Het grote boek van Mannetje Koek, een explosie van leukigheid

Elke avond willen mijn dochters lezen. Overdag zijn ze gek op hun tablet en andere schermen, al wisselen ze die wel goed af met speelgoed en buiten ontdekken. Maar elke avond na het douchen moeten er 1 of 2 boeken gelezen worden. Soms samen, soms ieder voor zichzelf. Ik geniet erg van dit moment. Mijn thuisbibliotheek is divers en de boeken schreeuwen om gelezen te worden. Het grote boek van Mannetje Koek is nieuw en vinden wij allemaal vanaf het eerste moment echt heerlijk. Nee Mannetje Koek geen zorgen, we willen jou niet eten. Maar je boek verslinden we wel graag!

hoofd Het grote boek van Mannetje Koek

Het grote boek van Mannetje Koek

Het grote boek van Mannetje Koek bevat:

12 korte verhalen over…
verjaardag, vakantie, afscheid, een robot en taart
… en vooral over vriendschap.

Ontdek het hartverwarmende universum van Mannetje Koek en zijn vrienden! Het is vertaald door Bette Westera, geïllustreerd door Peter Gaudesaboos en geschreven door Lorraine Francis. Die twee hebben eerder een heel mooi prentenboek geschreven: Een huis vol vrienden. Gaudesaboos heeft mijn hart verovert met het boek: Een zee vol liefde. Ik heb dan ook erg veel in in dit “Het grote boek van Mannetje Koek”. Niet alleen het formaat is indrukwekkend, de cover zet ook al meteen een vrolijke toon. We blijven hier een tijdje in dwalen alvorens we naar het verhaal zelf afreizen.

Mannetje Koek universum

Nou het blijven hangen in de cover heeft best eventjes geduurd. En ik snap dat ook wel. De kleuren zijn fris en uitnodigend en de illustraties zijn gewoon geweldig. Er is zoveel te zien! En wat er te zien is bevat zoveel leukigheid. Grapjes, emoties, gevoelens, eigenaardigheden en een eigen persoonlijkheid. Als Het grote boek van Mannetje Koek eindelijk wordt opengeslagen komen we meteen in een kaart terecht op het schutblad. Een waar Mannetje Koek universum dus! Ik zie dit niet vaak bij kinder- en dan met name prentenboeken. Eigenlijk is het stiekem heel effectief voor het ruimtelijk inzicht en besef van locatie / kaart lezen voor kinderen.

Mijn dochters blijven weer hangen en moeten erg lachen om het huis van Sheriff Suikerkont. “Nee jongens ik zei echt SuikerkLont”. Maar deze poep- en plasfase dendert als een op hol geslagen stoomtrein door alle grote mensen logica heen. Dus Sheriff Suikerkont it is. Oja en ze zijn meisjes, geen jongens. Gelukkig slaat de nieuwsgierigheid naar de verhalen van deze vrolijke wereld, met name naar de zusjes Banaan, toe. Voordat ik kan omslaan moeten er wel eerst dan ook twee bananen gehaald worden voor deze zusjes op de bank.

Personages

Na de inhoudsopgave krijgen we een fijn overzichtje van de karakters in Het grote boek van Mannetje Koek. Een korte omschrijving van het karakter staat bij een illustratie. Niet alleen voor kinderen is deze wereld leuk. Als volwassene moet ik ook erg lachen en voel ik me vrolijk worden. Zo heb je het karakter Ballon: “ze houdt van dingen lenen, maar het lukt haar niet altijd om ze ook weer terug te geven”. De zusjes Banaan blijken BananenTV te maken, hippe vloggers dus! En meneer Cactus is ook zo lief. Hij heeft een snoepwinkel en zit in een rolstoel. In zijn vrije tijd tekent hij stripboeken over de avonturen van De Waanzinnige Superwielen.

De karakters in Het grote boek van Mannetje Koek zijn divers en niet standaard. Ze bezitten allemaal wel positieve eigenschappen en minder positieve. Sheriff Suikerk(l)ont draagt een toffe regenboogriem en is vaak knorrig door zijn drukke werk. Om tot rust te komen breit hij graag sokken. Dan hebben we nog De Erwtjes, Citroen en Modderman. En natuurlijk Mannetje Koek. Die schrijft graag verhalen over zijn leven en vrienden.

Verhalen

Eindelijk tijd voor de verhalen! Al geniet ik echt van alle voorpret wat Het grote boek van Mannetje Koek al ons heeft gegeven. Maar de verhalen maken het nóg toffer. Wat een feestje aan beelden en vrolijke gekkigheid. Wat is er veel te zien en beleven! Het pakt actuele thema’s van nu, zoals de vloggende zusjes en stress door werk. En weet dit op kinderniveau zeer vermakelijk te verwerken. Tegelijk staat het tjokvol met boeiende dingen voor kinderen: robots, aliens, vriendschap, grapjes, ontsnappen, stoute dingen, lieve dingen, taart, dromen, verlangens, feestjes, superhelden, verjaardagen en zoveel meer.

Wat een heerlijk boek is Het grote boek van Mannetje Koek. Wat een onverwachte nieuwe favoriet is dit. De illustraties zijn geweldig, het verhaal, de vormgeving en alles klopt voor ons gewoon van begin tot einde. En dankzij de sheriff van dit verhaal, hebben mijn meiden een nieuw koosnaampje voor iedereen: suikerkont. Ik kan er eigenlijk alleen maar om lachen en blij van worden ;). Dit boek ligt steevast in bed nu als voorleesboek en in de ochtend gaat het weer mee naar de woonkamer om verder te bladeren en lezen.

Specificaties Het grote boek van Mannetje Koek

Auteur: Lorraine Francis | Illustraties: Peter Gaudesaboos | Vertaald door Bette Westera | Uitgever: Lannoo | Augustus 2022 | 28 pagina’s | 9789401485043 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.