lezen!

Een kleurrijk prentenboek

Op de cover van Hoe vang je een regenboog? prijkt Freya met een speelse regenboog en een vangnet. Lachend probeert ze met haar vangnet de regenboog te vangen. Tja, dat gaat natuurlijk niet! In het boek gaat ze op onderzoek uit. Eerst onderzoekt Freya hoe een regenboog ontstaat, daarna zet ze de kleuren op een rij en bedenkt ze dat ze ze één voor één moet vangen.

Het boek bevat ongemerkt veel mindset tips voor kinderen. Zo motiveert Freya zichzelf om door te gaan bij tegenslag. Ook plant ze haar taak, door de kleuren op te schrijven voordat ze ze gaat vangen. Teleurstelling, diep ademhalen na je boze bui en je plan aanpassen komen gedurende het Hoe vang je een regenboog? ook aan bod. Dit maakt dat het boek dus een laag heeft die je op het eerste gezicht niet zit. Een aanrader om voor dat doel te gebruiken dus.

Naast die diepere laag is er ook een oppervlakkiger informatief doel. Het ontstaan van de regenboog, het leren kennen van de kleuren, verschillende zaken uit de natuur (die worden extra benoemd) en het gebruik van een loep en een vangnet maken het boek aanleiding om te praten met kinderen over vele onderwerpen.

Aansprekende illustraties in Hoe vang je een regenboog?

De illustraties in Hoe vang je een regenboog? spreken kinderen erg aan. Voor mij zijn de woorden die erbij staan niet van grote toegevoegde waarde, maar het kan wel aanleiding geven voor ouders die voorlezen om er met hun kind over in gesprek te gaan. De illustraties zijn speels, felgekleurd en grappig. Sterk vind ik de gezichtsuitdrukkingen van Freya en de regenboogdetails die op veel plekken terugkomen.

Mijn dochter vindt de bladzijde waarin Freya trots met haar gevangen regenboog thuiskomt en daarna teleurgesteld raakt de mooiste. Ze vertelt dat ze zich helemaal kan voorstellen hoe Freya zich voelt. Dan ben je zo blij en dan ziet het er zo lelijk uit.

Hoe vang je een regenboog

Specificaties Hoe vang je een regenboog?

Auteurs: Naomi Jones & Ana Gomez | Vertaald door: Ineke Ris | Uitgever: C. De Vries-Brouwers | 32 pagina’s | september 2022 | 9789061742838 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.