Mona Lisa en de anderen, een toegankelijk boek over kunst

We kunnen het er wel over eens zijn dat kunst, cultuur, theater en alles wat hieronder valt een heel belangrijk stuk van onze wereld zou moeten zijn toch? Het zijn allemaal manieren van belevenissen die door ieder persoon als anders wordt ervaren, maar waar je samen wel een collectieve belevenis van kan maken. Ongeacht of je hetzelfde perspectief, mening en ervaring deelt. Mona Lisa en de anderen is wederom weer een heerlijk kunstboek die ik mag recenseren. Dit keer krijgen beroemde kunstwerken uit het Louvre een eigen stem, een eigen identiteit die echt tot de lezers spreekt. En de illustraties zijn door niemand minder dan Quentin Blake gemaakt!

Mona Lisa en de anderen voorkant cover kader lemniscaat kunst jeugd weetjesboek quentin blake alice harman

Waar gaat Mona Lisa en de anderen over?

In dit humoristische boek stellen de beroemdste kunstwerken zich persoonlijk aan je voor. Mona Lisa bijvoorbeeld. Maar ja, dan heb je het wel meteen over de superdiva van het stel, die in het Louvre haar eigen wachtrij heeft. Daar zijn de andere meesterwerken niet blij mee… Zij vertellen je waarom zij het net zo waard zijn om gezien te worden als die Mona Lisa!

Napoleon Bonaparte neemt je mee achter de schermen van zijn eigen kroning. De Venus van Milo legt uit wat er met haar ontbrekende armen is gebeurd. De zittende schrijver roddelt over de oude Egyptische koninklijke familie en Mona Lisa herself onthult dat er meer achter haar portret zit dan haar mysterieuze glimlach.

De vrolijke verhalen van Alice Harman zijn op grappige wijze geïllustreerd door Quentin Blake die kan je kennen van zijn eigen leuke kinderboeken en misschien wel van de illustraties in de Roald Dahl boeken.

Auteur, illustrator en vertaler

Auteur Alice Harman is schrijver en kinderboekenredacteur. Ze heeft al meer dan veertig kinderboeken geschreven over onderwerpen die uiteenlopen van kunst tot ruimtevaart. Belangrijk voor haar is dat haar boeken toegankelijk en een plezierige leeservaring zijn. Daarnaast heeft ze talloze boeken voor kinderen en volwassenen geredigeerd of er op een andere manier aan bijgedragen, zoals aan het bij Lemniscaat verschenen boek Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?* Deze is in 2016 verschenen. Nu hoog tijd dus voor Mona Lisa en de anderen.

Illustrator Quentin Blake (Groot-Brittannië, 1932) studeerde Engelse taal- en letterkunde in Cambridge en volgde later in Londen een opleiding illustreren. Eind jaren veertig begon hij cartoons te maken voor verschillende tijdschriften. Sinds 1960 illustreert hij kinderboeken en maakt hij tekeningen voor de Britse televisie. Het bekendst werd Blake met zijn – vaak humoristische – illustraties voor de boeken van Roald Dahl. Daarnaast maakte hij een aantal prentenboeken, waarvoor hij ook zelf de tekst schreef. Blake viel met zijn illustraties in Engeland herhaaldelijk in de prijzen. In Nederland werd zijn werk bekroond met een Zilveren Penseel en een Vlag en Wimpel.

Sandra C. Hessels heeft Mona Lisa en de anderen vertaald. Hessels is ook auteur. Bekend van Speuren in het pandabos (2017), Een wraakzuchtig verleden (2008) en Het raadsel van de verdwenen mijter* (2021). Ik ken Hessels voornamelijk van haar vertalingen zoals het eerste deel van Schim en Schaduw en de Touching Juliette boekenserie. Maar ze heeft heel veel meer vertaald. Hessels studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Ze zag in 2006 haar eerste boekvertaling verschijnen: een verhaal van een tv-serie waar ze toevallig ook nog eens enorm fan van is. Met inmiddels meer dan 200 boekvertalingen op haar naam werkt ze vrolijk verder aan uiteenlopende vertaalprojecten.

inhoudsopgave quentin blake alice harman weetjesboek kunst lemniscaat museum

Kunst komt tot leven

Mona Lisa en de anderen brengt kunst tot leven. Gastvrouw Mona Lisa heet ons welkom en deelt ons haar persoonlijke verhaal en ervaring hoe het is om misschien wel het meest bekende kunstwerk te zijn. Maar deze dame wil haar spotlight best wel delen met andere kunstwerken vanuit het Louvre. Mooi vind ik het stukje tekst uit haar introductie: “Kunst is een miljoen keer leuker als je niet hoeft te voldoen aan allerlei stoffig, saaie verwachtingen, maar er gewoon van kunt genieten”.
En zo is het maar net! Kunst is een persoonlijke beleving waar geen goed of fout bestaat. Welke zintuigen er geprikkeld worden, welke gedachten er ontstaan en welke emoties je voelt. Jij bepaald al die dingen.

