Het eco handboek, maak met kleine veranderingen een groot verschil

Het eco handboek is een praktische gids. En dat is handig in de groene wereld die soms toch wat overweldigend kan zijn. We weten van de plasticsoep, minder vlees eten, duurzame keuzes en meer termen en slogans die om onze oren vliegen. Het kan soms allemaal wat veel voelen en dat is jammer, want de boodschap is wel degelijk een goede en belangrijke. Een betere wereld begint echt bij onszelf en het is geeneens echt heel moeilijk.

Het eco handboek

Het eco handboek

Help, de wereld vergaat! Of valt het mee? De klimaatcrisis gaat ons allemaal aan. We kunnen in ons dagelijks leven heel veel doen om het milieu te helpen, maar wat betekend dat nou concreet, simpel en duidelijk? Het eco handboek kijkt verder dan de slogans, onderzoekt mythes en biedt helderheid in alle belangrijke milieukwesties. Het is dan aan jou als lezer om je eigen keuzes te maken gebaseerd op feiten.

Het eco handboek

De ultieme gids voor kleine veranderingen

Het eco handboek is geschreven door Tessa Wardley. In het Verenigd Koninkrijk is ze een vooraanstaand adviseur op het gebied van milieu. In deze gids vind je dan ook heel veel praktische tips waarmee iedereen wel iets goeds kan doen. Denk aan zaken zoals recyclen, duurzaam eten en ethisch verantwoorde kleding en ecotoerisme. Daarbij is het boek in handig klein formaat en dus heel handzaam.

slimme meter een goed idee?

2 vragen uit Het eco handboek

Zijn alle plastic slecht en kunnen we ooit zonder?

De meeste plastics zijn slecht omdat hun CO2 voetafdruk enorm groot is in het productieproces. Veel plasticsoorten zijn daarbij in gebruik ook niet echt geweldig. Ze laten bepaalde chemische stofjes los die in verband worden gebracht voor de afname van zaadcellen en toename van bepaalde kankersoorten. Plastic laat zich wel goed recyclen, maar, het kost heel veel energie. De “betere” microplastiscs en biologisch afbreekbare plastic zijn vooral een groot probleem; onmogelijk te verwerken en makkelijk in te slikken voor dieren.

Er zitten ook voordelen aan plastic, het is bijvoorbeeld licht en daardoor vermindert het de transportkosten. En in de medische wereld zijn echt plastic items nodig. – Dit is een gedeelte van het antwoord. Voor het volledige antwoord ga je naar pagina 17 in Het eco handboek.

Het eco handboek

Welke producten leiden het meest tot ontbossing?

Een paar producten zijn de echte boosdoeners. Bossen worden op grote schaal gekapt voor palmolie-, koffie- en cacaoplantages. En door intensieve vis- en veeteelt moeten er veel sojabonen verbouwd worden want die worden tot voer verwerkt. Palmolie is wereldwijd de meest verhandelde plantaardige olie. Bijna overal kan je dit terugvinden. Van lipstick en koekjes, tot chocola en wasmiddel. Palmolie kan zeker wel duurzaam verbouwd worden, en er bestaan verschillende websites en apps waar je kan checken welke palmolie duurzaam is.

Voor koffie en chocola geld hetzelfde, ook dit kan duurzame let op de keurmerken en certificering. Met soja is het probleem dat het zo onwijs veel gebruikt wordt, en er dus een grote vraag naar is. Per gewicht leveren sojabonen meer eiwitten dan vlees. Maar het wordt als voeding gebruikt in de veeteelt en is dus ontzettend inefficiënt. Slechts een tiende van het gewicht komt terug in de vorm van vlees. – Dit is een gedeelte van het antwoord. Wil je meer hierover weten? Ga dan naar pagina 123 van Het eco handboek.

impact van internet beperken

Het eco handboek als praktische gids

Ik hou van feiten en duidelijke taal. Dit eco handboek vind ik fijn lezen en er staan boeiende vragen in die echt relevant zijn. Het start allemaal met bewustwording en met kleine stapjes zetten. Als iedereen al een stapje zou zetten dan is dit al een positief en noodzakelijk effect! Laat je vooral aanmoedigen door alle informatie en de lage drempel om ook voor een stap te kiezen die bij jou past. Het is niet belerend of dwingend en dat is ook fijn. Ik vind het een een erg fijn boek en het is ook leuk om cadeau te doen aan mensen die begaan zijn!

Specificaties Het eco handboek

Auteur: Tessa Wardley | Uitgever: Terra | Oktober 2020 | 9789089898388 | 144 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Het eco handboek
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.