Dierenbundel NEE – een boek vol dierenverhalen voor kinderen

Soms heb ik een boek waar ik, na het lezen in mijn warme bed, direct van opspring en de kou trotseer op mijn blote voeten. De dierenbundel NEE is zo’n boek. Ik moest het echt aan mijn man laten zien. Hij is docent taal op een pabo en ook gek van kinderboeken. NEE is een pareltje om meerdere redenen en daar wil ik jullie heel graag meer over vertellen. Het boek is bedoeld voor kinderen die het liefst overal nee op zeggen, maar voor hun ouders en leerkrachten is het ook heerlijk om uit (voor) te lezen.

Dierenbundel NEE hoofdfoto

Dierenbundel NEE

Wat hebben een boze mier, smalle teckel, kale struisvogel, moedig visje, kleurige kip, vuile wasbeer, bange kangoeroe, kleine specht, ordelijke vos en vergeetachtige olifant met elkaar gemeen? Ze zeggen allemaal het allerliefst NEE. Nee op wassen, nee op werken, nee op naar school gaan, nee op doen wat er verwacht wordt, nee op eten wat de pot schaft – gewoon: NEE.

NEE is een bundel met tien grappige, verrassende, interessante en ontroerende dierenverhalen over het lievelingswoord van veel jonge lezers.

Over dat woord ‘interessant’ heeft B. Weter nog wel iets te melden. Dit staat op de cover van deze dierenbundel NEE dan ook onder bovenstaande flaptekst. Lees het zelf maar:

Briefje van B Weter

Tien grappige verhalen

Wat maakt dierenbundel NEE een leuk boek? Nou, vooral de humor die er in zit. Zeker als ouder van drie kinderen die de ‘nee-fase’ zeer uitgebreid hebben doorlopen, heb ik soms dubbel gelegen van het lachen. Want zeg nou zelf, een mier die ineens bedenkt dat werken niet meer bij hem past en een mierenhotel gaat beginnen, daar begint het gniffelen al toch? Ik zie mijzelf ook al liggen in zo’n hangmat, terwijl mijn collega’s al rennend en werkend langs mij heen lopen.

Een ander grappig verhaal uit de dierenbundel NEE vind ik het verhaal over de smalle teckel. Teckel is verliefd op een varken en wil graag indruk op haar maken. Hij vindt zichzelf te smal, maar is dat juist niet heel erg handig? Dit verhaal gaat over varkens die barbecueën en een teckel die zoent met een kever. Hoe verzin je het! Auteur Liesbeth Talboom heeft dat geniaal gedaan.

Mier in hangmat

Dierenbundel NEE is ook informatief

Aan het begin van het boek stelt prof. dr. ir. B. Weter zich voor. Zij heeft de dierenbundel NEE gelezen, geeft ze aan, en heeft het niet kunnen laten om de auteur te verbeteren. Dit leidt tot grappige onderbrekingen, in de vorm van notities, die daarnaast ook erg informatief zijn. De afwisseling tussen de inhoud van het verhaal en de informatieve onderbrekingen is prettig en vooral ook goed in balans.

Ik heb ook echt iets geleerd van de weetjes van Betty Weter. Zo dacht ik echt dat struisvogels hun kop in het zand steken, dit blijkt gewoon niet zo te zijn! Ook dacht ik dat de uitdrukking ‘sloddervos’ daadwerkelijk iets met vossen te maken zou hebben, mis dus.

Informatie van B. Weter

Veel rijke taal

Mijn hart gaat sneller kloppen als er in een kinderboek veel rijke taal staat. Dit is absoluut het geval bij deze dierenbundel NEE. Veel bijvoeglijke naamwoorden, laagfrequente woorden en uitgebreide beschrijvingen zorgen ervoor dat de tekst verrijkt wordt. Dit maakt het ideaal om een tekst te gebruiken om mee aan de slag te gaan met kinderen van bijvoorbeeld groep 5 of 6. Alleen al in de bladzijde die hierboven staat afgebeeld zie je veel rijk woordgebruik. Onverschillig, gigantisch, verontwaardiging en woede, verstrooid kijken, de poten onder mijn lijf lopen. Allemaal aanleidingen om met kinderen over te spreken en te werken.

Naast rijke taal zorgt dierenbundel NEE ook voor het aanraken van een paar hedendaagse thema’s. Dit maakt dat zelfs een entertainend boek als dit ook geschikt is om te gebruiken bij bijvoorbeeld burgerschapsthema’s in de klas. De verhalen hebben een moraal, zonder daarbij belerend te zijn of iemand ergens te van willen overtuigen. Zo heeft de kleine kangoeroe twee mama’s. Dit is in dit verhaal geen thema, geen groots ‘ding’. Er wordt heel gewoon en normaliserend over gedaan. Zeer prettig.

Een ander hedendaags thema dat wordt aangeraakt in de dierenbundel NEE is vertragen, voelen wat je nodig hebt en keuzes durven maken. Ook hierbij geldt dat dit niet wordt gezien als de oplossing van alles, maar wel als iets wat normaal is en bespreekbaar.

Vrolijke illustraties in dierenbundel NEE

De cover van het boek spreekt mij al erg aan. De heldere kleur geel, de positionering van de illustratie en de tekst. Het maakt dat ik direct het boek wil openen. De illustraties, gemaakt door Liesbeth Haesevoets, vind ik perfect aanvullend op de tekst. Het geeft het boek de luchtige, vrolijke sfeer, waar de tekst immers om vraagt. De details in de tekeningen maken dat je blijft kijken en dat ook mijn kinderen gingen zoeken naar delen uit het verhaal die daarin terugkomen.

Dierenbundel NEE

Ook het kleurgebruik en de weergave van de notities van Betty Weter zijn erg eigentijds en vrolijk. Het boek is duidelijk met zorg vormgegeven.

Ben ik dan alleen maar positief? Ja, eigenlijk wel! Ik vind dit boek gewoon een dikke vette aanrader! Het is voor te lezen vanaf een jaar of 6. Het kan natuurlijk ook al voor jongere kinderen, maar ik denk dat ze de essentie van het boek niet direct zullen begrijpen. Zelf lezen lukt, verwacht ik, vanaf een jaar of 8 / 9.

Specificaties NEE

Auteur: Liesbeth Talboom | Illustraties: Liesbeth Haesevoets | Uitgever: Pelckmans | juli 2022 | 128 pagina’s | 9789464019018 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.