Wel zitten er bij elk kunstwerk verhalen en bedoelingen. De kunstenaar heeft iets om een bepaalde reden gemaakt (ook als die er niet is). Het bevat een bepaalde techniek, komt uit een specifiek tijdsbeeld of het is een mengelmoes van diverse dingen. Daarbij hebben kunstwerken door de jaren heen ook verhalen meegemaakt. Zo is Mona Lisa onderdeel geweest van roofkunst. Twee jaar was ze zoek! En zo weet het boek Mona Lisa en de anderen, kunstwerken heerlijk tot leven te laten komen. Ervaar het zelf en lees vervolgens de verhalen die deze kunstwerken rijk zijn. Leg de feiten en geschiedenis naast jouw beleving en maak die alleen maar rijker dankzij dit boek.

Voor welke leeftijd is Mona Lisa en de anderen?

Uitgeverij Lemniscaat heeft Mona Lisa en de anderen uitgebracht en we kennen deze uitgever voornamelijk van de prachtige kinderboeken. Al brengen ze sinds kort ook volwassen boeken uit. Daarbij is een onderwerp als deze eigenlijk voor elke leeftijd wel geschikt. De manier van schrijven door Harman en uiteraard de illustraties van Blake maken het uitermate geschikt voor jonge zelflezers. Maar ook het voorlezen leent zich prima bij dit boek wat mij betreft. De tekstblokken zijn kort en verhalend. De gebruikte taal en woorden zijn wel rijk en voor een wat ouder publiek. Maar ik ben van mening dat eigenlijk elke taal goed is om te gebruiken voor elke leeftijd.

De toon is informatief met humor. Door het verhalende en de echte personificatie van de kunstwerken is het heel toegankelijk voor de lezers. Mona Lisa en de anderen neemt je mee naar het Louvre in Parijs en zet 32 kunstwerken op de voorgrond. Achterin staat nog meer informatie over:

  • Het Louvre
  • Tips hoe naar kunst te kijken
  • Tijdlijn
  • Verklarende woordenlijst
  • Lijst van kunstwerken
  • Index

Mona Lisa en de anderen is denk ik het meest geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Maar heb je een kleine creatieve ziel in huis die dit onderwerp boeiend vind? Ga vooral lekker samen lezen en beleven. Kunst en cultuur is zo belangrijk voor kinderen. Ze leren dat je de wereld op andere (eigen) manieren kan zien, beleven en voelen. Ze leren een eigen perspectief te vormen en die te verwoorden. Dat is niet altijd makkelijk. Maar juist door dingen als musea en theater op te zoeken, boeken hierover te lezen en het bespreekbaar te maken is belangrijk (en leuk). En ook voor volwassenen is dit natuurlijk goed. Ik heb met veel plezier dit boek gelezen en wederom nieuwe dingen geleerd.

Leestips passend bij Mona Lisa en de anderen

  • Kijk vooral altijd ook bij uitgeverij Lemniscaat op de website. Vaak hebben ze leuke lestips en/of activiteiten voor thuis online staan.
  • Ik zet me actief in op StoerLeesVoer voor veel boeken over kunst! En met mij vele andere teamleden. Ik hou een overkoepelende themablog bij met al onze boeken vanuit dit thema: boeken thema kunst
  • Mijn dochters (4 en 9) hebben echt onwijs gegruweld én gelachen om De rog van Jean Baptiste Siméon Chardin. We leren hier dat je kunst ook kan bekijken door delen af te dekken. En inderdaad! Op deze manier komt een kunstwerk weer heel anders tot leven. Een goede tip om op een andere manier naar kunstwerken te kijken.

Specificaties Mona Lisa en de anderen

Auteur: Alice Harman | Illustraties: Quentin Blake | Vertaald door Sandra C. Hessels | Uitgever: Lemniscaat | 96 pagina’s | December 2023 | 9789047715795 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.